Nejste přihlášen/a.
Zdravím vespolek,
rád bych byl takovým "schopným a použitelným" kutilem laického rázu co se týče třeba staveb, vody, elektroinstalace (zde konkrétně abych tomu spíš trochu rozuměl, než se v tom šťoural) a podobně. Bohužel s tím dosud z rodiny nemám moc praktickou zkušenost. V létě chodím po brigádách a pořád čtu různé příspěvky v poradnách a články na internetu a nestačím se divit, jak moc je schopných lidí – jak se lidé pustí do stavby domu svépomocí, kde se dozví, co a jak?
U spousty otázek zde ve fóru se občas objevuje odpověď "Když se na to potřebujete ptát, radši to přenechte zkušenějším.". Nojo, ale pokud nepočítám profesionály, jsem v začarovaném kruhu.
Jelikož existuje spousta literatury, můžete mi z toho doporučit nějakou hodnotnou? A mátě nějaké tipy, jak si uceleně rozšiřovat znalosti jinak než tím, že budu řešit ty problémy, co vyvstanou přímo předemnou?
Mně to trochu přijde, jako chtít se naučit vařit bez skutečného vaření. Určitě můžete nastudovat spoustu chytrých knížek a videí a bude se vám to hodit, když budete takto připraven, ale nakonec si na to šáhnout musíte a není pravděpodobné, že jen podle naštudovaného vám to půjde samo. Myslím že snad každý kutil se to naučil až tím, že to potřeboval. Bez té praxe by z vás mohl být takový Brouk Pytlík, co všechno ví, ale když dojde na věc, je lepší ho k tomu nepouštět.
Zaměřte se na to, co právě doma potřebujete udělat. Když budete potřebovat vymalovat, začněte tou nejmenší místností, můžete ji oškrábat, vymalovat, potapetovat, obložit deskama. A tak postupně pokračovat k těm větším. Nezapomeňte, že i úklid je dobré si provést sám, protože tím se učíte, jak příště ušetřit práci, co udělat nejdřív a co potom. Prostě získat tu praxi, a někdy to i bolí.
Těch knížek jsou plné knihovny... Od Příručky pro zedníky až po Příručku pro elektrikáře. Vydává se taky časopis "Udělej si sám" (jenže ten už vychází jenom 4 x do roka, protože to nikdo nekupoval)... V antikvariátech seženete i Domácího kutila... pak to chce i trochu představivosti ve smyslu - když spojím tyhle materiály k sobě, jak se to asi bude chovat? ... ale hlavně ta praxe.
čekají tě dlouhé a dlouhé roky praxe, co se týká videí, nebo naučné literatury tak všude se objevují i neskutečné hlouposti, pokud chceš rozumět stavitelství, kup si knihy pro stavební školy. V různých časopisech a internetových stránkách jsou mnohdy fakt nesmysly a to jen proto, aby za každou cenu se časopisy vydávaly stále pořád, ať už ty z papíru nebo články na internetu.
Takhle akorát proflákáš spoustu času na to abys vymyslel nějaký způsob jak se co nejlíp naučit, přitom ten čas můžeš rovnou už teď věnovat učení-nakup knihy-učebnice pro střední školy a učební obory a začni hned, pak si vezmi nějakou brigádu na řemeslné práce, sice budeš dělat přidržtašku za ne moc peněz, ale nějak se začínat MUSÍ.
Ale jak říkám, nepředstavuj si nic růžové, to bude trvat mnoho let než mít všeobecné znalosti a dovednosti.
Já si myslím, že tohle začíná již v dětství. Když nám bylo s bratrancem a bratrem okolo 9-10 let, motali jsme se u dědy v chlívkávh, komorách, stodolách. Byly tam pilky, hřebíky, barvy atd. A my jsme pořád něco zkoušeli vyrobit od praku, aut ze špulek, pistolí, rybářských prutů, čeřínků, něco natírali, sbíjeli, pletli z proutí, stavěli chýše, přístřešky. Ve 13 jsem stále vymýšlela, jak vylepšit pokoj, korálkové závěsy, pletený koberec. Koukali jsme pod ruce strejdovi kutilovi, dědovi jsme pomáhali na zahradě.
Ta nejlepší příprava na manuelní činnost ve své domácnosti je vyučit se v nějakém šikovném oboru a na ten jenom nabalovat to ostatní. Zedník, obkladač, zámečník, podlahář, malíř - natěrač. Když se člověk zajímá, tak plno věcí pochytí od kolegů v práci a známých. A přijde na to, že i ty odborné práce je někdy lepší svěřit právě tomu odborníkovi, který má k tomu potřebné nářadí. Ale nám eletrikáře, který dokáže skoro všechno a co nemá, to si půjčí, posedí se známými a probere, co a jak se dělá.
Nasměruji Vás na nakladatelství Grada, kde si můžete vybrat pár knih podle zaměření. Pokud se chcete v čemkoliv vzdělávat. Mě tohle nakladatelství nabídlo vždycky nějakou vhodnou, základní knihu s postupy. www.grada.cz - stavebnictví a architektura - 120 titulů. Vyberte si, co právě zajímá. Nebo v knihovně.
pohanka: ,,auto,, ze spulky.to byla parada.drevena prazdna spulka + gumicka + spejle a jak to jezdilo.Ach jo.zlaty casy mladi.dneska uz je to jenom pocitac.uz ani abakus snad nikdo nepouziva.ale to je dano dobou.
Také starý pard? A co Palaba, reklama na baterku? Ze špulek bylo více věcí, v každém časopisu vždy něco jiného, co si mohly děti vyrobit samy na koleně. My jsme čerpali ze starých strejdových časopisů a sešitů, ale nevím, která to byla léta, kde bylo nespočet udělátek pro chudé dětičky. Napadá mě gumičková pistole z krabiček od sirek. Kluci po mě stříleli, pěkně to štípalo.
V časopisech byly různé luštěnky, křížovky, krátké povídky z divokého západu, kreslené vtipy, největší poklad byly sešity s Tarzanem, to jsme hltali. Moc si toho nepamatuji, přece jenom jsem byla nejmladší a starší kluci mě nechtěli k tomu pouštět.
pohanka:
Nektere veci co si doma stavim a opravuji pro zabavu cerpam i z amaterskeho radia rocnik 72 a 75 ( mam komplet ) a z mladeho konstruktera - ten je nekdy z roku po 41 ( dle datumovek na planku ) .ne vsechno se z toho uz da v dnesni dobe pouzit,ale treba takovy nytovani,stavky letadel,vertonu,lodi,vyroba vetrne elektrarny,soustruzeni a spousta dalsiho je prakticky stejny i v dnesni dobe.
Můj bratr si kdysi, zamlada, postavil barák. Sám, pouze s tchánem. Jen na konstrukci střechy měl pozvané chlapy. Prostě umí. Dokonce umí i klenbu. A tenhle člověk si teď pozval firmu na plovoucí podlahu. Divila jsem se. On mi na to řekl, že by to neudělal dokonale a čas, který na tom ztratí raději věnuje práci, kde vydělá tolik, aby zaplatil podlaháře i s podlahou. Také je to přístup. Já si doma opravuji všechno, jen elektřiny a plynu se bojím. Vyrůstala jsem v domku, kde táta dělal všechno a já mu dělávala helfra. Za tu dobu jsem se naučila řešit mnoho věcí cestou nejmenšího odporu. Pracuji s tím, co mám doma, co mohu použít. Takže, až budete muset, opravíte, případně se odborníkovi budete dívat pod ruce a pak už budete vědět.
Chválím Vaši snahu se něco praktického naučit, v dnešní době už dost neobvyklou. Teorie, vyčtená z knížek, Vám ale bez praxe nebude k ničemu. Nejlépe se něco naučíte, až to budete potřebovat a nebude nikdo, kdo by to za Vás udělal. Tak trochu metoda "pokus - omyl". Je to zdlouhavý proces, který občas dopadne nedobře, ale své chyby, ani úspěchy už nikdy nezapomenete. Kdysi se říkalo, že mají Češi "zlaté ruce". Bylo to tím, že sehnat řemeslníka, či určitý výrobek byl dost problém, takže si každý musel pomoct sám. A dostupné literatury moc nebylo (ovšem vycházely různé časopisy pro kutily, například "Udělej/urob si sám"). Já jsem řadu dovedností pochytil v dětství od svého otce a staršího bratra. Když jsem se pak přiženil do starého, polorozpadlého domku, musel jsem se naučit aspoň základy zedničiny, truhlařiny, instalatéřiny, klempířiny, naučit se svařovat... Sám jsem si počítal a montoval ústřední topení (na samotíž, a kupodivu fungovalo bezvadně). Dneska je jiná doba, není problém sehnat jakéhokoliv řemeslníka (i když o kvalitě práce některých "odborníků" se dá polemizovat), nebo profesionální výrobek, takže to klasické "kutilství" pomalu mizí.
Ještě dodám, že pro to musí člověk mít určitě předpoklady, někdo se to přes veškerou snahu nenaučí nikdy. Mám například zetě, který umí snad úplně všechno (mimo elektriky), ale měl jsem taky švagra (špičkového kuchaře), v jehož ruce se obyčejný šroubovák měnil ve smrtonosnou zbraň .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.