Nejste přihlášen/a.
Máme šicí stroj-Singer 8014/43. Je hodně starý, v návodu však se píše jen o mazání chapače olejíčkem o mazání jiných částí se nehovoří. Přitom je tam dost pohyblivých dílů. Nebylo by lepší po těch mnoha letech promáznout i jiné části stroje? Ale čím a kde? Myslím že výrobce nepředpokládal, že stroj bude sloužit takto dlouho.
jedna z mnoha věcí co mě napadá je třeba máznout tu svislou tyčku, která se pohybuje nahoru a dolu a která hýbe i s jehlou, označeno červenými šipkami
Mazat budeš olejem na šicí stroje (na kola a šicí stroje).
Já používám injekční stříkačku s jehlou obroušenou na plocho (bez špice).
Když budeš postupovat od pohonu až k jehle a promažeš všechny pohyblivé části, tak nic nepokazíš.
Místa která jsou rezavá natři olejem taky, klidně pomocí štětce nebo vatové tyčinky.
Na konci nad jehlou nahoře je mechanismus podávání nitě. I tam jsou mazací otvory, které se objeví při pootáčení mechanismem.
Tu hřídel nad uchycením jehly namaž pouze v místě horní červené šipky. Tam se olej bude stírat a něco se dostane i dolů.
díky já jsem si všimnul, že na některých dílech bylo užito tužší mazivo, takové bílé ale po těch letech už je zatvrdlé, třeba na mazání té hřídele nad uchycením jehly se mi zdá ten řídký olejíček na šicí stroje až moc řídký tak bych možná tam viděl raději něco hustšího ale asi lepší něco než nic
To řešení s inj. jehlou je sice pokrokové, odpovídající dnešní době, ale jak odměříte množství oleje? Tou olejničkou na šicí tsroje se dávají vždy maximálně tři kapky oleje na šicí stroje, na každé mazací místo.
Mám veritasku někdy od roku 81, mažu jen olejem a běhá stále. Ještě je dobré občas kápnout přímo do chapače a projet jen tak na prázdno, bez spodní nitě. Dělám to tak od začátku, dostala jsem tuto radu..v návodu to nikde není. Vždy, když stroj začne být "hlučnějčí", nebo dlouho stojí. Je to znát, jak pak jede tišeji. Po namazání to chce chapač vytřít hadříkem přece jen se to kolem trochu poprská. Projet kousek šití na nějakém hadříku, pro případ, že někde zůstane kapička a umastí se po začátku spodní nit. Stačí deset čísel tam a zpět..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.