Nejste přihlášen/a.
Mam nyni jeden problem. Zamkova vlozka FAB, od ktere mam i originalni klic nejde odemknout. Vsunout klic do ni jde ale nemuzu s nim otocit ani do leva ani do prava. Dvere ale jsou zamcene na dva zapady a pristup k nim je pouze zvenku. Jedna se o obycejnou vlozku z mosazi, asi to neni bezpecnostni. Muze mi nekdo poradit jak si mohu sam pomoci aniz bych musel volat zamecnika? Dekuji predem.
Mel jsem podobny problem. Zastrčil jsem klíč a odemykal - otočil jsem jim dva kráte ale dveře byly stále zamčené. Takže jsem zkusil opak - opět zamknul a zase odemknul. To se podařilo, ale pak již nešel klíč ze zámku vytáhnout. A nastal problém. Odvrtání nepomohlo (navíc jsem zlomil dva vrtáky), západka, která drží Fab ve vlastním zámku se nepohla - byla prostě zaseklá. Takže jsem vzal hasák - pro neznalé, jsou to univerzální kleště větších a bytelnějších rozměrů - a zámek jsem zlomil. To šlo v podstatě na prvý pokus. Uprostřed Fab je zeslabené místo, které ihned pukne. Takže poučení - pokud to je možné, použivejte jen ten nejlevnější Fab. Ty bezpečnostní se zlomit nedají. Bohužel.
Zkus namazat, nejlíp něco "suchýho" teflonovýho.. Nebo WD. (rozhýbat zatuhlá stavítka)
Vibrovat klíčem + zkoušet točit, poklepnout zespoda do vložky a rychle zkusit otočit (klepnutí vyhodí stavítka nahoru).
Odvrtat je až poslední řešení... Je dobré mít novou vložku, aby nebyl den otevřených dveří
Souhlasím. Nedávno jsme tento problém měli u vchodových dveří bytového domu. Přijel zámečník, řekl, že je to starý zámek a je třeba vložku vyměnit. Řekl jsem mu, že to by byl problém, protože se 20 rodin nedostane do domu a požádal jsem ho, aby zkusil vložku vyčistit. Prostříknul ji asi WD sprejem, asi 15 min ji drátkem prošťuchoval, klíčem jemně kvedlal, a zámek se rozhýbal. Jen je potřeba zjistit, zda tam není něco strčeného (sirka a pod.).
Pokud je vložka dobrá, nějaký záludný škůdce do ní něco nestrčil, nebo vložku nepoškodil předchozími pokusy o otevření, je možné, že prostě nemáte správný klíč, že vložku někdo vyměnil za podobnou. Sama nejlépe víte, kdy zámek někdo otvíral, kdy ještě fungoval, kdo má klíče, a jestli vy máte opravdu originální klíč k originální vložce.
"nějaký záludný škůdce do ní něco nestrčil.."
Také jsme měli vlnu těchto problémů - několik vchodových dveří v paneláku bylo zneschopněno. Nešlo odemykat z jedné strany - z té venkovní - zevnitř domu to šlo.
Jako rychlé dočasné řešení jsem otočil vložku - je nesymetrická, takže z jedné strany moc trčela a na druhé straně byla zapadlá - ale zvenku šlo odemykat (je tam koule) a z druhé strany je klika (chvíli se prostě zevnitř nezamykalo).
V servisu řekli, že už mají takových případů víc - jednu napadenou vložku zkusmo rozebrali: uvnitř bylo nastříkáno vteřinové lepidlo ... ono má charakteristický zápach a strukturu ...
Kdy naposled šly dveře otevřít?
Máš možnost vyzkoušet jiný klíč?
Zkus nějakým drátkem, jestli se pohybují všechny kolíky, které přiléhají na klíč. Možná jsou na kolících nečistoty a některý se zasekává.
Můžeš zkusit kolíky promazat. Pozor - mazivo se dostane i na klíč, tak ať si nepromažeš i kapsy.
Zkoušej jemně pohybovat s klíčem dopředu a dozadu o desetiny milimetru a přitom jemně otáčet a odemykat.
Můžeš zkusit zámek profouknout kompresorem (vyfoukat nečistoty).
Není z druhé strany zastrčený klíč?
Naposledy jsem zamek zamykal ja asi tak pred mesicem. Slo to bez problemu. Klice mam i nahradni, ale se stejnym vysledkem. Zkusim to namazat a nejak do toho klepnout. Pokud nebude jina moznost tak odvrtat, jak mi to jeden z ctenaru v predesle odpovedi s prilozenym videem poslal.
Jinak vsem dekuji za rychlou odezvu. To jsem fakt necekal.
Vycházejme z předpokladu, že se skutečně jedná o originální klíč.
Pokud se jedná o starší vložku, může být už trochu vyběhaná a někdy stačí klíč malinko, tak jeden dva milimetry povytáhnout a potom to zkusit odemknout. Zkoušet to vícekrát.
Někdy pomůže se do dveří pořádně opřít a potom odemykat, střelka může drhnout o futro a klíč nestačí na překonání tření.
Taky by jistě neuškodilo namazat vložku, ale rozhodně ne olejem, nýbrž nějakým suchým mazivem. Nejlépe něco koupit v prodejně.
V každým případě, až se dveře podaří odemknout, vyměnit vložku.
Kdyby se nepodařilo dveře odemknout, tak podle situace, buď vložku odvrtat a nebo, když to jde, ulomit. To je asi nejrychlejší, většinou stačí jen sundat štítek, pak vzít velkej hasák a odshora dolů fabku ulomit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.