Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak otevrit zamek FAB

Od: alesslovencik odpovědí: 13 změna:

Mam nyni jeden problem. Zamkova vlozka FAB, od ktere mam i originalni klic nejde odemknout. Vsunout klic do ni jde ale nemuzu s nim otocit ani do leva ani do prava. Dvere ale jsou zamcene na dva zapady a pristup k nim je pouze zvenku. Jedna se o obycejnou vlozku z mosazi, asi to neni bezpecnostni. Muze mi nekdo poradit jak si mohu sam pomoci aniz bych musel volat zamecnika? Dekuji predem.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

2x

Pokud nepůjde odemknout,tak odvrtat.

doplněno 02.01.17 10:14:

alesslovencik
hodnocení

Dekuji za zpravu. Jen bych se pro jistotu jeste zeptal jak velky ma byt ten vrtak? Myslim ze asi tak 6mm?

Dekuji za vysvetleni

honza11*

Kájínek vydal knihu jak vykrádal byty.

Tam je přesný popis jak se udělá planžeta .

Honza

lesak
hodnocení

1x

Mel jsem podobny problem. Zastrčil jsem klíč a odemykal - otočil jsem jim dva kráte ale dveře byly stále zamčené. Takže jsem zkusil opak - opět zamknul a zase odemknul. To se podařilo, ale pak již nešel klíč ze zámku vytáhnout. A nastal problém. Odvrtání nepomohlo (navíc jsem zlomil dva vrtáky), západka, která drží Fab ve vlastním zámku se nepohla - byla prostě zaseklá. Takže jsem vzal hasák - pro neznalé, jsou to univerzální kleště větších a bytelnějších rozměrů - a zámek jsem zlomil. To šlo v podstatě na prvý pokus. Uprostřed Fab je zeslabené místo, které ihned pukne. Takže poučení - pokud to je možné, použivejte jen ten nejlevnější Fab. Ty bezpečnostní se zlomit nedají. Bohužel.

asd1
hodnocení

0x

Zkus namazat, nejlíp něco "suchýho" teflonovýho.. Nebo WD. (rozhýbat zatuhlá stavítka)

Vibrovat klíčem + zkoušet točit, poklepnout zespoda do vložky a rychle zkusit otočit (klepnutí vyhodí stavítka nahoru).

Odvrtat je až poslední řešení... Je dobré mít novou vložku, aby nebyl den otevřených dveří ;)

petrm

Souhlasím. Nedávno jsme tento problém měli u vchodových dveří bytového domu. Přijel zámečník, řekl, že je to starý zámek a je třeba vložku vyměnit. Řekl jsem mu, že to by byl problém, protože se 20 rodin nedostane do domu a požádal jsem ho, aby zkusil vložku vyčistit. Prostříknul ji asi WD sprejem, asi 15 min ji drátkem prošťuchoval, klíčem jemně kvedlal, a zámek se rozhýbal. Jen je potřeba zjistit, zda tam není něco strčeného (sirka a pod.).

host*
hodnocení

0x

Pokud je vložka dobrá, nějaký záludný škůdce do ní něco nestrčil, nebo vložku nepoškodil předchozími pokusy o otevření, je možné, že prostě nemáte správný klíč, že vložku někdo vyměnil za podobnou. Sama nejlépe víte, kdy zámek někdo otvíral, kdy ještě fungoval, kdo má klíče, a jestli vy máte opravdu originální klíč k originální vložce.

vibe2*

"nějaký záludný škůdce do ní něco nestrčil.."

Také jsme měli vlnu těchto problémů - několik vchodových dveří v paneláku bylo zneschopněno. Nešlo odemykat z jedné strany - z té venkovní - zevnitř domu to šlo.

Jako rychlé dočasné řešení jsem otočil vložku - je nesymetrická, takže z jedné strany moc trčela a na druhé straně byla zapadlá - ale zvenku šlo odemykat (je tam koule) a z druhé strany je klika (chvíli se prostě zevnitř nezamykalo).

V servisu řekli, že už mají takových případů víc - jednu napadenou vložku zkusmo rozebrali: uvnitř bylo nastříkáno vteřinové lepidlo ... ono má charakteristický zápach a strukturu ...

hodnocení

0x

Kdy naposled šly dveře otevřít?

Máš možnost vyzkoušet jiný klíč?

Zkus nějakým drátkem, jestli se pohybují všechny kolíky, které přiléhají na klíč. Možná jsou na kolících nečistoty a některý se zasekává.

Můžeš zkusit kolíky promazat. Pozor - mazivo se dostane i na klíč, tak ať si nepromažeš i kapsy.

Zkoušej jemně pohybovat s klíčem dopředu a dozadu o desetiny milimetru a přitom jemně otáčet a odemykat.

Můžeš zkusit zámek profouknout kompresorem (vyfoukat nečistoty).

Není z druhé strany zastrčený klíč?

alesslovencik
hodnocení

Naposledy jsem zamek zamykal ja asi tak pred mesicem. Slo to bez problemu. Klice mam i nahradni, ale se stejnym vysledkem. Zkusim to namazat a nejak do toho klepnout. Pokud nebude jina moznost tak odvrtat, jak mi to jeden z ctenaru v predesle odpovedi s prilozenym videem poslal.

Jinak vsem dekuji za rychlou odezvu. To jsem fakt necekal.

alesslovencik
hodnocení

Klic z druhe strany by tam nemel byt tak to bylo kdyz jsem ten zamek pred mesicem zamykal. Pokud ale nakdo to zkousel otevrit to mi neni znamo. Jinak ale zamek vypadal zvenci neposkozen. Dekuji za odezvu.

hodnocení

0x

Vycházejme z předpokladu, že se skutečně jedná o originální klíč.

Pokud se jedná o starší vložku, může být už trochu vyběhaná a někdy stačí klíč malinko, tak jeden dva milimetry povytáhnout a potom to zkusit odemknout. Zkoušet to vícekrát.

Někdy pomůže se do dveří pořádně opřít a potom odemykat, střelka může drhnout o futro a klíč nestačí na překonání tření.

Taky by jistě neuškodilo namazat vložku, ale rozhodně ne olejem, nýbrž nějakým suchým mazivem. Nejlépe něco koupit v prodejně.

V každým případě, až se dveře podaří odemknout, vyměnit vložku.

Kdyby se nepodařilo dveře odemknout, tak podle situace, buď vložku odvrtat a nebo, když to jde, ulomit. To je asi nejrychlejší, většinou stačí jen sundat štítek, pak vzít velkej hasák a odshora dolů fabku ulomit.

bulik*
hodnocení

0x

Při otevírání klíčem oběma směry lomcujte stále silně dveřmi i nahoru dolů, aby byla při odemykání západka volná a nebyla někde skřípnutá - šprajcnutá !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak odvrtat fabku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]