Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
RD má 2 nadzemní podlaží a na obou podlaží kape voda přes převlečnou matku(jestli se tak jmenuje) od kohoutků/ventilů radiátorů ústředního topení. Jsou to klasické staré radiátory. Tady obrázek podobného regulátoru:
Expanzní nádoba je na půdě. Tak pokud bych potřeboval vyměnit ty ventily a nebo jejich těsnění (snad se to tak jmenuje, to do čeho vede kohoutek radiátorů), tak jak si zjistím kolik zhruba vody z toho systému potrubí vyteče?
Jak se říká tomu těsnění které potřebuji?
děkuji
Vodu z topení není třeba vypouštět. Stačí stáhnout ten přítlačný kroužek, na hřídelku dát těsnicí šňůru, nasadit přítlačný kroužek a lehce dotáhnout tou převlečnou matkou. Kohout může při sundání kroužku trochu více kapat, ale ne zas horentně.
Děkuji všem, udělal jsem to přesně tak. Po sundání plastového kolečka a povolení převlečné matky je vidět, to co je na vašem obrázku. Ten kovový přítlačný kroužek se vydloubne a namísto něj se na hřídel namotá ta těsnící šňůra a nebo konopí ve vazelíně (asi 1-2mm vrstva?) a pak se to přítlačným kroužkem shrne dovnitř a přitáhne převlečnou matkou a už to nekape.
Moc nevyteče, když vyfouknete expanzku (v systému nebude tlak), v řádech decilitrů. Dejte pod ventil kýbl, vyšroubujte jej a zacpěte špuntem a sežeňte těsnění (nebo celou kuželku ventilu).
strejci, nemusí to celé vypouštět, nač? Pokud systém nezavzdušní, tak to moc nepoteče.
Ještě pro tazatele-ačkoli se výměna může zdát jako triviální, může dojít k neočekávaným problémům u tak starého díla. Utržení čehosi a tak podobně.
Pokud to chcete na litry, tak je to opravdu těžké určit. Ale prostě v nejnižším bodě (nebo místě, kde nejníže voda odkapává) vypusťte vodu (pokud možno do odpadu - třeba pomocí hadice). Vaše fotka je vševypovídající a tak ji stačí na obrazovce telefonu ukázat prodavači, který již bude vědět, které těsnění je to správné. Tak to dělám já.
Máš na kotli nebo u kotle tlakoměr? Tak ten ti ukazuje aktuální hodnotu tlaku vody v potrubí topení.
Pokud máš na stupnici desítky kPa, tak to jsou pro tebe metry výšky hladiny. Takže pokud ti tlakoměr ukazuje 80kPa tak je to 8metrů vody nad tlakoměrem.
Když budu předpokládat že kotel máš ve sklepě (to je metr výšky vody), přízemí je 2,5metru výšky vody a v prvním patře je horní trubka topení 1metr nad podlahou, tak musíš upustit vodu v topení až bude tlakoměr ukazovat méně než 45kPa ((1+2,5+1)*10). Toto je příklad !
Reálně si to musíš spočítat podle svého domu.
A samozřejmě nesmíš při demontáži kohoutů topit!
Zkus to promazat a s citem lehce dotáhnout. Pod maticí je kroužek, který rozmačkává těsnící šňůru.
Ta šňůra je buď lojová a nebo grafitová. Já tomu říkám ucpávková šňůra. Jsou to jednotlivé provázky. Tato provázky rozpletu a namačkám do prostoru pod přítlačný kroužek.
takže obě podlaží...na rady typu že moc nevyteče neberte zřetel-musíte vodu vypustit-podle fota máte litinové radiátory takže jeden článek je asi 1 litr dále musíte vzít v potaz i vodu v trubkách...jinak já mám v okruhu asi 500- 600l taky mi to začlo kapkat,některé ventily i když jsem s nimi hýbal zatvrdly takže jsem vodu vypustil a koupil jiný typ ventilů-ony mají stejné vývody i velikost jako ty původni ale jiný systém uzavírání vody/kulové?/a skoro všechny vyměnil..ano něco to stálo ale je klid a asi po třech letech s každým jde lehce otáčet jakoby byl nový...chce to řešit přes někoho kdo má na to správné nářadí! a vyzná se,popřípadě poradí- jako laik jste bez šance..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.