Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neobvykle prasknutí žárovky

Od: domcee odpovědí: 16 změna:
Chtěla jsem si normálně jako každy den rozsvítit v kuchyni, kdyz v tom mi nehezky bouchla žárovka. Az z toho vyletěly jiskry. V životě jsem takovou ránu při prasknutí žárovky neslyšela. Když jsem žárovku vyndala, tak me celkem zaskočilo její poškození. Chtěla bych se Vas zeptat jestli s tim mate zkušenosti a neni to nic vážného, nebo je to na elektrikáře aby to zkontroloval. Předem děkuji ta odpověď
Neobvykle prasknutí žárovky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nelamte si s tím hlavu, není to sice případ častý, ale stává se to. Stávalo se to vždycky, co žárovky existují. Chyba není ani v žárovce, ani v elektřině, ale v objímce žárovky v lampě. Odpovím hodně zjednodušeně, ale tak, aby to pochopil i úplný laik. Každý elektrický kontakt má určitý tak zvaný "přechodový odpor", díky kterému se průchodem proudu kontakt ohřívá. Ten odpor je tím větší, čím menší silou jsou kontakty přitisknuté k sobě. Při některém "prasknutí" žárovky protéká tímto odporem nárazově obrovský proud, který sice vyhodí jistič, ale když je přechodový odpor moc velký stačí před tím ještě ohřát kotakty natolik, že se do nich vypálí díra. Před našroubováním nové žárovky je vhodné prohlédnout ten boční kontakt v objímce (prsty, ani nic jiného tam nestrkat, i když si myslíte, že máte zhasnuto!). Lehké opálení nevadí a většinou stačí kontakt lehce napružit (radši svěřit někomu, kdo ví, o co jde), při větším je potřeba objímku vyměnit.

domcee
hodnocení

Mockrát Vám děkuji! Vážím si vašich odpovědí... neskutečné mi to pomohlo. Jeste jednou děkuji a přeji krasny den:)
host*

Žárovky obvykle praskají třemi způsoby.

První je, že se přepálí vlákno a žárovka tiše zhasne a už se nerozsvítí, přerušené vlákno se houpe na přívodech uvnitř, nebo se rozsype na menší kousky. Tak to bývalo odjakživa, staré dobré žárovky všech dobrých firem nikdy nebouchaly, jen se prostě při rozsvícení nerozsvítily, nebo jen blikly a byla tma.

Druhý, že žárovka z podivného důvodu s hlučnou ránou praskne, rozletí se sklo a někdy rozbije i skleněnou kouli lampy. Zažilo to už jistě hodně lidí, není to žádná kuriozita. Důvod není známý, odborníci tvrdí, že se to nemůže stát, ale žárovky dnes vyrábí technicky a technologicky tak exotické firmy, že je možné všechno.

Třetí způsob prasknutí žárovky je skutečně takový, že se vypálí dírka do objímky žárovky a připálí se i kontaktní plíšek v objímce. Například u otřesuvzdorné žárovky 25W E14 svíčka firmy Kanlux, která byla v lampičce vodorovně, při přerušení vlákna zřejmě uvnitř díky vodorovné poloze vnitřních vodičů, došlo uvnitř žárovky mezi drátky k takovému zkratu, že vyletěl jistič nejen v bytě, ale i na chodbě a možná i topiči v elektrárně lopata z ruky. Sklo žárovky bylo uvnitř trochu jakoby očouzené a na objímce žárovky vypálená dírka a v objímce v lampičce byl opálený kontakt dotyku se závitovou částí žárovky.

Řešení? asi pouze používat osvědčené typy žárovek a osvědčených výrobců, i když si i věhlasné firmy nechávají žárovky vyrábět v jiných zemích, kde není tradice kvalitní výroby a technologie (byť přenesená ze země původu) dobře zavedená.

zarovky

Druhou možnost lze vysvětlit a stává se dost často - u nás na chodbě používáme 60W BC HEAT BALL (výrobce jsem nenašel) a exploduje asi každá pátá a vyhodí jistič. Zakoupili jsme jich v Baumaxu zásobu asi na 7 roků.

Proč takto praskají: Při přepálení vlákna se utvoří jiskra, která zažehne elektrický oblouk a ten přeskočí až na silné dráty, které drží vlákno. Elektrický oblouk jednak způsobí takový proudový náraz, že vyskočí jistič (někdy se i svaří kontakty vypínače), a taté tak zahřeje plyn v baňce, že ta exploduje.

Staré žárovky nic takového nedělaly, protože v baňce bylo vakuum (žádný plyn), ale čím jsou plněny dnešní žárovky nevím, někdy je tam ale takový plyn, že el. oblouk umožní a to jsou následky.

"Staré žárovky nic takového nedělaly, protože v baňce bylo vakuum..."

Ale dělaly. Pamatuju, že to například s oblibou dělaly bulharské žárovky v 70 letech. A žárovky, ve kterých bylo vakuum, vyráběl snad naposledy Edison :-D. Ale jinak souhlas.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, může se to stát a stává se to celkem běžně - např. žárovka je uvnitř očazená a rozbitá. Někdy se i oddělí sklo od objímky. Jindy vypadne i jistič. Při vypnutém proudu tam našroubujte novou. Zdravím!

P.S. No, propálila se objímka.

doplněno 27.12.16 06:40:

Nemáte zač.

domcee
hodnocení

Dobre, mockrát děkuji! Přeji hezky den

ovczaak*
hodnocení

0x

ta černá trhlina ve druhém závitu,to je protržený plech anebo chyba fotky? jestli díra,tak z čeho to dělají,z alobalu? polská žárovka?

Mě to připadá, že tam vznikl přechodový odpor mezi objímkou a závitem a díra vznikla tavením. Preventivně bych vyměnil objímku ve svítidle.

ovczaak*

ernie,asi blbě napsáno,mslm ten druhý závit zdola,podlouhlý černý flek,ne ten opálený nad ním...

No však to myslím taky. Ta díra asi neprorezla, ne? Já myslím, že tu bylo řezání obloukem :) To černé v závitu nad ní je asi připájenej vnitřní vodič.

domcee
hodnocení

Bohuzel to chyba fotky neni.. je tam díra, kolem které je to jakoby ohořelé.. A zajímalo by me, jestli je to tou žárovkou nebo elektrikou.
doplněno 27.12.16 07:43: Za kvalitu fotky se omlouvám, ale při sdílení fotky na tuto stránku se kvalita zhorší.
Neobvykle prasknutí žárovky #2
ovczaak*

aha,tak postup dle ernieho - kontrola objímky...a ještě - novou žárovku prohlédněte,aby na ni nebylo napsáno 220V,občas je ještě potkávám...hledejte 240V

doplněno 27.12.16 07:46:

uf,druhá fotka - místo objímky tam máte otvírák na konzervy,ne? tak toto jsem fakt ještě neviděl

Ono totiž některé čínské objímky a vůbec elektroinstalační materiál se dělají z tak bytelných materiálů, že se divím, že hasiči nejezdí denně k vyhořelému baráku. A to ty věci prodávají normálně ve známých hobby řetězcích.

domcee
hodnocení

Takze pokud dobre chápu tak to bude asi zarovkou :D nevim co je to zač a ani nevim kde jsem ji koupila, jestli vubec ja... pro priste vim, ze se vyplatí si připlatit.. každopádně Vám velice děkuji!

Ovczaak - Dnešních 230 V nijak zvlášť žárovkám na 220 V nevadí. Ještě mi jich pár doma bez problémů už řadu let svítí (na rozdíl od několika mnohem mladších "úsporek", které to mají dávno za sebou).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]