Nejste přihlášen/a.
Poslouchejte výrobce, někteří kutilové by dávali perlinku na všechno a nejradši ve třech vrstvách.
Perlinka má chránit před vznikem trhlin v omítce. Zkuste si přetrhnout nejdřív perlinku a pak obkladačku. Pokud by měla prasknout obkladačka, tak určitě praskne i omítka s perlinkou, protože pravděpodobně z důvodu špatného založení praskla i samotná příčka.
Na lepení by se mělo použít flexi lepidlo na obkladačky. Spotřeba není tak tragická, aby se muselo kupovat o něco levnější lepidlo na ytong.
Jen ještě budete potřebovat nějakou hydroizolaci, ale na to se přeptejte výrobců, většina má nějakou technickou poradnu. Na omítku nebo lepidlo by měl stačit nějaký izolační nátěr, zatímco na holou příčkovku se doporučuje nějaká dražsí dvousložková. Ale konkrétní typy teď nevim.
bungalove,
najdete rady dejte perlinku a flexibilní lepidlo, nebo dejte kvalitní lepidlo, správně očistěte povrch a přilepte obklady. Co stavebník to názor.
Ujištuji Vás, že pokud budete pracovat správně, přilepíte obklad na dobře připravený podklad, tak to bude držet.
Sam(a) si musíte zdůvodnit svoje rozhodnutí. Udělejte test, jednu kachličku přilepte přímo na Ytong, po 3 dnech jí zkuste odstranit.
Vrstvy: Ytong, očistit, navlhčit, lepidlo, obklad.
Vrstvy: Ytong, očistit, navlhčit, lepidlo, perlinka, lepidlo, penetrace, lepidlo, obklad.
Čím více vrstev, tím nebezpečí, že některá nebude držet.
Dočkáme se toho, že perlinka se bude dávat všude, snad i do základů.
To že někdo předimenzuje svoje snažení, dá to nejlepší lepidlo, páč flexibilní není vždy flexibilní, jen nápisem k tomu porovné nějakou nekvalitní práci, o které se neví, proč to padalo, je taky argument. Sice špatný, ale každý se rozhoduje podle svého.
určující je pro mě předpis výrobce, případně vlastní zkušenosti nebo reference u známých. Při vší úctě na řemeslníky nedám, protože většina jich je motivována tzv. eliminací "drbačky".
Pane Milane, myslím, že tazateli nejde o to, že by obklady na zdi nedržely. Souhlasím, že pokud se to dobře nalepí obyčejným, neflexi lepidlem drží to velmi dobře. Dokonce tak dobře, že pokud popraská zeď, praskne klidně i obklad v půlce. Pokud praskne zeď blízko spáry, praskne to v ní a vydrolí se spárovačka. Pokud tam budu mít perlinku, troufám si říct, že jistou velikost prasklin to podrží a obklad nepraskne. Přece jen doufám, že obklad koupelny dělám jednou za život a jak jistě sám víte, vysekávat dobře nalepené obklady je práce pro vraha.
Pokud si to udělám sám, bude mě to stát do 1000Kč a dvě tři hodinky práce.
Jinak toto je dle mého, investice na celou životnost koupelny (30-40 let i více), dům pracuje neustále a již jednou objevené trhliny nezmizí, naopak přibývají další.
Pane Kejikle, osobně bych určitě na obklady použil flexibilní lepidlo, ale již ne perlinku. Pokud má dojít k takovému tahu, že by praskl Ytong, nebo že pnutím praskne i obklad, nevěřím tomu, že to perlinka s lepidlem (horším jak na obkladě) udrží.
Nechal jsem zazdít staré dveře Ytongem 20cm. Natáhnout lepidlem, perlinkou a štuk. Po změně situace se muselo bourat. Před týdnem jsem nechal zbourat Ytongovou stěnu, kterou mi vyzdil zedník, který na můj pokyn Ytong ometl a navlhčil. Měl jsem "špalek" 20x200x80cm. Nešel rozbít, přerazit, odseknout v lepidle. Nakonec jsem ho nechal pilou rozřezat na menší díly, aby to brigádníci odnesli dolů. Použil jsem lepidlo Z 301 Speciál z roku 2013.
Tím chci říci, že pokud se Ytong slepí kvalitně, není síla, která by ho rozpůlila. Pokud se dělá nekvalitně, pak jsou vždy problémy.
------------
vysekávat dobře nalepené obklady je práce pro vraha *** na cemenové buchty a sbíječka by ohřála kafe, jak to nešlo. Chudáci brigádníci.
jen tak pro zamyšlení dělal jsem fasádu na sto let starém baráku penetrovalo se dalo se lepidlo s perlinkou a na to fajnová jak jdou léta tak stěna praskla udělala se prasklina cca 3mm a světe div se ta perlinka to neudržela jak je vidět ani perlinka není všemožná jo a přiznejte se kdo si ji dáváte i na chleba aby mu tam udrželo máslo?
pcmani, spojení slov "kdo si ji dáváte i na chleba aby mu tam udrželo máslo" mi připomnělo, že již dávno jsme s kolegou SIFO, na jiné poradně psali, že se bude dávat perlinka na chleba.
---------------------
Tondo, pro odreagování zase půjdem hodit trochu hrachu na zeď
opět ze života... i olověný hrách by se udržel na zdi, ...
To jsem řešil asi před 10 lety a co zedník to jiný názor.Poslechl jsem nejstaršího: pokud to máš rovné tak to nalep tím lepidlem coz lepil ytong,ve stavebninách nabídnou samo že nejdražší flexi ... (pro ně kšeft) ,zkus si ho trochu dát na obklad a za 2 dny strhnout.Perlinka zabrání mikroprasklinám a co neudrží obklad tak perlinka už vůbec né.Tak jsem ho poslechl a obklady drží-nepraskají
Souhlasím s názorem od magor. V praxi ověřeno - obklady na hebel o tloušťce 7.5 cm - obloženo z obou stran ( navíc -hebel má podstatně menší pevnost než yutong), koupelna i WC a sprcha - 10 let drží, bez trhlin, bez nejmenšího problému.
... hydroizolace - jen podlaha ve sprše. Během 10 letech se neobjevil žádný problém.
... použité lepidlo na obklady - klasik, nikoliv flexi , ale spoužitím flexi naprostý souhlas, je to lepší řešení a může předejít problémům. Případná oprava přijde násobně dráž, než jen "rozdíl" v ceně lepidla.
není to o názoru, ale o správném technologickém postupu...skladba má být Ytong+lepidlo+perlinka+lepidlo+obkladačka+spárovačka a pod lepidlo s obkladačkou ještě hydroizolace s bandáží do míst se styku s vodou (baterky a vývody)
Flexi lepidlo není pro srandu králíkům flexi lepidlem..Každá stavba se hýbe..je to jen otázka času...okem to nevidíte...až se vám vydrolí a popraská spárovačka tak se pak nedivte
já bych se zeptal, kolik korun navíc mě bude stát, když tam bude flexi lepidlo a perlinka? Asi moc ne, že? Já bych to nedělal jinak, než napsal krtek v první odpovědi. Většinu věcí v domě jsem si dělal sám a vždy se mi vyplatilo držet se doporučení výrobce a svého selského rozumu. A vše raději předimenzovat. Stavím a rekonstruuju proto, aby to vydrželo a nemusel jsem to opravovat nebo předělávat a ne proto, aby se to dobře v budoucnu bouralo.
Denně chodím okolo domu, kde majitelé nechali spodek domu osadit předsazenými cetrisovými? deskami. Následně jim na to (řemeslník? syn?) nalepil moc hezký obklad. Neuplynulo ani pár měsíců a od té doby upadává jeden kus obkladu za druhým. Po asi 1,5 roce je většina už upadaná. Jasně, proč mazat lepidlo na podklad i na obklad, že? Stačí přeci na podklad a šup šup, už je to hotovo. Na odpadlých místech je dost okatě vidět mdlý rozum toho, kdo to dělal.
... a my si s Milanem pro odreagování zase půjdem hodit trochu hrachu na zeď
Hlavně nezapomeňte na tu hydroizolaci.
Dobrý den,
dávat pod obklady perlinku je zbytečné. Pod obkladem nemá žádný význam.
S pozdravem,
Jiří Vrzal, panelreko.cz/...
Zbytečnost je koukám někdy chybně interpretována jako poctivost. Z301K rovnou na navlhčený ytong (hebel/porfix...) s naprosto klidným vědomím a svědomím. Dávat lepidlo na zeď i obklad je taky pitomost. Izolace má smysl pouze na zdi+případně podlahu ve sprchovém koutě. Proč by měla být kolem výtoků mi nějak nedocház´í.
Když jsme s chlapem předělávali koupelnu ještě na bytě v paneláku, tak jsme dali na radu tchána a dali jsme ytong, slepili lepidlem, na to natahli perlinku s lepidlem a pak lepidlo a na to přilepili obklad, až budou chtít noví nájemníci obklad vymenit, tak to asi budou muset zbourat, kolikrát je to olepené
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.