Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Realitni bublina

Od: zubr odpovědí: 9 změna:

Chtel bych koupit byt bohuzel v dobe kdy byly jeste za rozumnou cenu jsem nemel moc nasetreno a navic jsem nechtel brat hypoteku na 30 let protoze si nedovedu predstavit nest na zadech cely zivot takovy balvan.

Cca 8 mesicu zpet jsem konecne nasetril finance s kteryma jsem se dotoho chtel pustit. Bohuzel to prave zacala doba kdy kupoval kazdy takze ceny bytu nehorazne narostly.

Byl bych rad pokud toto bude cist nekdo kdo je schopny odhadnout jak se bude trh vyvijet napsal zda tato bublina treba behem letosni roku splaskne a ceny pujdou dolu?(chci byt v krajskem meste na Morave ne v Praze). Vsude ctu jak jsou byty nerealne nadhodnocene a i ja z toho mam takovy dojem. Prece nic neroste do nebe ne?

Zatim bydlim v najmu prijde mi to jako schudnejsi varianta nez brat byt co by mi nevyhovoval ale ja bych ho vzal jen proto abych "byl ve svem". Prece jen je to vec kterou kupuju (snad) na cely zivot tak by mi mela presne pasovat...

predem diky za precteni a reakce...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na druhou stranu, i bydlení v nájmu má svoje výhody, přinejmenším pro mladého člověka. Jsi mobilnější, nemáš až takový problém změnit třeba práci na druhý konec země (nebo Země :) ). Vlastní nemovitost tě uzemní, připoutá. Z několika případů, co znám, je bydlení "ve svém" hlavně o tom pocitu, než že by to bylo praktičtější.

sebod*

jethro. To je pochopitelně další úhel pohledu. Jsou lidé, kterým bydlení v nájmu plně vyhovuje. Žádné starosti, žádná práce kolem domu. V létě mohou být měsíc někde u vody a nemusí se nervovat s tím, že MUSÍ posekat zahradu ;). V zimě si užívají na horách a nemusí řešit, že někde střechou zatéká. To je jedna skupina lidí. A pak ta druhá. Radši budou sekat trávu, radši budou opravovat střechu, ale budou VE SVÉM.

zubr
hodnocení

Je 28 let a nejsem zadny top manazer abych se za praci stehoval. Ted mam dobre placenou praci tady ve meste ikdyz vim ze v ni budu jeste maximalne 2 roky. Ale ikdyz skoncim kde ted delam je tu spousta pracovnich pozic a jsem tu spokojeny takze nepredpokladam ze pujdu pryc.

Urcite chci bydlet ve svem v najmu je to sice bez starosti coz je fajn ale ja uz jsem ve stadíu kdy bych si bydleni upravil podle sebe at jde treba o novou koupelnu nebo kuchyn. To v najmu nejde... prece nebudu delat rekonstrukci v cizim byte...

Uz to proste neni jak ve 20 kdy jsem byl rad ze bydlim sam bez rodicu a je mi jedno jestli mam stare vybaveni nebo vse pekne nove a podle sebe.

paw*
hodnocení

0x
Osobne odhaduju kruzi bud letos nebo pristi rok. Ceny bytu ji budou kopirovat s cca pulrocnim spozdenim. Jenom je otazka, co krizi vyvola a jak se bude vyvijet. Muze to byt klidne krize valecna a mame pk srande vsichni.
A jak sem na to prisel? Cyklika systemu je cca 8-10 let.

sebod*
hodnocení

0x

Na co chceš čekat? Že za pět let to bude jiné? Jaké? Lepší nebo horší? To Ti nikdo neřekne. A Ty zatím budeš pět let přežívat v nájmu místo toho, abys vylepšoval svoje.

zubr
hodnocení

Urcite nechci cekat roky. Bydleni v najmu me uz nebavi prave protoze si chci uz delat na svem a vylepsovat sve bydleni dle obrazu sveho.

Ted po novem roku se sprisnily pravidla pro hypoteky takze uz na ne nedosahne kazdy jako to bylo do ted a tak chci zkusit pockat jestli byty nepujdou s cenou dolu kdyz bude mene lidi co dostanou hypoteku.

Nechci tu brecet ze to mam slozite ale ja nemam bohate rodice co to za me zaplati. Kazdou korunu jsem musel vydrit na montazich a delat od nevidim do nevidim abych neco usetril tak bych nerad neco uspechal a zjistil ze za par mesicu jsem to mohl koupit o pytel penez mene.

tondac*
hodnocení

0x

Je dobrý čas na to si brát hypotéku, ale špatný na to kupovat nemovitost. Srovnejte si ceny před poslední krizí a po ní. Ceny nemovitostí překonaly úroveň před krizí, akcie stoupají na maxima a vše nasvědčuje tomu, že v dohledné době praskne další bublina.

Hypotéky jsou extrémně levné a většina kupujících neřeší cenu, ale výši měsíční splátky, kterou jen tak tak utáhnou. Spousta z nich ani netuší, že úrok při další fixaci nemusí být 2%, ale třeba taky 8% a oni na tu splátku najednou nebudou mít. A co se asi stane s cenami na trhu, až budou tisíce lidí nuceni prodávat byty nebo až je budou prodávat banky ze zástavy ...

ale kdy se to přesně stane, to asi neví ani investiční mág George Soros. Osvědčená rada je: "kupuj když všichni prodávají a prodávej když všichni kupují ..." :)

zubr
hodnocení

Je mi jasne ze co se presne stane nevi nikdo ale chtel jsem vedet nazor zkusenejsich nez jsem ja. Prave ted by uz na hypoteku nemel dosahnout kazdy tak doufam ze by to mohlo jit dolu. Ty ceny za posledni dva roky sli o 21% nahoru a tak si rikam ze bude rozumne jeste chvilku pockat pokud teda nenatrefim na nejake terno o cemz pochybuju...

jendad
hodnocení

0x

Ceny nemovitostí rozhodně nepujdou dolu . Centrální banky mají jako inflační cíl 2 až 3 % a to z jednoduchého duvodu . Aby lidi nesyslili peníze ve strožoku nebo na učtech , ale utráceli je . Jednoduše řečeno peníze dlouhodobě znehodnocují aby si lidi uvědomili že co koupí ted tak za pár let bude dražší .

Proto lidi skupují nemovitosti a nikdo se jich nezbavuje . Ve svém okolí mám dost prázdných bytu a nikdo je neprodává . Známý má třeba ve vchodě má 3 prázdné byty a obešel všechny majitele zda by neprodali (chtěl větší) . I když přeplácel statisíce nikdo neprodal. On je i tak nastaven náš danový systém . Draho koupíte nebo postavíte (vysoká dan z převodu nebo DPH) a to vše zdražuje nemovitosti a naopak jsou malé vlastnické daně (obecní dan) . Tu platíte každý rok . V americe je to třeba naopak . Levné spotřební daně a daně z převodu , a obce tak dostávají minimum ze státního . Vybírají tak dan z nemovitosti . Zde záleží co občané jsou ochotní platit a co ne (zda chcou chodníky třeba) . Výsledkem je že nemovitost levně pořídíte , ale pokud ji nepotřebujete , tak se jí zbavíte aby jste neplatil obecní daně . Nedávno jsem četl , že amíci mají pruměrnou velikost obydlí 220m2 a pořizují si je za 3 roční platy . Je to ale statistika a vždy má někdo víc a někdo mín :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]