Nejste přihlášen/a.
Zdravím, řeším problémovou palubkovou podlahu, kterou jsem před pár měsíci díky horšímu stavu laku obrousil. Druhý den přišlo zhrození, že mezi cca polovinou prken jsou nové spáry cca 2 mm - to vše se stihlo seschnout přes noc. Vyměnil jsem u kraje asi pět hodně špatných prken a řekl si "nechám to vyschnout a bude to OK". Všechny spáry měly dohromady cca 9 cm (šířka podlahy je 4,5 m) a v tu chvíli byla mezi podlahou a zdí mezera cca 2 cm (na každé straně). Mám pocit, že to dřevo nebylo v době pokládky suché, protože asi těžko někdo udělal u stěny mezeru kolem 6 cm (= stávající mezera 2 cm + polovina toho, o co se to seschlo).
Nechal jsem to tedy skoro měsíc schnout, pak jsem spáry zatmelil, podlahu nalakoval a pustil se do obnovy zbytku místnosti (omítky, malování, takže během cca necelého měsíce bylo v celkem vlhko). Poté jsem ještě dodal další vrstvu laku, protože během předchozích prací se lak trochu poškrábal.
Podlaha je položená na roštu, který je na podkladním betonu a pod roštem je lepenka. Lepenka ale není vytažená až na stěny, takže se do dutiny dostává vlhkost z boku - ze zdiva. S tímto vědomím jsem do jednoho rohu udělal u zdi za podlahovou lištou díru a na druhém rohu jsem osadil ventilátor, aby byla možnost dutinu odvětrat.
Momentálně je to týden provětrávané a dnes jsem si všiml, že se někde zase objevují spáry (zkrátka se dřevo opět sesychá).
Zajímal by mě Váš názor na to, jestli mohlo být dřevo vůbec někdy suché a taky tip co s tím. Mě osobně se nabízejí dvě možosti: 1) Neustále provětrávat a po dlouhé době spáry opravit, lehce přebrousit a pro lepší vzhled udělat další vrstvu laku. 2) Vykašlat se na to a nechat dřevo ve vlhku: spáry se časem snad srazí do původní polohy a když to vlhké fungovalo mnoho let před tím, tak proč ne.
Dál by mě zajímalo, jak se reálně řeší palubkové podlahy ve vztahu k vlhkosti v budovách s ne úplně dokonalou izolací zdiva proti vlhkosti (tzn. např. podřezání v úrovni podlahy). Připadá mi, že pokud se dutina neodvětrává, tak vždy musí být dřevo navlhlé.
Zkuste ještě napsat, jak stará ta podlaha je, jestli nově položená z čerstvých palubek, nebo už starší? Takovéhle seschnutí je podivné. Navíc, jak kvalitně byla podlaha položená a čím přibitá? První krajní se připevní na polštáře na fest kousek od stěny aby se o ní neopírala a další palubky se na péro a drážku srážejí k té první a další následující na sraz bez mezery. Že by se to o tolik seschlo je hodně divné.
Mezera 2 mm, celkem 9 cm, šířka podlahy 4,5 m to znamená, že tam jsou asi jenom 10 cm široké palubky? Podlahové palubky bývají alespoň coulky (tlusté asi 28 mm) a široké asi 15 cm.
Normální poctivá dobře udělaná palubková podlaha z dobře vysušených palubek (nechaných třeba rok dva vyrovnané pravou stranou nahoru s mezerami aby mezi ně mohl vzduch, na hromadě na dvoře nebo v kůlně) se ani po desetiletích nehne.
Stáří by mělo být cca 15 let: to byla dělaná rekonstrukce, pak jsem slyšel nějaké babské řeči (od cizích lidí), že do domu před 2 až 3 lety natekla voda z pole, ale to se mi nezdá, protože to by snad podlaha ani nepřežila (stála by voda v roštu). Je otázkou, jestli v té době se podlaha komplet nevyměnila.
Přibité byly palubky tak, že jsem při demontáži nevyhovujících krajních prken musel každý hřebík sekerou obsekat, protože při použití páčidla jsem měl z prken třísky.
Co se týče těch rozměrů, tak to radši upřesním: 1) 2 mm mezery jsou teď po týdnu "větrání" ale jen v několika spárách (celkem se to sechlo odhadem o 1 až 2 cm na šířce 4,5 metrů); 2) 9 cm byl součet všech spar před jejich tmelením (spáry byly v podstatě mezi každým prknem a byly od 1 do 6 mm široké); 3) tloušťka prken je 28 mm; a 4) šířka palubek je různá, hodně jich je 15 cm a hodně mezi 9 a 11 cm.
Na vrchu je i byl neprodyšný lak, takže vlhkost neměla kudy pryč. Brusný prach, který zapadl pod podlahu kolem podlahové lišty byl v jednom místě mokrý, takže dřevo nebylo před obroušením určitě dobře suché, ale to seschnutí je podivné
Prkna, která tam jsou nově nic nedělají, sesychají se jen ty původní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.