Zdravím, potrebuji vyřešit relativně přesné měření hladiny v chemicky agresivní lázni. Rozsah měření by měl být cca 10cm, stím že jako výstup bude ukazatel stavu z 10led a řídit to bude arduino. Původně jsem to chtěl udělat jako plovak v trubce a snímat jeho polohu ultrazvuk nebo ir čidlem. Problém ale je že lázeň občas silně pěni a tak toto měření není spolehlive. Napadlo mě snímat polohu plovaku senzorem magnetického pole (hall), ale tady zase ale asi narazim na maly dosah. Jak byste to řešili vy? nějak mi dochází nápady
A ten plovák nejde udělat tak, aby byl vždy spolehlivě nad pěnou?
doplněno 12.12.16 02:21:
Ale to UZ čidlo nemůžete zapouzdřit, takže ty výpary ho stejně nejspíš brzy sežerou. Viděl bych to na indukční snímač. Šlo by uvažovat i o datovém pásku přidělaném k plováku a optickém snímání polohy, ale blbě by se to vyrábělo.
bohužel ta pena leze všude, takže se ji prakticky nedá vyhnout. Ještě mě teď napadlo na tu venkovní trubku namotat natesno 15cm závitů a pár jich udělat i na tom plovaku. Do plovaku by se pustilo pár voltů AC a na té venkovní trubce měřit naindukovane napětí. To asi vyzkouším.
Jde o to, co myslíte hladinou. Jestli to, co je pod pěnou, tak můžete zkusit Archimeda. Chemicky odolnou tyčinku vhodného průřezu budete mít zavěšenou na váhovém čidle tak, aby byla částečně ponořená do kapaliny. Komponenty třeba dle
Zalezi kolik je penez. Jsou merice zalozene na kontinualnim snimani. Dobre dela treba kroma.eu ale nevim, jak se popasuji s vyskou 10 cm. Pak lze merit hydrostatickym tlakem pomoci sondy. Delaji treba v BD sensors nebo cressto. Bezne se delaji sondy do 1 metru vody. Mozna udelaji i v mensim rozsahu. Napetovy vystup 0-10V. No a pak treba optika s tim, ze cidlo bude ve dnu nadoby a bude stale ponorene v kapaline. Vse co jsem popsal je v prumyslovem standardu 24VDC Jinak dotaz na konec. Co znamena rozsah mereni? Ze se hladina muze pohybovat +-5cm nebo ze kapaliny bude 0-10cm?
Ano, hladina se může pohybovat +-5cm a potřebuji zobrazovat její aktuální množství bargrafem, stím že bude možné ji automaticky dopouštět na požadované množství.
V nádrži je celkem cca 30cm kapaliny
Jinak mě celkem ani moc nezajímá kdo to vyrábí, ale jaká technologie měření je pro ten můj případ použitelná... stejně to čidlo budu stavět.
paw*
Tak jestli stavět, dle libosti.
Je třeba mít analogový výstup. Proudový nebo napěťový, dle libosti.
Když jsme u té technologie:hydrostatický tlak pomocí tlakového čidla, optikou, ponornou sondou, těmi závity, jak popisujete, kapacitně a jinak. Těch technologiií je dost, ale hlavní co je třeba na počátku vědět je, zda se jedná o průmyslové či laboratorní nebo domácí řešení.
Jinak mrknete sem. 4.4.2 je zajímavý, vzhledem k agresivnímu prostředí
Celý problém tady řešit je nesmysl.Na trhu je mnoho systémů pro měření hladin,stačí si je prostudovat a rozhodnout se pro ten,který vyhovuje zvoleným podmínkám.
kdybych se měl naučit všechny existující varianty měření hladiny, tak nedělám nic jiného. takže je jednodušší se zeptat a třeba někdo přijde s jednoduchou a přitom použitelnou variantu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.