Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhké zdivo od trubky

Od: lupin* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

v lednu jsem dostavěl novostavbu RD a vše probíhalo OK až do cca listopadu. Dá se říci, že od doby, kdy začala topná sezona a venku se ochladilo se začala objevovat na některých zdech výrazná vlhkost. Po chvíli jsme zjistil, že i plastové trubky, které mám v technické místnosti se výrazně rosí. Paralelně mám však udělá druhý rozvod užitkové vody z retenční nádrže ( z okapů ) a zde k rosení nedochází. Pouze na studené vodě z řádu. Voda samozřejmě vede pod podlahou, kde nad ní je vrstva 20cm polystyrenu, systémová deska s podlahovým vytápěním a anhydritová podlaha s vinylem.Jak ted z toho ven? Rozbourat komplet podlahu a začít řešit větší izolaci trubek mi přijde jako téměř nemožné řešení. Napadá mě ještě doplnit do technické místnosti tlakovou nádobu na vodu, která by měla pouze tu vlstnost, že by se v ní voda ohřála než se pustí do systému.

děkuji,

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Váš popis je trochu zmatený...

Pokud se rosí potrubí v technické místnosti, je otázka jaká teplota a vlhkost je v dané místnosti a jaká je teplota vody v potrubí, které se rosí (v zimě může být teplota studené vody z řadu 7stC i méně..a jaká je izolace dané trubky.

To že se potrubí rosí v technické místnosti ještě nemusí nutně znamenat, že se stejné potrubí rosí i pod podlahou. Nebo tak z něčeho usuzujete?

V tlakové nádobě běžné velikosti se Vám voda moc neohřeje..Krom toho, v běžně provedených instalacích takové věci nejsou ani nutné.

lupin*
hodnocení

Ano, v technické místnosti mám pouze vyvedeny trubky z řádu, které mi přes filtr nečistot se rozdělují po domě. Plastové trubky jsou v technické místnosti, kde je značné teplo cca 24st. a vstupují pod podlahu a pod podlahové topení. Podlahové topení je položeno v systémové desce a odráží se směrem do podlahy. Trubky vedou podél vnitřních nenosných zdí do koupelny a do kuchyně, celkem cca 10m a už nyní je znát po celé této délce vlhkost těchto nenosných a vnitřních zdí. Nejedná se o jednu zed, ale o cca 3 samostatné zdi. Proto usuzuji, že nebude nikde voda unikat ( ale samozřejmě si to ještě nechám změřit tlakovou zkoužkou) a i vzhledem k tomu, že zdu začali vlhnout opravdu cca měsíc poté, co se začala teprve rosit trubka v technické místnosti, že se jedná o tento problém. Trubky jsou izolované mirelonem , nevím přesně, ale odhaduji cca 1cm tlouštku.

Nějak se mi nezdá že by od jedné studené trubky bylo mokré 10m stěny...

To by v té trubce musel být neustálý pohyb ledové vody, aby se nahromadilo tolik vody.

Jestli ale v té trubce stojí voda, tak se po pár minutách ohřeje na teplotu okolí a rosení přestane.

Navíc pokud jsou trubky pod 20cm vrstvou eps, tak nijak lépe to zaizolovat už nemůžete.

.

Jakou teď máte spotřebu vody za den?

lupin*

denní spotřebu vody neznám a máte pravdu, moc ji nebude, jelikož mám ještě paraleloní rozvod studené vody do WC ( zachycuji destovku ). Jinak jsou trubku pod podlahou pod cca 15 - 20cm EPS, ale to je celkem jedno, jelikož jsou položený na IPĚ, která je navařená na základové desce pod těmi nenosnými zdmi. Tedy leží na studené základové desce. Pak jsou i s elektro kabelama zasypány v písku. Je to fakt divný a nevím moc co s tím. Možná ještě jeden argument, který mi dává větší míru jistoty, že se jedná o kondenz. V pokoji, kde je z druhé strany zdi koupelna, se ukazuje už i mokrý flek přímo v místech, kde je vodovodníá baterie do vany. Tedy cca 70cm nad podlahou.

lupin*
hodnocení

Dobrý den,

podařilo se mi sehnat instalatéram, který provedl tlakovou zkoužku a zjistil, že opravdu někde podp podlahou uniká voda z vnitřních rozvodů. Máte někdo zkušenosti s možností opravy bez bourání? Případně jak nejlépe lokalizovat zdroj úniku vody a jak opravit, když je nad vodovodními rozvody systémová deska a podlahové topení? Doporučujete využít některé z chemických technologií, které natěsností vyplní?

děkuji, LP

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]