Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, děláme rekonstrukci patra baráku, dělali nám taky vodo topo, ale na trubkách nam dali nějaké svorky a zdivo je taky u stropu nějaké popraskané i u trubek... Podívejte se na to...co s tím, moc dobře se na to nedívá? :D
a co se vám na tom nezdá?..Krom toho, že ten kus mědi není zaizolovaný je to v pořádku. Trubky jsou přikotveny ke zdi, je nainstalován přechod Ocel x Měd..a pokračuje trubkou měděnou..jedinou chybu bych možná viděl v tom, že přes zeď nebyla použita chránička, ale to asi nebude nutné...zároveň si nemyslím, že výměna trubek má co dočinění s popraskáním stropu..
a netuším co je pro vás svorka..
Tazateli patrně nejde o technické řešení (to je nejspíš OK) ale o vzhled. Dalo by se to řešit třeba obkladem ze sádrokartónu (z fotky není dost jasná situace, kde to vlastně v té místnosti je).
to jsem pochopil..jen stále netuším co od toho očekává...snad muselo být do předu jasné, že když budu mít 2 rozdílné trubky vedle sebe, že to bude na oko divné..obklad SDK je řešení...ale nemyslím si, že tomu nějak pomože...je to takové řešení..."aby to bylo"...prostě natřít tu měděnou trubku na bílo a ono se to okouká a ztratí
btw...a přesně z takových důvodů bych nikdy nechtěl mít přiznanou trubku...všechno pěkně zasekat do zdi..i vyšší cenu pracnosti nebo financí
Tak mě by se to také nelíbilo. Prasklina nic není, možná tam už byla před tím, dá se opravit při malování. Co to je na konci těch měděných trubek? Jestli to je pěnový materiál, tak se dá asi lehce zaříznout. Jinak by měl být nový, měděný materiál dotažen až dolů, aby ten přechod s úchyty nebyl tak nízko pod stropem, ale schoval se za případný nábytek. To se nemělo tak šetřit. Ty úchyty tam jsou proto, aby se při nárazu trubky nerozpojily.
Já doporučuji ořez šedého materiálu pod stropem, potom natřít, sjednotit jednou barvou a koupit, nechat udělat na míru, novou konzoli a zakrýt trubky závěsem.
pro jetrho - Foto je položené, vlevo dole je vidět kousek dřevěné konzole na záclony.
Nevím, jak se dobře a hlavně čím natírají měděné trubky, to jsem ještě nikdy nedělala, protože je nemám.
na konci trubek je mirelonová pěnová izolace, která tam musí být...a uchyty tam nejsou proto, aby se trubky nerozpojily...trubky jsou svařené ...uchyty tam jsou proto, aby se neprohýbaly.. chce to holt přemýšlet předtím než se něco udělá a ne to udělat a pak hledat řešení ...a ano, foto je otočené tzn, jedná se o stupačky..tím padem nechapu proč se ten přechod neudělal u podlahy, kde to bude pro oči méně bolestivé a dělal se kdesi u stropu..
měděný trubky se normální natírají barvou na kov...
Napadá mne použít ten mirelon. Když si pořídíš správný rozměr mirelonu, tak bys s tím mohl dojít až k těm pčechodkám na původní trubky. A když si s tím pohraješ, spoj slepíš a otočíš ke zdi a potom ten mirelon natřeš bílou barvou, tak to tolik do očí bít nemusí. Nesmíš to ale natírat barvou co se ředí ředidlem. To by ten mirelon rozleptalo.
Spíše něčím malířským na bázi vody.
Mě zajímá, zda tam ta šedá pěnovka, lze ji seříznout až u stropu, souběžně se stropem a případné úlomky zdi zednicky zapravit. Rada jít s měděnou trubkou až k podlaze je fajn ale tam jsou v třetině zdi, stupačky další trubky, takže by to řešení bylo šalamounské. Osobně mě tam vadí ty pěnovky, ty bych ráda seřízla a ty dva držáky trubek. S tím se ale asi moc nenadělá.. s těma držáčkama..nejspíš prostě všechno přetřít na bílou barvu...
Ta "pěnovka"by naopak měla být i na těch starých trubkách, je to tepelná izolace. Zároveň v tomhle případě funguje jako dilatační výplň kolem trubek. Trubky se změnami telot roztahují a pohybují. Když to necháte zapravit těsně kolem trubek, bude to dělat rámus (praskání, vrzání) a během pár dní se to vydrolí.
Ale jinak souhlasím, že to dělalo prase, přijde mi to jak od montérů někdejšího OPBH.
Ale dostanete. Ta pěnovka se jmenuje "mirelon"a právě pro tohle použití se dělá i s podélným naříznutím. Stačí jí prožíznout úplně, nasadit na trubku a zase slepit.
Rozumím ale tu pěnovku už na ty trubky nedostanu. Z estetického hlediska leda a) penovku seříznu u stropu b) všechno natřu na bílo. Ale ty stabilizátory trubek nebo jak to nazvat..:D ty jsoz černé gumy tak to jsem zvědavá jak na tom barva bude držet, snad bude.
Pěnová izolace, jak zde někdo navrhuje, patří do sklepa a ne do obytné místnosti. Předpokládám, že to bude i v budoucnu nějaká obytná místnost jako byla dříve, jak minulá výmalba a dřevěná konzole tomu nasvědčuje. Tyto trubky, vedené napovrchu se nezasekávaly z jednoduchého důvodu - z pracnosti a vyhřívaly vlastně i místnost. Tudíž je izolovat nemá žádnou logiku.
Též mě trochu mate, jak by se svislá trubka prověsila, jak zde snad ,,krtek,, uvádí. Ta původní trubka, světle natřená je jistě z pevného, původního, železného, ocelového materiálu, tudíž by to chtělo s tím trošku pocloumat, jak je to pevné a možná, že by tam ty úchyty nemusely být. Pokud ano, tak podle mého názoru pouze proto, kdyby se stěhoval nějaký nábytek, tak aby se s tím nepohnulo. Měď je asi měkká, ale jak píšu nahoře, nemám s ní zkušenost.
Mám totiž takto vedené topení do 1. patra z roku 1969 a tehdejší řemeslník si s tímto poradil oproti fotce o hodně lépe /ale asi to jinak nešlo, jak píše zadavatelka, není místo/. Spoj, který přechází do malé trubky je asi metr nad zemí, trochu posunut do rohu místnosti, tudíž zakrytý nábytkovou stěnou. Nahoře u stropu se trubky lomí doleva ke konzoli. Také se mě to nelíbilo, ale natřela jsem barvy světlé, slonové kosti trubky splynuly s okolní výmalbou. Ty úchyty tam tedy nemám, protože trubky jsou pevné, jak židovská víra. Stropem prochází zcela napevno, žádná hmota tam není, protože tenkrát ani neexistovala. Ořízla bych těsně u stropu, výmalba vše skryje. Nemyslím, že tam bude potřeba velkých zednických zapravení. Před malbou bych olepila malířskou lepící, přetíratelnou páskou, bez přehybů, vystříhnout kolečko s volným středem o průměru měděné trubky. Po zamalování nebude nic vidět, ani skřípat. Existovaly i převlečné krytky, ale ty se dávají před svařením. Nyní je již pozdě. I když šikula by si poradil, vhodný materiál, vhodný tvar, ze zadu nastřihnout a navléci.
Zvažte, jak je vše pevné, co udělá ta měď, možná by se daly úchyty odstranit. Neházejte flintu do žita, Vy tam budete bydlet, musíte si říci, jak to vždycky chcete udělat.
"Vy tam budete bydlet, musíte si říci, jak to vždycky chcete udělat."
V tom je právě ten problém. Ten řemesník Vás vždycky dostane na tom, že řekne, že to jinak nejde...A protiže tomu člověk nerozumí, tak si vlastně nepomůže a přirozeně řemeslník třeba ví, že to jde jinak a pohledněji... ale proč to dělat jinak když tohle je pro něj nejrychlejší řešení..., že?
V tom případě se neptejte -můžete si za to sám! jsou jen 4 možnosti jak tu nedávno psal p.Milancukrar.Jde-nejde,umím-neumím! když mně osobně někdo řekne chci to tak a tak tak odpovím -(po prohlídce daného problému) ano jde ,udělám ,není problém,nebo ano ale bude to asi dražší,nebo toto nedělám (třeba vyrovnání nerovné omítky lepidlem a perlinkou!)
Pokud byste trvala na svém a onen řemeslník nechtěl-ano dobře vyberu jiného,jemu jde o výdělek a mně je jedno zda zaplatím za odvedenou práci Pepíkovi z Horní Dolní nebo Karlovi z Dolní Horní!
Asi tak k tomu.pže se mi to taky nelíbí -tak nouzově bych si to celé zakryl mirelonovými návleky-jeden na měděné trubky a pak druhývětší přec železné a současně i přes mirelona na mědi a do budoucna uvažovalo o překrytu z SDK nebo jednoduchý ze sololitu o dřeva! JInak ty "stabilizátory" trubek doporučuji neoddělávat.musí tam být jsou to držáky trubek což staré železné nepotřebovaly ale nové ,měděné ano!
Trošku se pletete.lepidlem a perlinkou rovnají neumětelové nebo Ti co se snaží zákazníka co nejvíce obrat!.Ono totiž záleží jak velké nerovnosti jsou-buďto jadrovou nebo štukem.Lepidlo a perlinka je určena primárně na zateplovací systémy a ještě tak možná na zdivo z pórobetonu (Ytong,Hebel,Porfix).
99.99999% lidí rovná nerovné zdivo perlinkou a lepidlem. Jak toto provádíte vy? Nebo se Vám nezdá jenom to lepidlo ale perlinka ano?
pohanka: vzhledem k tomu, že jsme poté zjistili, že se jedná o stupačku nikoliv o vodorovné vedení tak slovo "prověsit" je špatně zvolené...každopádně..kotvit se to do zdi tou objímkou musí..kvůli deformaci trubky a také skrz normu, která uvádí, že ty objímky musí být v případě přiznaného vedení na stěna po určité vzdálenosti (jestli je to 30 nebo 50cm to už tak detailně nesleduju)..když to hoooodně zjednoduším tak si představte zahradní hadici položenou na zemi a pusťte vodu..uvidíte jak se začne tlakem vody kroutit...
petramachova: je úplně jedno jaké další trubky s tou stupačkou kolidují a kde...na tohle všechno existují typizované tvarovky...instalatéři tomu říkají "obcházky"oficiálně se to jmenuje "křížení"jedná se o esíčkový kus trubky, kterým se tyto problémy řeší. mincicky.estranky.cz/...
já bych se vybodl na celej kastl, kterej by akorát upozorňoval na to, že je tam něco špatně a přitahoval pozornost a prostě bych to předělal...hodnota té by úpravy vyšla cenově uplně stějně...těsně u stropu bych tu CU uřezal..dal tam Cu nátrubek celou stupačku bych udělal z mědi až k podlaze...to co by kolidovalo bych obešel křížením a u podlahy bych dal tepv ten přechod Cu x Ocel...trubku bych neizoloval a natřel na bílo... pak bych to u stropu zapravil vypěnoval, aby to bylo pružné a nasadit klasickou plastovou rozetu co se dává jako kryt u trubek od topení...bude to vzhlednější a sofistikovanější řešení než to kastlovat a látat to...
aneb...nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci...
Ano, ano, tohle přesně mám, již tenkrát před 40ti lety si topenáři s tím poradili a vyrobili si potřebný kus zahřátím a vytvarováním. Kastlík bych také nedovolila.
ano dřív se na ocel takové tvarovky nedělaly..pokud vím tak byly jen kolena 45° 90° (kdyžtak mě opravte někdo)...takže se ohybaly trubky..u mě v bytě v koupelně když jsem potřeboval aby stupačka a konec trubky nešel z podlahy, ale ze stěny tak mi to instalatér taky dělal na koleni ze starých odřezaných trubek..sice se u toho zapotil nadával..ale dostal co chtěl a já jsem spokojenej jak želva
Jde to vždy jen je otázka za jakých podmínek - v konkrétním případě např. místo záitnice by se dal použít autogen,jenže použité řešení je čistější ,rychlejší,levnější... Jestli sundavat objímky - muselo by být vidět jak pokračují ocelové trobky, měď sama o sobě je měkčí takže oproti oceli se objímky používají častěji.
Izolaci oříznout pod stropem, dělají se plastové i chromované krytky nebo přetřít barvou,trubky natřít( barou na barevné kovy)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.