Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Srážení vody ve sklepě a na stropu chatky

Od: ays odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, prosím o radu. Mám nezateplenou dřevěnou zahradní chatku 4x4m a pod ni sklep cca 1,5x1,5m hluboký 2m, který je vlhký, tak ho nechávám většinou v chatce otevřený, aby větral (vchod je podlahou v chatce). Problém nastal v zimě, když začalo mrznout, tak na stropu chatky se začala srážet voda, strop byl celý mokrý. Takže jsem poklop do sklepa zavřel, ale teď mám zase kompletně mokrý sklep a strop sklepa (podlaha chatky) začíná plesnivět. Chatku mám vloni novou, tak nechci, aby mi hned shnila zespoda podlaha, prosím o každou radu, co se sklepem udělat.
Předem děkuji.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mire*
hodnocení

2x

Jaký je strop nad sklepem? Je to jen dřevo podlahy nebo tam máte betonovou desku a v ní vlez do sklepa?

doplněno 01.01.17 18:09:

Špatně jsem četl:) Sklep budet muset nahoře uzavřít nějakou deskou s utěsněným průlezem a v každém případě udělat větrání mimo chatku, nějakou PVC trubkou, nejlépe protilehle dvěma.

ays
hodnocení

Děkuji, ale to už mám i ty dvě trubky tam, ale když je sklep uzavřený, tak se hrozně rosí strop i stěny, spíš mi jde o to co dát na strop sklepa, přijde mi, že ve sklepě je teplo a chatka je promrzlá, proto se takto rosí a orosila se mi i střecha chatky, pokud byl sklep otevřený.
floro*
Je potreba uvedomit si, proc se tak deje. Takze trocha fyziky. V mistnosti s vyssim obshem vlhkosti ve vzduchu se bude voda srazet vzdy na te nejchladnejsi casti mistnosti. Pokud nemate odizolovany strop sklepa/podlahu chatky a sklep je teplejsi nez chatka, pak nutne strop bude nejchladnejsi a tak se vam tam voda bude kondenzovat. Pokud jste nechal otevreny sklep, pak nejchladnejsi byla strecha a voda se vysrazela tam. Cim vetsi bude rozdil mezi teplotami vzduchu a plochy, tim vic vody se vam tam vysrazi. Dalsi veci je, ze cim teplejsi vzduch, tim vic vody v sobe udrzi.
Takze muzete vymyslet moznost. Odizolovat sklep, tzn podlahu chatky. Pokud budete neco lepit na strop sklepa, dokazu si predstavit jak to plesnivi mezi izolantem a stropem sklepa. Zalezi take, z ceho podlaha a strop je. Strop betonove desky a na podlaze je co?
ays
hodnocení

Takhle jsem to potřeboval vysvětlit, děkuji. Stavba je komlet ze dřeva, takže i strop sklepa/podlaha chatky. Vdíte nějakou možnost, čím strop sklepa odizolovat?
doplněno 01.01.17 21:11: Jen doplním, že strop sklepa je zároveň podlaha chatky, jen je tam v chatce položené na prknech OSB desky a lino.
floro*

Nejsem stavebník, ale pokud to máte také skladby, tak bych strhla lino i osb desky, na ně bych tedy položila polystyren (jaký vám jistě poradí ve stavebninách a na něj znovu položit podlahu. Jakým způsobem, by vám taky měli poradit, nevím jestli se vyrábí tak trdý polystyren, že by se na něj mohly znovu dát rovnou OSB desky nebo vytvořit nějaký rošt, mezi kterým by byla izolace a na němž by ležela podlaha z OSB.

doplněno 02.01.17 12:54:

Zasypání sklepa vám stejnak nevyřeší problem, naopak bych předpokládáala, že podlaha chatky zhnije ještě rychleji...

ays
hodnocení

To tedy nemam radost...

To Vam verim, na druhe strane tam muzete vlozit i hydroizolaci pod izolant, pokud mozno tak, aby dosahovala i ven. OSB, jestli budouv poradku proste vratite na misto. Izolant ze sposu by jsem nedaval.

hodnocení

2x

Přijde mi, že sklep by bylo nejlepší zasypat. *smich*

Někdo, kdo má víc zkušeností, by měl napsat, jestli má smysl na strop sklepa = spodek prken podlahy přidělat polystyen, nebo jiný (možná raději prodyšnější) izolační materiál a v jaké tlouštce a jestli to nebude mezi tímto a prkny dál vlhnout. Ten rozdíl teplot tam není tak velký, tak snad není potřeba 20 cm. Na vašem místě bych na prkna našrouboval na zkoušku vedle sebe tak dvě polystyrenové desky 10 cm tlusté a po pár dnech mrazů, co teď jsou, bych se pod ty desky podíval, co to dělá.

Další otázkou je, z čeho jsou stěny a podlaha sklepa? Jestli tam nepřichází krom vzdušné ještě půdní vlhkost. Jakou ten sklep má vlastně plnit funkci? Máte tam něco uskladněného přes zimu?

ays
hodnocení

Sklep je zděný, podlaha beton. Zasypání sklepa mě taky napadlo☺, ale momentálně ho využíváme jako takový menší sklad nářadí a máme tam chemické WC...Ale bordel tam dělá hlavně vzdušná vlhkost, v létě jsme tam měli krásný chládek a sucho.

hodnocení

1x

ays, musíte oddělit vlhkost od dřeva, jinak Vám to shnije. Je třeba výkres, řez a podobně, abyse našlo řešení. máte fotky?

Vlhkost se musí vyrobit, nebo je z podloží. máte provedenou hydroizolaci stavby?

doplněno 02.01.17 20:23:

Jestliže nemáte hydroizolaci stavby, tak je to problém, a vlhkosti se jen tak nezbavíte. Fyzika často nejde oblbnout.

ays
hodnocení

Hydroizolaci nemám, je to jen obyčejná montovaná chatka za cca 70tis. a "sedí" na obvodu ze ztraceného bednění, jen tam zůstal po původní stavbě ten prokletý zděný sklep. Zítra bych to zkusil nafotit, fotky sklepa nemám, pošlu teď jen fotky ze stavby.
ays
hodnocení

Fotky mi zatím nejdou nahrát...
Srážení vody ve sklepě a na stropu chatky
ays
02.01.17 17:31
hodnocení

Srážení vody ve sklepě a na stropu chatky #2
ays
hodnocení

Co když na strop sklepa nalepím EPS třeba 15cm, myslíte, že to nepomúže?
floro*

Jesltiže není ztracené odizolované nějakou hydroizolací, tak vlhkost se vám do sklepa dostává zdivem sklepa z podloží a okolí. To je naprosto normální. Teda pokud nemáte chatku postavenou na vrcholku kopečku s naprosto nedosažitelnou spodní vodou . Voda se vám na stropě kondenzuje z důvodu, jaký jsem vám popsala. Stačí zateplením omezit ochlazení stropu a rosit se to nebude. Jeslti z vrchu nebo zepsodu je otázka, možná, že se bude voda kondenzovat mezi EPS a deskou stropu a tam to pak hnít. Ale možná taky ne. Ale pokud je ten sklep jen ta díra, která je na obrázku, tak to nalepte na ten poklop zespodu, Já myslela, že máte sklep pod celou plochou chatky... :D

ays, musíte zabránit průniku vlhka z podloží do horní stavby.

Po internetu nelze dát přesný postup, když neznám podrobnosti.

jabraka*
hodnocení

0x

Že je sklep vlhký,je jen výhodné.Pro uložení zeleniny a ovoce je to přímo zásadní.Pak je podle obrázků cesta a řešení v položení betonu v určité rovině na stropě sklepa a položení hydroizolační vrstvy,ať folie,nebo nátěrem.Na této vrstvě mohou být položeny spodní trámy a podlaha chatky.Jiná cesta není.Zasypání sklepa situaci nezlepší.

JABRAKA

ays
Tak strop sklepa zkusím odizolovat nějakým EPS cca 15cm a zkusím udělat ještě aspoň jednu díru z boku sklepa a uvidíme...

Prostor sklepa musíte vzduchotěsně oddělit od podlahy chatky. Pod EPS (šlo by to i bez EPS) dejte parotěsnou fólii, okraje dotěsněte za použití lepících pásek a lišt. I poklop sklepa opatřete fólií a utěsněte. Voda se pak bude srážet na fólii a té to nevadí. Do dřevěné podlahy chatky vlhký vzduch nepronikne. Vlhkost se po změně počasí odvětrá trubkama.

doplněno 05.01.17 01:41:

Záleží na tom, kolik peněz a práce chcete investovat.

Když si prohlížím ty fotky, vidím jen jednu odvětrávací trubku. Dobrá by byla ještě jedna z jiné strany sklepa (protilehle vůči stávající trubce) a tu svést až k podlaze.

Pokud máte na "základech"vyfocených na fotce rovnou položenou dřevěnou podlahu, zkracujete její životnost. Chlapské řešení by bylo podlahu odstranit a po celé ploše pod ní dát hydroizolaci proti vlhkosti - může být nejlépe asfaltový pás, asf. pás s hliníkovou vložkou nebo alespoň silnou parotěsnou fólii (která má vyšší gramáž a výstuhu) apod. Ceny se dost liší, od cca 20 do 100 Kč. Nevím, jak obtížné to je, a jestli se vám do toho chce. Pokud to nebude poctivě po celé ploše, ztrácí to smysl.

Druhá varianta by byla rozebrat podlahu v okolí poklopu a vložit parotěsnou fólii (nebo asfaltový pás) tak, aby přesahovala přes ty betonové tvarovky po obvodu sklepa. K tvarovkám dotěsnit, k podlaze přilepit (nedělat otvory třeba hřebíkem) a dotěsnit k rantlu otvoru na poklop. Poklop též opatřit fólii a případné škvíry mezi rantlem a poklopem dotěsnit např. silikonovým těsněním do oken.

Nejrychlejší by asi bylo těsně pod podlahou připevnit na stěnu sklepa vzduchotěsně parotěsku (za pomocí lepících pásek, tmelů, lišt ...), vytáhnout ji po stropě sklepa až k rantlu poklopu a dále viz. výše. Mohl byste též pořídit asfaltový pás a ke stěnám sklepa a stropu ho přilepit lepidlem, popř. plamenem (POZOR na práci s plamenem ve sklepě, ať se neotrávíte!). Kousek té stěny sklepa, na které by držel pás, by bylo předtím potřeba napenetrovat.

Parotěsku raději s vyšší gramáží a výstuhou (je pevnějšín a déle vydží), dobře se pracuje i s Al (hliníkovou) fólii. Je spoustu druhů a značek, vyberte si spíš podle toho, co mají u Vás v okolí. Takový kousek, jaký budete potřebovat, se Vám nevyplatí někde extra objednávat. Asf. pás vám postačí obyčejný, cca 3 mm tlustý s jemným minerálním posypem.

doplněno 05.01.17 01:44:

* 20-100 Kč za m2

ays
Přesně tohle jsem chtěl slyšet, že to takhle jde, děkuji, bude to nejlevnější i nejlehčí řešení.
doplněno 05.01.17 00:05: Můžete mi nějakou doporučit? V odkazu je jich více druhů...

Každopádně by bylo vhodné podlahu impregnovat (lazurou, olejem, lodním lakem, ...) tak, aby se stala odolnější proti vlhkosti.

ays
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď, asi zvolím tu nejrychlejší variantu s parotěskou, do demontáže podlahy se mi nechce. Původní chatka neměla pod podlahou žádnou folii a vydržela 40 let než shnila...Tak ji třeba nová chatka s folií ještě přežije. Ještě jednou děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]