Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat jak funguje vypořádání spoluvlastnických práv pokud mám podíl na bytové jednotce a ostatní spoluvlastníci NEmají zájem ani peníze můj podíl odkoupit, zároveň nikdo jiný nemá o ten podíl zájem. Jsem četl že existuje jakési "vypořádání spoluvlastnických práv" soudní cestou. Co to obnáší pro mě a ostatní spoluvlastníky a jaké nepříjemnosti mohou jim a mě vzniknout? Je nutné platit právníka?
děkuji
Pravda je, že Vás nemůže nikdo nutit něco kupovat (to je logické, co když třeba nemáte peníze). Soud Vás ale může donutit něco prodat (typicky vyvlastnění pozemků pod budoucí dálnicí). U spoluvlastnictví nemovitosti to funguje tak, že když máte nějaký minimální podíl na nemovitosti, se kterým nemůžete nakládat, tak má většinový vlastník právo podat u soudu návrh na vypořádání. Mě osobně právníci říkali, že pokud je ten podíl malý, tak obyčejně soud vyhoví většinovému vlastníkovi, a nařídí odkup od minoritního vlastníka dle soudního odhadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.