Nejste přihlášen/a.
Nevíte jestli existují stránky, kde bych mohl zadat konkrétní vlastnosti robota a vyjel mi seznam toho co mají?
Co bych chtěl: loupání brambor, strouhání, krájení na plátky i na kostky, mlýnek na mák, mlýnek na maso ... tj. činnosti které se u nás v domácnosti nejčastěji provádí. Snažím se sehnat něco do 10. tisíc, max 12. Nepovedlo se mi najít nic s mlýnkem na maso, třeba neumím hledat: philco phsm 9000 , Kenwood KHH 326 WH Multi One , Tefal QB 505 G38 .
Líbí se mi tento robot:
Ale všiml jsem si, že ptočný knoflík možná bude z plastu nastříkaný na stříbrno/chrom a ze zkušenosti vím, že barva na plastu nedrží protože se brzo ohmatá.
I ta cena mi připadá optimální. A mlýnek na mák se snad dá dokoupit (?).
Tak mlýnek na maso a na mák mám vyřešený, struhadlo, resp. krouhač taky v tom robotu Symbio od Zelmer.
Teď bych chtěl vyřešit co by se dalo použít na krájení kostiček (bramborový salát)? Ručně nakrájet plný pekáč brambor, mrkve apod. trvá hodinu a půl. Kupovat komplexního robota zase nechci.
BOSCH - výborný, a navíc je tam ještě cosi jako dárek... kuchynske-roboty.heureka./...
úsměvné - "Snažím se sehnat něco do 10. tisíc, max 12."- tak si koupím za pár korun z LIDLu
Za cca. 6 let aktivního užívání robota MUM se nám stalo jednou, že musel jít do servisu - nějaká elektronika ve spínači, oprava za 900,-. Byť plastové díly, stále vše ok.
My jsme s BOSCHem spokojení.
jmlc, ten je opravdu skvělý! Silný motor, spousta použitelného příslušenství (až na ten lis na citrusy). Solidní cena. Pro rodinu je skvělý!
Dnešní, moderní umělé hmoty už vůbec nesmrdí. Vůbec!
Myslel jsem spíš načichnutí, když to delší dobu používáte např. na šlehání vejec tak plast co máme u nás doma načichl a nelibě smrdí.
Vypadá to podobně jako Kenwood Prospero, za podobnou cenu, ale zdá se že balení obsahuje více. tak minimálně DVD s receptama může být velká výhoda a motivace proč se rozhodnout pro Bosh MUM. Máte někdo odkaz na příslušenství "možnost dovybavení individuálním zvláštním příslušenstvím" ? Zkuste prosím porovnat ty dva stroje, tento a ten Kenwood KM Prospero v čem spatřujete rozdíl, výhody, nevýhody?
Třeba to Prospero má skleněný mixér (nádobu), kdežto MUM má plast. To je pro Prospero velká výhoda, protože plast může časem smrdět. Sklo se dá lépe vymít a přijde mi hygienističtější a pevnější, pokud to nepustíte rovnou na zem nebo na mramorovou desku. U Prospera ale nepíší, že by uměl krájet na kostky, MUM ano.
Prospero:
Food processor s nerezovými noži a 3 strouhacími disky (jemné strouhání/tenké plátky, hrubé strouhání/silné plátky, disk na bramboráky/parmazán). Díky němu můžete zpracovat oříšky, sýr, zeleninu, čokoládu a spoustu dalších potravin.
Kdežto MUM má jen jednu velikost na strouhání (středně jemné).
A tady je video k tomu
je tam vidět i doplnitelné příslušenství MUZ5CC2 na krájení na kostky. Ale vzhledem k tomu, že většina dílů je plast, měl bych obavy, že dříve nebo později se něco urve, praskne, apod. a bude to nepoužitelné. To vysvětluje proč je tento robot lehčí. Kenwood KM Prospero (video zpracování potravy zde) totiž obsahuje více skleněných dílů (masivní skleněná nádoba na mixér a pevná sklenice na mlýnek zrn).
Základní mašinka u MUM 54251 vypadá dobře a jednoduchá na ovládání a zdá se že tam se nemá co rozbít, ale zbytek příslušenství mě moc nepřesvědčil. Nevíhoda u Prospera je v tom, že tam v příslušenství nevidím ten mlýnek na mák.
Mám ho přes rok a manželka si ho chválí. Kupoval jsem ho za cca 4500Kč. Nějak to šlo nahoru.
Já na něm často používám mlýnek na maso. Ten je super.
Přemýšlel jsem i o ETA Gratus, ale dávat více než 2-3x tolik se mi moc nechtělo. To raději za pár let koupím zase nový, než mít 20let stejný robot.
Koukal jsem na vaše odkazy, a ani jeden ten robot nemá mlýnek na mák. Kdyby jste narazil na nějaký s mlýnkem na mák, tak se prosím podělte. Já nenašel žádný. Prý to zakázala EU, vyrábět mlýnky na mák s motorovým pohonem. Děkuji.
Bohužel není v základním vybavení za 8500kč. A v seznamu volitelných součástí u něj není ani obj. číslo.
mlynek na mak jako doplnkovy nastavec ma masomlynek zelmer kuchynske-mlynky.heureka./...
a ten nastavec na mak eva.cz/...
mamka teda na tom mele kafe ...
je to sice masomlynek, ale maso melem malokdy, nejvic na dalsich nastavcich jedou rohliky na strouhanku, brambory do bramboraku, zeli, obcas orisky ... skrabani brambor bych na masine nenechala, nezbylo by z brambory nic moc
To by asi bylo lepší a moudřejší koupit loupačku na brambory za 700 kč zvlášť (i když je hlučná) a mlýnek s nádstavcem zvlášť. Je to levnější a v případě poruchy nejde o moc peněz.
Dík za info, drahá verze, mnohem levnější v/...; nevidím mezi nimi rozdíl kromě té ceny. Akorád se mi zdá až moc velký a těžký tenhle stroj. 5,5l se mi zdá zbytečně com, i odběr je dost slušný (ale to asi moc nevadí pokud nepoběží dlouho). Na výšku má mít 40cm, ale nevím jestli s odklopeným vrchem nebo bez. Chci aby se nám to vešlo na stůl nad kterým je polička.
Loupání brambor je na každém robotu velmi neekonomické (zbydou vám jen malé kuličky). Jak často melete mák? Všechny tři tipy vypadají velice dobře. V této cenové hladině bych se být Vámi porozhlédl i v profi prodejnách (Masoprofit, Makro, internetových - gastrocentrum Písek a pod). To už je slušný rozpočet, tam se dá vybrat.
díval jsem se na loupačku brambor a tam se to dělá tak, že v náhodbě je umístěné jemné struhadlo (povrch zřejmě může připomínat např. smírkový papír). Při pohybu se brambory zezhora obrousí. Je to hotové za 2 minuty. Ale chtěl bych to mít právě v tom robotu.
U rodičů jsme, od začátku 60tých let, měli takovou jako samostatnou skříňku se dvěma motory, ve které bylo všechno to, co po rubotu požadujete. Nahoře, na pracovní desce byl otvor na usazení mixeru se 3mi rychlostmi. Za deskou byl jakoby sokl se zařízením, kam se nainstalovaly mlýnky (na kávu, na mák, na maso, na strouhání zeleniny) a také hlavice k knětači, šlehači, zmrzlinovači a škrábání prambor. Ty motory byly silné a všechno bylo, z dnešního hlediska, předimenzované. Musím vám říci, že zmrzlinovač jsme použili snad 2x. A také snad 3 škrabku na brambory. Byl to takový hrnec, stěny byly jakoby z velmi hrubého smirku. Dno a váleček v centru byl také smirkový. Dno i ten váleček se otáčel. Řvalo to, rachotilo to. Brambory nebyly dobře očkrábané, protože slupky v každé sebemenší prohlubini zůstaly. Takže se musely ručně dočistit a také celý tan zázrak smirkový se musel vymýt. Děs! Nepoužitelný děs!
Ale jinak se to všechno velice často používalo. Když jsem z domu odešla, bylo to ještě vysoce funkční, bez jakékoliv opravy.
Kdybych dnes kupovala robot, pak bych volila značku BOSCH mall.cz/...
Omlouvám se, ale ne v MALLu, ale přes Heureka. bosch.heureka.cz/...
Pamatuji si ,že za nás byl nejlepší robot Emil.No je to ale sranda.S roboty je to těžké,každý má jinou zkušenost.Někdy je levnější lepší než ten dražší.Důležité je vědět co s tím budu doopravdy dělat.Např.čištění brambor jde rychle ,když upneme štětku na wc do vrtačky a pustíme.Ale opatrně aby ty brambory neměl soused.
h4evere, marné volání, musíte do obchodu. Kouknout, potěžkat, očichat. Bacha, na obrázku to vypadá jinak, než v reále! Ikdyž tam rozměry jsou. Je to nákup na dlouhá léta, tak se nespléhejte jen na obrázek. Je Zlatá neděle, mají otevřeno. Zkoukněte a pak buď kupte nebo objednejte.
Nene, já nemyslím technické parametry, ty se dočtete na netu. Mám na mysli skutečnost. Když mi umřel vysavač Dymbo Rowenta, hledala jsem něco malého ale výkonného. Zvolila jsem to co mám teď, ale přišla obrovská s odpuštěním, kráva! Kdybych viděla, že je to tak veliké, nikdy bych to nekoupila. Veůliké, hlučné, špatně se s tím manipuluje. Skoro ho nenávidím!
Z recenzí na Heuréce vyplývá cela řáda problémů snad u všech robotů. To se z obchodu nedozvíte. Prodejce nemají zkušenost nebo naopak řeknou že ho sami mají doma a že jsou spokojeni. Problémy o kterých čtu u různých robotů: plastové díly a západky - nízká životnost, zapadávání potravin do hůře přístupných míst, složitá rozebíratelnost nebo složité čištění, tupé nože, které neřežou ale odtrhávají potravinu, hlučnost, moc silné vibrace, apod.
Já nenakupuju po internetu, pouze vybírám po internetu, to je rozdíl. Jsou tam i recenze které si mohu pročíst a to jsou zkušenosti lidí k nezaplacení.
Myslím že jsem se už rozhodnul:
Má velmi dobré recenze, je velmi levný, menší ale dostačující výkon (= menší hlučnost).
Měl by být jednoduchý a vyrovnat se těm drahým také plastovým robotům.
Hnětení ano
Mlýnek na maso ano
Šlehání ano
Mixování ano
Sekání ano
Strouhání ano
Pulsní spínač ano
Odšťavňovač ne
Lis na citrusy ne
Mlýnek na mák ne
Planetární systém míchání ne
cena:od 1 699 Kč s DPH
Nepřišel jsem však na to kde sehnat elektrický mlýnek na mák, zdá se že nic takového neexistuje. Existuje celá řada mlýnků na koření, sůl, pepř a jiné /..., ale tam je to na baterky AA a některé fungují asi trochu jinak než bych si představoval. Hledal bych spíš univerzální strojek na mletí (mák, ořechy, piškoty, arašidy, káva co zrovna potřebuju). Něco jako u toho Prospera byl food procesor, ale z recenzí jsem vyčetl, že špatně zapadal do robota a někdy nefungoval.
Chybí mi tam metly a mlýnek na maso tam určitě není. Rozsekat maso na kaši určitě není namletí.
Ale jako robot na začátek. Proč ne, za ty prachy.
Ale to bych už raději koupil robot z Lidlu. Mají ho tam zrovna.
"U těsta na pizzu měl při 500g mouky problém, zkusila jsem zmenšit dávku na 1 pizzu a to už uhnětal velmi slušně."
Jak jsem pochopil, používá na hnětení takové ty zvlněné disky.
Já jsem taky sháněl mlýnek na mák, a nesehnal jsem. Prý je výroba elektrických mlýnků na mák zakázána v celé EU. Důvod? Prý drogy. Co bude pravděpodobnější, že obliba máku je u nás extrémní, v západních zemích se máku zdaleka tolik neprodá. V Rakousku a Německu, Švýcarsku, v zemích beneluxu, se prý budou na vás dívat dost divně, když budete chtít makový koláč nebo závin. Není to tam prý tradice. Nevím, nikdy jsem tam nebyl, jen co jsem slyšel.
Já už shánění vzdal, a na burze jsem koupil za 100kč bateriový šroubovák na 12V, starší mlýnek mám, a zkusím si ho udělat sám. Myslím, že to nebude složité.
A kde máte mlýnek na maso a další? Ostatně o tom píše Andelek. Já jsem si četla celé vlákno a jsem velmi překvapena, že jste si nakonec vybral tohle, když jste měl zpočátku velké nároky. Tohle bych teda nechtěla. Chtěla jsem doporučit Kenwood, protože ho znám a vím, že se k němu dá dokoupit velké množství nástavců. Teda k určitému typu. Je to ale drahý stroj, ale i vy jste napřed psal, že 12 tisíc byste do toho chtěl investovat, a pak si vyberete ten nejlevnější, kde nemáte ani planetární míchání. Pulsní spínání je naprosto k ničemu. A to hnětení bude velmi pofidérní s tím jak je tento robot vybavený. Mlýnek na maso nemá, jsou to nože, ty maso nasekají na kaši, ale neumelou. No, ale proti gustu žádný dišputát.
Ještě jsem narazil na dobré recenze u Bosh Styline MUM /.... Ale u jiného Bosh MUM jsem četl že dovnitř dávají plastová kolečka a to není známka dobré kvality. A myslíte že ten stroj 5-10.000 od Bosh je bude mít? Já myslím že ne. Výrobci spoléhají na to že není vidět dovnitř. Kenwood mě taky zaujal, ale pak jsem si četl recenze u toho Prospera a zjistil jsem že tam je problém s doklapnutím Mlýnku a jiným příslušenstvím takže se občas netočilo. A já nechci utrácet peníze za něco co není tak úplně dotažené do konce. Vidím to jako vývoj. Výrobci přichází stále s novými typy, ale ty nové typy obsahují mouchy, které se odstraní* až po tom, co si zákazníci stěžují nebo reklamují nebo jim prostě nenapíšou kladné recenze. * - respektive neodstraní, protože pořád přichází s inovacema, která přináší právě ty mouchy (resp. brouky, angl. bugs).
Plastové převody má spousty věcí okolo a fungují. Je jasné, že ocelové by bylo lepší,ale to mají bohužel až více než 2x dražší přístroje. A to jsem nebyl sám ochoten zaplatit. A stejně i ETA Gratus za skoro 20tis kč má unašeče na metlách atd. z plastu, takže se to protočí zase tam.
To by člověk musel jít už do profi za více než 50tis.
Až se něco za pár let protočí, tak to roztočím nad hlavou a bezproblému si půjdu koupit nový.
Těch typů se vyrábí spousty. Některé jsou určeny pouze pro některé řetězce, aby se to nedalo porovnávat. Proto třeba v K+B mají typ, který v Planeo nikdy mít nebudou. Tohle se u elektra dělá normálně.
Jak už jsem psal, tak mám MUM 54251. A šel bych do něj znova.
tak to mi taky pomůže v tozhodování.
Ptal jsem se na Bosch Styline MUM 52131 v prodejně Expert elektro a sdělili mi, že to už není aktuálně vyráběný model. A v Planeo elektro měli 52110 (značně nevýhodné a nejspíš ještě starší model, cena byla myslím něco přes 5.000!). Se vsadím, že po Novém roce to budou prodávat s 50% slevou! Ale nekoupil bych to.
Tak v tom expertu mi doporučili MUM 53143 jenže ten nemá 1) Mlýnek na maso 2) sekání; a ke strouhání není vyplněná žádná informace. Jo a píšou: "Nerezová mísa je vhodná pro 0,75 kg mouky + přísady a maximálně 2 kg těsta." tak proč to proboha vyrábí na skoro 4l nádobu? Recenze žádné.
Máme Kenwood 770 dokoupily jsme ještě nějaké metly a hlavně spirálový hnětací hák protože ten původní toho moc neudělal a musím říci je to dříč krásně vypadá at vemete půl kila nebo dvě kila mouky těsto je perfektní a šlehací metly super máme tři tenkou původní na vejce a šlehačku ,silnější na kaše,a stírací flexi na krémy je to bomba ,máme u toho i mlýnek na maso , strouhače,koupily jsme i kostičkovač to je skvělá věc na saláty a tak,dodávaný mixer taky nemá chybu je bytelný ale skleněný chce to opatrně ale veme i horké věci úplně v klidu ,ted budem kupovat i mlýnek na mák a zrna .Mívaly jsme i Bosch na šlehání menšího množství perfektní ten hnětací hák to byla bída ale pro dva lidi na občasnou práci byl dobrý.Jestli však mohu doporučit koukněte na ten Kenwood 770 a budete velice překvapen a spokojen
Tím mlýnkem na mák a zrna myslíte "Mlýnek na obylí"? Problém se mi zdá v tom, že nádoba je strašně velká. Pro moji rodinu by 4l byla víc než dost. S tím je spojen i větší výkon motoru 1200W což jde ruku v ruce s větší hlučností. Jinak ale kovové části jsou sympatické, jen kdyby ho vyráběly v menším provedení. Na ten výrobek jsem už koukal ale nezůstal jsem u toho kvůli dost velké míse.
Našel jsem k němu i kritiku: "
celý se klepe
při hnětení těsta nechává na stěnách nádoby nalepenou mouku, máslo...
mlýnek na maso u takového robota si představuji také výkonnější
mele pomalu i když je puštěn na dost otáček a opět se klepe jak když se má rozpadnout
násypka na maso se točí kolem mlýnku jak vrtule, nejde nasadit na pevno - strašná práce
"
Stále opakuješ, že výkonější motor bude hlučnější. To ale není pravda. Prakticky to bude vždy naopak.
Velká mísa to je objem řečeno až do...tedy do objemu 6.5l nikdo neříká že se musí vždy takto naplnit
menší množství taky zvládá,jedno vejce však ne ,to že se klepe to je blbost to bych si ho nekupoval,popisované závady při hnětení to dělá jen hák dodávaný jak jsem již psal koupil jsem si spirálový hák a musím říct to je bomba veme úplně všechno takže budte v klidu,mlýnek na maso nevím co kde co píše ale jsme 4 člená rodina a mlýnek s přehledem dostačující namele toho dost,popisovaná násypka tak to jsem se od srdce zasmál asi ji dotyčný neumí nasadit.Nikomu nic nevnucuji ale tento robot bych nevyměnil ani náhodou.Mlýnek na obilý teprv budu kupovat tak zatím nemohu posoudit.Jestli se mi povede dám sem fotky metel a hlavně toho spirálového háku aby jste měl na porovnání
To by bylo fajn vědět jak to dopadne s tím mlýnkem na mák. Protože u Prospera (Kenwood) jsem četl v recenzích že se to někomu uvolňovalo nebo tak něco a nechtělo točit. Ale třeba to neuměli pořádně docvaknout. Já myslím na menší objem protože to chci mít v kuchyni na bočním stolku, kde by ta velká mísa mohla zabírat dost místa. Lepší by bylo kdyby byla menší. Ještě je otázka jestli tento robot seženu v obchodě nebo budu muset koupit přes net - což bych nerad protože kvůli případné reklamaci je lepší zajít do kamenného obchodu.
Teď jsem se díval na rozměry, a hloubka je jen 24 cm, a to není moc. A výška je těsně pod poličku, takže by to šlo. I když ten MUM 52131 má ještě menší rozměry (28.2 x 28 x 27.1 cm).
To příslušenství je nehorázně předražené, chtít za toto přes 1000 korun je zlodějina. Je to jen kus hliníku plus kovová násada se závitem na výstup z robota. Šikovný zámečník by neměl mít problém tohle zhotovit. Podle mě to má hodnotu tak 200 Kč maximálně, výrobní hodnotu tak 150 Kč. A další příslušenství se pohybuje kolem 1500 - 2000 Kč. Za díly které jsou z plastu a jejich hodnota nebude víc než 500 Kč, s výrobními náklady kolem odhadem 300 Kč.
Letos po novém roce jsem koupil Bosch MUM57860 a k tomu dokoupil mlýnek na mák, plastovou mísu, a jěště nějaké drobnosti. Rozhodoval jsem se mezi Boschem a Kenwoodem a vybral Bosch pro doplňky za poloviční cenu proti Kenwoodu. Po roce používání žádný problém, manželka si jej docela pochvaluje. A doporučuji se poohlídnout na serverech srovnávajících ceny. Cenové rozpětí u tohoto typu se blíží 20%. Základní sestava se dá pořídit za cca 8000.
Proč nekoupit třeba ETU? Mám dojem že to je česká značka a mohl bych tam rovnou napsat dotaz a říct vám co maj.
Tady je odkaz na mlýnek na mák, fakt je že si nevzpomínám jestli jsem ten odkaz sem už posílál.
Edit: Vlastně to je k tomu Gratusu, o kterém jsme tu už psali.
* Příslušenství ke kuchyňskému robotu Gratus (ETA 0028), Gustus (ETA 0128), Gratussino (ETA 0023), Mezo (ETA 0033), Meno (ETA 0030) a mlýnku na maso typ ETAx075
Páááni, vy ho ještě nemáte?! Zvedněte zadek a běžte se na něho podívat do obchodu! Uvidíte, jak je veliký, masívní a skladný. Navíc, všude jsou slevy! To není nezanedbatelné. U pc nebo na gauči nevymyslíte nic! Musíte vidět!
Omlouvám se, ale už naposledy. Když si do Heureky zadáte co chcete, u každého zboží vám vyběhne i prodejna. Tam se můžete zajít kouknout. Ale jestli vám mohu OPRAVDU dobře poradit, nekupujte, když jste neviděl. Obrázky šíleně matou! Může se stát, že vyberete takový, který se vám do kredence nevejde a zabere půl špajzu. Může být tak předimenzovaný, že se vám odnechce ho vytahovat na 2 mrkve!
Vyležte se, uzdravte se
Ale houby. Právě že nejdříve potřebuju zjistit co který robot má za příslušenství a v jaké cenové kategorii se pohybuje příslušenství. A pak je tu ten problém s tím, že v obchodě nic z toho co jsem hledal nebylo! A navíc teď nemůžu lítat po obchodech když jsem nemocný.
Co by mi mohlo vyhovovat je toto:
Převodovka*1 ETA 0028 99999 1 000 Kč
Diskové struhadla*2 ETA 0028 95030 1 500 Kč
Nástavec na krájení kostiček ETA 0028 95040 1 000 Kč
Mlýnek na maso ETA 0028 91000 2 000 Kč
Mlýnek na mák ETA 0028 96000 1 500 Kč
Robot Mezo Galaxy ETA Mezo Galaxy 0/... 3 000 Kč
Celkem: 10.000 tisíc
Jenže jak říkám zajdu do obchodu a oni to tam nemusí mít. Nebo bude sleva jen na to co maj. A tak bude dobré přímo napsat do ETA jestli třeba nedají slevu a zjistit kolik by mě to vyšlo. Jediné co mi tam schází je struhadlo na ostrouhání brambor od slupek (peeling).
Rozměry jsou všude uvedené. Jsem technický typ, to je jedna z prvních věcí na které se dívám hned po výkonu, objemu apod. On celkově ten robot jakýkoliv nezabírá moc, spíš ty násady které se následně nasadí na výšku už něco zabírat budou. Počítám i s tím, že třeba při hnětení nebo mletí se to může kývat, to vše je uvedené v recenzích - a i když třeba recenze není u daného výrobku, stejně se s tím může počítat. Protože platí že čím je to lehčí tím spíš se to bude hýbat. Horší je pak řešit přechod vibrací ze stolu, na kterém by "bot"měl být umístěný, na zeď.
Tak jen informativně ohledně robotů ETA:
Mezo Galaxy (700W, 4kg/5,7kg, 4.5 l /? kg ) má max. hlučnost 83 DbA, stojí jen 3.000 Kč ale neumožňuje mixování - nedá se dokoupit mixér. Vše ostatní, kromě tvořítka na cukroví a mixéru se dá dokoupit. Vše co potřebuju (kromě věcí na těstoviny) by bylo za 10.000.
Podobně to je se všemi ostatními roboty, kromě robotů Gratus, ty už mají mít skleněný mixér.
Gratussino Bravo - (700W, 6kg, 4.5 l / až 1.9 kg) má max. hlučnost 79 DbA, stojí 4.800 Kč. Příjemná cena, ale neumožňuje mixování - nedá se dokoupit mixér. Vše ostatní, kromě tvořítka na cukroví a mixéru se dá dokoupit. Vše co potřebuju (kromě věcí na těstoviny) by vyšlo na 10.800.
Gratussino Maxo - (1000W, 11kg, 4.5 l / až 1.9 kg) má max. hlučnost 79 DbA, stojí 8.000 Kč. Výška 39 cm (vyšší než předchozí typy). Obsahuje převodovku a velký mlýnek na mák a Krouhač Ambo (4 struhadla). Ale neumožňuje mixování - nedá se dokoupit mixér. Má tvořítko na cukroví. Vše co potřebuju (kromě věcí na těstoviny) by bylo za 12.000.
Za těch 1.200 navíc si vlastně koupím +300W výkon (nevyužiju) a tvořítko na cukroví + větší díru do mlýnku na maso.
Gratus (0028 90000) - (1200W, 11.3kg, 5.5 l /? kg) má max. hlučnost 82 DbA, ale píšou že má velmi tichý chod. Stojí 8.490 Kč.
Na Heurece není jasné jestli jde dokoupit Tvořítko na cukroví, ale asi ne. Není uvedené.
Podle mě neobsahuje strouhadla a vše je třeba dokoupit, ale na heurece nepíšou co se dá sehnat, ale mělo by jít to co je u Gustuse.
Gustus (0128 (90020)) - (1200W, 9.27, 5.5 l / až 2,5 kg kg) má max. hlučnost 82 DbA. Stojí 5.000 Kč.
Na Heurece není jasné jestli jde dokoupit Tvořítko na cukroví, ale asi ne. Není uvedené. Vše by stálo celkem Stojí 13.000 Kč.
Vzhledem k četným negativním recenzím na ETU zde, docházím k závěru, že nechci nic riskovat. Podle recenzí ETA jsou čínské výrobky z plastu, které se snadno a brzo po zakoupení (u struhadel) porouchají. Struhadla jsou hrozně tupá, říká každý druhý. Jedná se o hodně peněz a nechci investovat do něčeho s tak špatnou pověstí jako je dnešní ETA.
Hm, já mám takovou zkušenost, že když to má "milion" funkcí, je podstatně větší šance, že se to brzy pokazí a celkově to nebude za moc stát. Není lepší si vybrat třeba 2 úkony, bez kterých se neobejdete, a koupit robot jen s nimi?
Zrovna s jednoduchostí toho čištění to, myslím, zase tak moc nepokročilo...
Nám doma úplně postačuje univerzální mlýnek na mák/ koření/ kávu – není to robot, nemusí se složitě čistit a přenastavovat a prostě pomele všechno a dost rychle (a také nedělá velký hluk, což je u mne jedna z hlavních podmínek). Robot bych nechtěla.
H4ever – musíte zvážit, jak často doma něco strouháte a hnětete (a hlavně tedy jaké množství). Já normálně vařím a všechno toto dělám ručně. Máme domácí pekárnu, která má i hnětač – ale dávno ji nikdo nepoužíval, protože než ji potom čistit, raději uhnětu těsto rukama (a to peču docela často). Na šlehání mám šlehač s metličkami a ten se samozřejmě hodí. Mixér používám minimálně (1x za několik let).
Já tedy jen takovou poznámku, vzpomněl jsem si na svou babičku (už je v pánu) mimochodem výbornou kuchařku (ne profesně ale domácí kuchyni ovládala) a ta ,když přišla řeč na "kuchyňského robota," poznamenala ,že ho nechce jelikož jeho čištění zabere více času než samotné úkony jež vykoná, od té doby samozřejmě doba značně pokročila ,takže zda-li to platí dnes jako kdysi opravdu netuším
ildika
Já jsem v těchto věcech úplný laik, kdysi jsem si koupil "sekáček na zeleninu" vlastně takový malý elektrický mixér akorát s trochu omezenými listy, důvod byl ten abych si ulehčil krájení cibule, sice ho sem tam užívám ale většinou krájím stále ručně, proč? Protože i já jsem přišel na to že s nožem mi to trvá sice o malinko déle ale jen ho opláchnu a je to, "mixérek" musím otevřít a dobře vyčistit protože ten plast z něhož je je "citlivý" na "jímání pachů" čili je to spíš "komplikace" a práce na víc, a právě jsem si vzpomněl také na tu svou babičku
No, přesně. Různé mechanické prostředky se vyplatí kupovat, dělá-li člověk často a ve větším množství nějakou nesnadnou práci. Jestliže je to něco, co se dá lehce udělat nožem (okrajování brambor apod.), je zbytečné si takového "pomocníka"kupovat.
Podle mě je hodně ergonomický např. zmíněný ruční elektrický šlehač. Pracuje velmi rychle, efektivně a jeho čištění je dokonce méně náročné než čištění ručních metliček. A bonus – neničí ruce (karpály). Babička se ke konci války učila na cukrářku a všechno tam dělali rukama. Výsledkem bylo, že už v 18 je měla zničené + měla zničená i záda (od 50 let nemohla vůbec chodit bez hůlek). Takže v naší rodině se veškerému ručnímu šlehání zdaleka vyhýbáme. Když někde čtu, že si některé hospodyňky záměrně vše šlehají metličkami, běhá mi mráz po zádech. V robotu bych ovšem nic šlehat nechtěla, protože tam to čištění bude o dost náročnější.
-
Výborný je ještě tento mlýnek – píšou, že je na kávu, ale my ho používáme téměř na všechno a to tak 3x do týdne. Už dva roky a jsme s ním maximálně spokojeni. Ovládání a čištění je neuvěřitelně jednoduché.
Janm, to máte tak: mně se "designově"mnohem více líbí staré domácí spotřebiče, klidně předválečné, nebo vůbec tak staré, jak jen to jde. Ovšem co se týče těch různých mlýnků – já mám bohužel extrémně citlivý sluch (někdy se to zase hodí) a i relativně malý hluk mi dělá velmi zle na uši. U tohoto mlýnku oceňuju jeho tichý chod. Když si ucpu uši, můžu vedle něho normálně stát. U toho, co jsme měli dříve, jsem musela i s ucpanýma ušima chodit na dvůr a za zavřenými dveřmi odpočítávat, za jak dlouho by se to tak asi mohlo pomlít.
Ta kamna máme doma taky (a ještě třeba ledničku, která má prý skoro 50 let). Já ty hlučné věci špatně snáším proto, že mi jako malé jednou při nemoci praskl ušní bubínek. Kvůli tomu se vyhýbám jakémukoli hluku a tím pádem ani to druhé ucho na to není zvyklé. Paradoxně – s jednou prasklým bubínkem člověk slyší lépe; ovšem kdyby praskl ještě jednou, zřejmě bych na to ucho ohluchla.
To jsou mi věci, pamatuji ještě na ten náš starý elektrický mlýnek tuším ze 70. let žlutobílý, mlel dobře, malinko rachotil, tohle vypadá jako nějaká hi-tech raketa, na první pohled bych nevěděl co to je inu vše se "zdokonaluje"...
Ildika
Ok rozumím, tak ze starých spotřebičů (jsou nové ale "starého typu") mám doma jedině "Petruše" (kamna) a ta jsou při provozu tichá
¨To jsem tu už taky zvažoval když jsem se rozhodoval pro ten nejlevnější. Ale pak člověku zase něco bude scházet. Bylo by dobré mít například obyčejný samostatný mixér, proč ne? A pak nejsem omezovaný tím jestli daný robot ten mixér má a bude větší šance že to vydrží nebo že se to dá snadno opravit, vyměnit nebo koupit nový. Se strouháním a mletím je to horší. Přece nebudu kupovat zvlášť robota na hnětení a šlehání a zvlášť na strouhání a krájení a zvlášť na mletí masa a zvlášť mlýnek na mletí zrn...To vše by pak možná zabíralo více místa než ten robot s dokoupeným příslušenstvím.
ildika: Prosím, název toho univerzálního mlýnku, typ a pokud to půjde tak i odkaz ať si ho můžu koupit.
Nejčastěji se u nás strouhají brambory na bramboráky, řekněme 1 za 7-14 dní, občas mrkev nebo jablka, nebo okurka do salátu.
Mixování ovoce a zeleniny ne, spíš občas chci nasekat např. rozinky nebo jiné sušené nebo kandované ovoce. Většinou ve směsí s ovecnými vločkami nebo pro recept.
El. mlýnek na maso s tvořítkem na cukroví by se hodil rozhodně, s využitím tak 1x za rok, maso na pomletí třeba i častěji. Větščinou kupujeme maso pomleté např. na karbenátky, ale mě to přijde hrozně nekvalitní a bůhví co je uvnitř. Raději bych si koupil poctivé maso a pomlel si ho sám než kupovat neznámou podrzřelou směs.
Píšu "univerzální", ale on je univerzální pouze na suché/tvrdé potraviny. Na mák je třeba nedostižný: exasoft.cz/...
Bramboráky z vlastní zkušenosti doporučuju strouhat ručně (všechny ty mechanické strouhací pomůcky se oproti obyčejnému struhadlu velmi obtížně čistí; nikoho to nebude bavit). Něco podobného platí pro sušené ovoce, pokud ho nemelete kilogramy za měsíc.
A mlýnek na maso i s nástavcem na cukroví je určitě dobrá věc. My máme ruční (na kličku) a jsme s ním spokojení. Ten elektrický, pokud má snadnou obsluhu a není složitý na čištění, by mohl být ještě lepší.
Jenom bych všechny ty věci opravdu nekombinovala do jedné. Rodiče dříve měli kuchyňský robot, kde byl mixér, mlýnek na mák a ještě něco. Robot se pokazil a potom nebylo nic...
Já bych řekla, že tak dvě naběračky. Je to ale hotové za pár vteřin. Dříve jsme měli jiný mlýnek, kam se vešlo více, ovšem mletí trvalo mnohem déle. Ten Zelmer nevypadá špatně, ale nejsem si jistá, zda by se mi chtělo ho čistit (musela bych vidět vnitřek).
Ještě doplním, že u toho mlýnku je potřeba při mletí držet tlačítko (jakmile ho pustíte, mlýnek se zastaví). To mě nejdřív trochu zarazilo, ale vzhledem ke značné rychlosti mletí (je to opravdu hned) to není problém.
S malým el. mlýnkem Bosch MKM 6003 jsem spokojený. 78 DbA. Je opravdu velmi tichý (i když v jednu chvíli je na pár vteřin hlučnější, pak to zas utichne a v tu chvíli je už hotovo). Na namletí jedné porce máku např. jako posyp uvařených těstovinových "šišek" je to dobré. Ale v návodu stojí že po 3 použití mlýnku bez přestávky je třeba nechat mlýnek hodinu spočinout. I z toho lze usuzovat, že pro namletí většího množství máku bude lepší ten robot Zelmer. My ještě máme mlýnek z dob socialismu, podobný vzhled, ale má oranžovou barvu spodku, plastový vršek je z bílé barvy a červené tlačítko dole se musí držet. Ten je extrémně hlučný. Z toho lze usuzovat že dnešní roboti a mlýnky na maso už nejsou tak hlučné jako dřív, takže to bude příjemná změna až koupím Zelmer.
Co, vy jste ho už stihl koupit? To jste si pospíšil. Jinak já na něm melu tak dlouho, dokud není teplý. Myslím, že tak po 5. porci máku už začíná být (a to tam dávám maximální dávky; o dost víc, než bych měla). Dělám to docela často už ty dva roky, a zatím v pohodě.
Také si myslím, že dnešní spotřebiče jsou mnohem tišší, ani ten Zelmer určitě nebude hlučný. Já to vidím i podle ručních mixérů a šlehačů – od starého, po rodičích, mě vždycky hrozně brněla ruka a hlučel až neuvěřitelně. Nové jsou úplně jiné.
Mák se má možná namáčet proto, aby se zmenšilo tření při mletí (a tím pádem i přehřívání mlýnku). Nikdy jsem to nedělala, ani jsem o tom neslyšela.
Tak jsem si pořídil ten robot (mlýnek) Zelmer. Nejdříve jsem myslel, že k tomu je třeba dokoupit ten mlýnek na mák a struhadla, takže jsem měl platit 3570 Kč (objednané zboží), ale prodavač v obchodě mi řekl, že není třeba brát to příslušenství, protože už je obsažené v tom hlavním balení toho robota! Takže jsem nakonec zaplatil jen 2179 za robota (tedy mlýnek) se vším všudy!
Zatím jsem zkoušel jen výrobu pomerančové šťávy pomocí toho presovače nebo jak se tomu říká. Šťáva vynikající mnohem lepší než ty ředěné džusy a koncentráty, které se tváří jakože jako z ovoce. 1 velký pomeranč to zpracovalo asi za 30s, ale to trvalo tak dlouho proto, že jsem na konci čekal tak 20s než vykapou poslední zbytky. A šťávy bylo půl hrnku, což mi příjde dost.
Jinak mě zarazilo (i když jsem to už četl v recenzích) že mák se nemá mlýt na sucho, ale má se prý spařit (co to znamená?) a namočit min. na 2 hodiny. Nechápu proč. Když mlýnek na kávu to zvládl bez namáčení...
Mák se určitě před mletím nespařuje. To by pak žádný mlýnek neumlel. Tady vidíte jak jsou ty recenze nebezpečné. Tohle může poradit jenom blbec a to těch je na internetu spousta.
To je ale v tom návodu / manuálu ke strojku.
A taky tam je že na struhadle na mohou strouhat jenom povařené potraviny jako mrkev, brambory nebo červená řepa.
Fakt by se tomu něco stalo, kdyby to surový? Struhadla vypadaj dost ostře.
mame Zelmer masomlynek se struhadlem a bezne tim prohanime syrove brambory na bramborak a suchy tvrdy rohliky na strouhanku a vubec mu to nevadi
Už jsem pochopil jak to je. Viděl jsem toto video, kde je oranžový kráječ na zeleninu (začíná vybalovat kolem 21 minuty), který dělá kostičky (dá se použít na vařené brambory na salát). Je to taková dudina pro pěchovadlo, která má dole nože které rozsekne uvařenou zeleninu na plátky a pak se to prožene přes buben, který to rozseká napříč, takže vzniknou ty kostičky. Toto ale není ve vybavení, tak asi budu muset dokoupit je-li to možné. To je to co mi scházelo u těch robotů. Ten návod na vařenou zeleninu se tedy týkal tohoto zeleninového kráječe, nikoliv struhadla.
Tady je ještě příslušenství, které by stálo za to dokoupit:
kráječ zeleniny (kostičkovač), jenže je děsně drahý v porovnání kolik stál celý robot i s příslušenstvím.
* Sada 4 struhadel + kostičkovač na vařenou zeleninu
* Vhodný ke všem masomlýnkům řady Zelmer
Je trochu komické, že ty struhadla už mám a měl bych je tak dvakrát...
Nezničitelný starý Porkert
Tady asi vede Kenwood
V nějakém testu vyhrál Bosh MUM4655EU
Ovšem jistě je od Bosh i jiný typ se stejnou pohonnou jednotkou, ale s větší výbavou, případně kvalitnější materiálem, což ve výsledku vyjde levněji než dokupovaní příslušenství
Robot si koupit můžeš, příslušenství musíš
Proto je taky příslušenství naprosto předražené
Sám mám tento docela levný a postaçí mi. Bohužel všechny roboty se strouhacími segmenty, nebo s plným plochým struhadlo, protože po obvodu padají do strouhaného materiálu nedostrouhané kusy. Válcová struhadla jako u ručního strojku jsou asi lepší.
Tak na bramborový salát je nejlepší strunový kráječ. tzv. kolečko. Koupíš ho i za 10kč.
To jsem ti ušetřil peněz za robota.
Na Vánoce jsem dělal 5kg bramborového salátu. Samotné "krájení" přes kolečko netrvalo ani 5min. Více času bych strávil jen sestavováním a mytím robota.
Dělá to tak spousty lidí a funguje to.
Ani ne, protože jak jsem napsal ručně to trvá dlouho. K tomu strunovému kráječi by to chtělo ještě automatický pěchovač na brambory a nůž, který tu bramboru sám uřízne.
Jo a taky hledám robota co dokáže oloupat vajíčka vařené natvrdo tak krásně jako tady. Tím nemyslím ženu.
Automatický pěchovač ti vyrůstá z pravého ramene. Funkci nože vykonává ten kloub na automatickém pěchovači, za kterým se pěchovač větví. Pootočením kloubu pěchovače o 90° se brambora uřízne. Následuje další takt pěchování a další pootočení.Prosté, rychlé a bez dalších pořizovacích nákladů.
Na ten strunový kráječ nepotřebujete žádný nůž, stačí bramboru trochu protlačit a otočit a tím odříznete kostičky. Můžete dělat kostičky docela pravidelné, stačí trocha šikovnosti.
Mluvím o tom kulatém obyčejném kolečku se strunami.
Až teď vidím, že Ampér říká to samé. Já jsem to přečetla až když jsem odpověď vložila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.