Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
ve staré čerstvě zakoupené chalupě je flek na komínu viz obrázek. Mám podezření, že se jedná o prosakující dehet, co bývá příčinou? Další zajímavostí jsou u podlahy vlhké stěny, nikoliv na obvodových stěnách domu, ale na stěnách vnitřních, vlastně všech navazujících na komín. Je správný předpoklad, že se nejedná o vlhkost pronikající odspodu, ale spíše o zatékání kolem komínu? Co se dá s takovou závadou dělat? Nesouvisí spolu obě závady?
Díky moc,
Dušan
Jedná se opravdu o zatékání do komínu. Je vadná komínová hlava a zřejmě dochází i ke kondenzci par. Někdy se to může stát pokud je komín otevřený a nasává vzduch přímo z místnosti nebo pokud nějaký umělec vyvedl do komína plynové topení nebo nedejbože digestoř či odvětrání koupelny... V tomto stavu v jakém je váš komín je nejlépe celý komín rozebrat. Ten dehet je nasáklý ve zdivu a bude se to prosakovat přes všechna opatření která byste snad chtěl aplikovat...
Je to zatékání do komína,rozeberte, postavte nový a dobrá je taková ta stříška na komín,zabraňuje zatékání do komína.Na ty stěny hlavně větrat,ale jde o to jestli je ta chalupa dostatečně odizolovaná,podříznutá,jinak se toho vlhka nezbavíte.
Moc díky za odpovědi, i když že by mě potěšily, to nemohu říci... asi to znáte, naděje umírá poslední... Do komína se asi skutečně někdo pokoušel připojit digestoř, vybavuji si, že v kuchyni z druhé strany komína je nějaká díra plná tmy, kdysi s kulatým plechovým víčkem, dnes z něj jsou jen orezlé okraje.
Podřezávání domu bych se zatím rád vyhnul, vzhledem k tomu, že fleky jsou jen uprostřed domu, nechci se naděje na to, že je vlhko způsobeno jen zatékáním okolo komína, vzdát tak lacino.
Komín tedy zbourám, předpokládám odshora rozebrat nastřešní část a dál pokračovat směrem dolů (omlouvám se, pokud se ptám moc pitomě, nikdy jsem nic v takovém rozsahu nedělal). Pak postavit nový - doporučujete zděný z cihel? Musí být nějaké speciální? Nebo je to lepší z nějakých spec. tvárnic? Ke komínu budou připojena jen krbová kamna na dřevo. A čím vyvložkovat?
Díky moc,
Dušan.
Dušane, kolegové již naznačily příčiny. Postup jse popsal rovněž dobře. Ale dole na podlaze udělejte trošku základ, a odizolujte ho lepenkou. Páč časem budete dělat izolaci všude.
Z čeho a jak postavit nový komín, to je text na několik stránek. Páč nejlepší komín je ten, co ho postavili před vámi a mají ho doma. je jedno od jakého výrobce, káždý má ten "svůj" doma.
Pokud sdělíte výšku a rozměry, můžu udělat přiblížný odhad ceny.
Neptáte se pitomě..ptáte se velmi správně a čím víc se budete ptát, tím mín toho zkazíte...
Správně dedukujete, že rozebrat od střechy, až po základ komínu. Před rozebíráním doporučuju komínový průduch vymést. Bude plný mastných sazí a není dobré, aby se tyto saze rozprášili po domě. Všechny cihly z komína vyhodte a nepoužívejte na nic, jsou plné dehtu a mastnoty.
Na nový komín je nejlépe použít nějakou systémovou skládačku. Osobně doporučuju Schiedel. Je to jako lego a postavit to může úplně každý a práce je to rychla snadná a bezpečná. Pokud budete chtít stavět hodně levně, pak lze stavět i z obyčejných cihel. Do vnitř průduchu pak vložte komínovou šamotovou vložku kterou obalíte minerální vatou.
Zdít se začíná od spodu. Jako první se vloží šamotová vložka s vymetacím otvorem. Vymetací otvor musí být vždy úplně dole. Jednotlivé vložky jsou dlouhé cca 50-100cm. Po osazení vložky obalené minerální vatou se začíná zdít plášť z cihel. Až je vložka obezděná, nasadí se další vložka obalená vatou. Tlouštka vaty je cca5cm a po obalení vložky se ještě zaváže tenkým drátem.
Takto se pokračuje až po výšku sopouchu. To je otvor pro vývod z kamen. Výška je dána výrobcem kamen která budete používat. Pro sopouch použijte k tomu určenou vložku která je upravený výrobcem. Nedělejte nikdy otvoror sami do vložky. nemuselo by se vám povést to zatěsnit a pak by komín chytal falešný tah a to by byl malér.. Další vymetací otvor udělejte pod střechou. je to spíš revizní otvor. Nad střechou pak musí být komín tak vysoko aby jeho nejvyšší část bylo minimálně 75 cm nad nejvyšším bodem střechy.
Uzavření vymetacího a revizního otvoru musí být provedeno speciálními dvojitými komínovými dvířky. Před napojením kamen pak pozvěte kominíka aby udělal revizi komínu. To je vaše povinnost ze zákona mít revizi na komín. Zkusím později dodat obrázek
technikjirik,to jste mne moc nepotešil s tou výškou 750 mm nad hřeben střechy.Já jsem právě stavěl nadstřešní část komínů (rekonstrukce stávajícího) a dle kominíka je ta výška jen 650 mm,totéž jsem četl na stránkcá Schiedelu,tuším.Jak to tedy je?
650 je snesitelné minimum, kdy je tah komínu natolik silný, že jej neovlivní větrný poryv. Ale těch blbých 10 cm nad normu je užitečných ve chvíly kdy dochází k prudkému poklesu atmosféryckého tlaku nebo při nárazovém větru. Kdo kdy topil někdy v otevřeném krbuv místnosti a venku byl silný vítr, pak ví co to může způsobit.
I když se najdou chytráci kteří mi budou chtít pro těch 10 cm linčovat, ale také vím že je jen málo odborníků co vezmou do ruky barometr fotografický přístroj a kameru aby se dali do měření a pozorování za každého počasí... a přitom nejde o žádný nový jev.
Všimněte si jak jsou stavěny komíny na selských staveních z dob y kolem začátku 20. stol. To je doba kdy se přišlo s výškou právě 650mm nad hřeben. A spousta komínů tuto výšku skutečněmá, ale také spousta komínů této výška má ale i nástavec s osinkové roury... proč asi? Toto jsem začal iniciativně zkoumat někdy před 15 lety když jsem hodně opravoval komíny. Něco nás učili ve škole, ale to se leckdy neshodovalo s tím co jsem viděl. Vzhledem k tomu že naši předkové nebyli blbci, jsem si říkal co to má za význam... a přišel jsem na to. Pak jsem o tom mluvil s několika inženýry a meteorology abych si jen ověřil svoje pozorování. A zkoumám to do dnes...
Nikoho nenutím aby věřil tomu co píšu... Jen je úsměvné jak někteří špičkoví výrobci moderních komínů holedbající se a chlubící se moderními postupy z moderních laboratoří, nakonec přebírají poučky a pravdy aniž by zkutečně v těch mederních laboratořích zkoumali. I když reál je nejlepší lanoratoř.
Zajímavé informace.Já mám taky víc než těch 650 mm,jen jsem chtěl vědět,jaký je tedy platný předpis.Měl jsem dilema,jestli jeden komín (mám dva),postavit jen z části z cihel a pak to do předpisové výšky vyhnat nerezovými nástavci,nebo dodělat z cihel,nakonec jsem zvolil cihly,páč když jsem ty ceny za nerez-nástavce,tak mě v první chvíli napadlo,že musí být pozlacené...
Raději si vemte odborníka,jak čtu Vaše dotazy,kdyžtak aspoň na radu,komín není na chvilku,abyste pak neměl větší problémy než teď.Já vím je to vše ve financích,ale na určitých věcech není radno šetřit...Tak hodně zdaru při budování na chalupě,je to běh na dlouhou trať...
Přesně tak, komín není na chvíli, ale hlavně, komín a topný spotřebič do něho má být techicky jeden celek. Komín má mít totiž optimální tah na spotřebič. Když je tah slabý, komín příliš malý, spotřebič špatně hoří a může být nebezpečný. Když je komín příliš velký, má příliš velký tah, problémy žádné nejsou, ale spotřebič hoří nehospodárně. Dříve to tolik nevadilo, protože topení bylo levné a přebytečný odtah do komína ještě k tomu vysušoval barák a zbavoval ho vlhkosti, tak se dělaly vesměs komíny příliš velkého průřezu. Doporučuji tedy nejdřív určit konkrétní topidlo, které tam bude a teprve potom k němu upravit ten komín. Pokud opravdu nemáte nadbytek peněz, protože starý barák bude mít zničenou izolaci proti půdní vlhkosti, kterou bude nutno řešit plošně pod celým barákem, a to bude drahé, tak pokud je původní komín nepopraskaný a ještě pevný, třeba bude lepší na zvolené topidlo komín vyfrézovat a vyvložkovat a zvenku pouze něčím obložit. Je to za prvé levnější než zbourat komín a postavit znova a za druhé není to zásah do nosné konstrukce, kterou obvykle zbourání starého komína ve vnitřní zdi baráku je. Nemusíte tedy blbnout na stavebním úřadu, případně dokonce dávat zkreslovat u certifikovaného stavaře projekt rekonstrukce komína a vyřizovat to.
Ještě jednou děkuji za odpovědi a za obrázky.
Odborník je samozřejmě objednán, jen mají ti kluci od komínů nějak moc napilno... 3 z šesti nereagovali/nebrali mobil, čtvrté číslo bylo "dočasně odpojeno", pátý slíbil, ale nesplnil, tak snad se ten šestý příští týden skutečně ukáže... To bych pak určitě nechal komín ihned vymést.
Skládačka by pro mě byla přijatelnější (= jednodušší), cihly zvažuji spíš proto, že by neomítnuté v poloroubené chalupě možná vypadaly dobře. Výška může být tak 6,5m od paty komínu k hřebeni střechy, komín je k hřebeni blízko (desítky cm, rozhodně méně než 2m). Další rozměry nedokážu říct, velikost půdorysu by mohla být cca 50x70cm, prostě takový normální komín. Ústí do něho běžná stará kamínka, zvažujeme výměnu za nějaká ta novější na dřevo nebo krb. V domě je ústřední topení, kotel používá druhý z komínů, ten, na který se ptám, obsluhuje pouze kamínka používaná na krátkodobý přítop, předchozí majitelé chalupu používali pouze zřídka a kvůli jedné noci obvykle neroztápěli kotel na ústř. topení. Lze podle takového popisu odhadnout potřebný vnitřní průměr? Aspoň přibližně...
Nechat si komín udělat profesionálem pro mě v zásadě není problém, pokud bych ale dospěl k dojmu, že to zvládnu i bez něj (nebo jen na konzultace), rád se do toho pustím, baví mě učit se takové věci, dosud snad i celkem úspěšně, jen mi to všechno napoprvé samozřejmě trvá mnohem déle, než by to zvládl odborník. Co se týká kvality, odborník je samozřejmě někde jinde, na druhou stranu mám zkušenost s řemeslníky, které za odborníky označit nelze, a já amatér jsem po nich musel opravovat.
Přeji pěkný večer,
Dušan
Vnitřní průměr průduchu se dává univrzálně 150mm. Tímto průměrem rozhodně nic nezkazíte. Větší průměr se pak dělá pro topidla s nuceným odtahem, ale to není váš případ.
Pořízením systémové skládačky neuděláte chybu. Najeďte na stránky Schiedlu a poznáte sám jak jednoduché to je. Mají ke ztažení také kalkulační program a nabízí kompletní služby včetně ze zákona povinné revize.
Ještě jednou dobrý den,
tak mě navštívil odborník z renomované firmy, vyvložkování komínu 6,9m/160mm spočítal na 22.000Kč (bez DPH).
Prosakování dehtu by řešil odstraněním omítky až na cihlu, dále nanést slabou vrstvu štuku, odizolovat nějakým vodním sklem či čím, a doomítnout. Vyvložkovaný komín prý časem v pohodě vyschne. Tato práce samozřejmě ve výše uvedené ceně není.
Co mi ale přišlo zajímavé, když měřil výšku komína (tedy - měřil to olovnicí zezhora, takže abych byl přesný, měřil vlastně hloubku ), naměřil cca o metr méně, než je realita. Je to prý tím, že je komín dole zanešený, mělo by to jít vybrat komínovými dvířky. Ejhle! A nemůže toto být příčina toho prosakování? Že předchozí majitel léta komín nevybíral? A co si myslíte o akci "vodní sklo"? Pomůže to?
Jinak je prý stav nastřešní části celkem dobrý... a to je asi vše, co vím.
Co navrhuji:
1. Vybrat bordel z komína + nechat ho vymést + vykašlat se na vložkování
2. Začít topit a sledovat, bude-li dehtování pokračovat, případně kus otlouct a udělat nově a bíle, pak na něm sledovat, jestli prosakování pokračuje
3. Modlení
4. Google - vyhledat tuto diskuzi a znovu si ji pročíst
5. Postavit nový komín
Tak... za tenhle postup mě snad ani nemůžete kamenovat.
Chválím Vás za usnadění odpvědí.
1) zbytečné (zatím)
2)nesouhlasím
3) V Čechách je většina ateistů. Souhlasím, ale nepomůže to.
4) ztráta času
5) Bingo, správné řešení, páč vodní sklo, štuk to je jen záplata
6) pozvat dalšího kominíka na rozpočet,
7) vybrat SPRÁVNÝ a levný KOMÍN.
Pane Milane, jako když mi to vezmete z úst...
Jen u bodu 1 bych přeci jen vymetl a pak boural. S vodním sklem jako konzervací bych nežel do mastné zdi. Skoro bych se ptal na odbornost toho kominíka. To snad ani nemohl poradit kominík. Jestli on to nebyl jen rourař co se živí jen vložkováním.
U bodu číslo 3 bych modlení použil v součinosti s bodem 6 a 7.
Nevím, nakolik je to relevantní, ale nemohli byste někoho doporučit? Máme to poblíž Turnova, takže hledáme přibližně mezi Libercem a Mladou Boleslaví... asi raději na mail (morrell@seznam.cz)... Ještě jednou všem díky.
Pokud nemáte někoho známého kdo už má zkušenost s některým místním odboroníkem, pak bych vám jen doporučil už usvědčený způsob.
Zadat na poptávkový server svůj požadavek. přijde vám x nabídek. Pozvěte je na místo aby na místě zhodnotili stav a pak vyhotovili nabídku. Takhle se vám sejde několik nabídek a podle výhodnosti pak zvolíte firmu. Kdyby ste si nebyl jistý postupem jaký která firma volí, pak napište sem a my vám to skonzultujem...Takto je to asi nejlepší postup, jaký lze doporučit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.