Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
zvažuji zakoupení elektrocentrály. V možnostech připojení běžných přístrojů na 230V i na 400V mám jasno - maximální příkon přístroje = běžný výkon elektrocentrály s tím, že u jediného přístroje bych běžný výkon překročil a přiblížil se výkonu maximálnímu, ale protože je to přístroj namáhaný nárazově (drtič 2.800W)), měla by to centrála také zvládnout (jedna z kandidujících centrál je třeba tato)
Nemám ale vůbec jasno ve svářečkách (trafo, invertor, případně CO2) a možnosti jejich použití, což je ale jedna z nutností, proč chci centrálu kupovat.
Aktuálně mám k dispozici
1) trafo na 230V slovenské výroby HT 80 (max. svařovací proud 80A)
2) elektrikářem vyrobené (takže jakoby domácí výroby) trafo na 400V s max svářecím proudem 130A
3) mám možnost vypůjčit profi invertor s možností sváření TIG, ale také uvažuji výhledově o zakoupení invertoru pro max svářecí proud cca 100 - 160A
4) mám možnost vypůjčit CO2, jejíž parametry neznám (je to taková neznačková hobby), ale také výhledově uvažuji o zakoupení nějaké CO2, např. něco podobného jako toto.
Moje otázka tedy zní - jak výkonná musí být centrála pro občasné (nikoli trvalé!) použití s různými výše uvedenými typy svářeček?
Z hlediska rizika poškození přepětím je třeba aby centrála měla oproti svářečce poloviční rezervu. Např svářečka 4kW tak centrála 8kW..
K rezervě na centrále sem se už hledáním po netu taky dopracoval - dokonce jsem se někde dočetl, že rezerva výkonu centrály by měla být cca 10 násobná. Ani z jednoho samozřejmě radost nemám - kvůli tomu, že občas (1-2x do roka) potřebuju někde něco mimo dosah el. sítě svařit kupovat centrálu za X desítek tisíc, kterou jinak nevyužiju (na normální použití by mi stačila ta z odkazu nahoře v otázce) se mi nechce.
Nicméně jako elektro laik bych rád znal odpověď na otázku, jaký vlastně mají či mohou (cca) mí příkon svářečky uvedené v otázce.
Mám 3kw centrálu a svařování invertorem nedává to ani 2,5mm elektrody...
Jakmile se uzavře oblouk elektrody, tak centrála si chce přidat otáčky a oblouk mezitím zhasne. Takže je to prakticky nepoužitelné a je to týrání inverotru i centrály.
Pak mám ještě 7kw centrálu a na ní úž vařit lze celkem bez problémů.
Díky za reakci.
To moc potěšující info není, i když pokud by cca 3kW centrála zvládla aspoň ty 2 - 2,5mm elektrody, tak by to ještě bylo jakžtakž přijatelné - počítám s tím, že využití bude na (převážně) drobné práce.
Co centrála a trafo - jak je to tam s použitelností? A co centrála a CO2? Nebudou tam ty nároky trochu jiné - příznivější?
Jako mít 7kW centrálu by bylo pěkné, ale její výkon by byl využit zcela minimálně, navíc její cena je relativně vysoká (takže by se nikdy nezaplatila) a k tomu hodně ztížená manipulace díky váze ( v 1 člověku bych si ní v terénu asi těžko poradil).
Obávám se že při použití trafa i CO2 se to bude chovat stejně. Je to problém centrály a ne svářečky.
Na druhou stranu pár svárů se stím udělat nechá, ale je to hrozná práce.
když pžipustíme realitu že záberové proudy indukčních strojů jsou min 3x proud provozní, tak bych to dimenzoval cca 5x proud nejsilnějšího spotřebiče, takže zjistit, propočítat a pak se rozhodnout
Všechny spotřebiče, co mám a používám, udrží bez problémů 10A jistič, protože ty s větším (tj. přes 2.000W) příkonem (řetězová pila, 230mm flexa atp.) mají pozvolný rozběh, takže ty řešit nemusím. Ten drtič (2.800W) jsem zatím nezkoušel, ale bez toho bych se přinejhorším obešel (tuhle práci umít vyřešit jinak). Rozhodující je to sváření - bez toho se občas 1 - 2x do roka) obejdu dost těžko a koupit na to drahou a výkonnou centrálu, tak tu práci s ní nikdo nezaplatí (nejedná se o práci pro firmy).
Nejlepší varianta je si to zkusit na vlastní kůži... domluvte se s někým kdo u Vás má centrálu a zkuste si to.
Jen tak zjistíte jestli je to pro Vás použitelné.
Potřeboval jsem vědět aspoň zhruba nějaké parametry, abych věděl, co vůbec mám hledat a shánět.
Ze známých z okolí centrálu (žádnou) nikdo nemá, ze 3 půjčoven má centrálu 1 a to jen s výkonem 2,2kW (takže k pro mne k ničemu). Zkusím tedy ještě rozhodit další sítě a pokud se nezadaří, tak asi nezbude než koupit tu z odkazu, doma ji otestovat (kromě sváření by na ostatní práce stačit měla) a pak se uvidí, co a jak dál.
K poškození dojít může a nejen invertoru. Nikde se nechlubí, jaký střídavý průběh z toho leze. Usuzuji, že modifikovaná sinusoida. S tou si některé spotřebiče neporadí, třeba motory se velmi neochotně rozbíhají a hřejí se.. Když to navíc pojede na hraně výkonu, bude to ještě rozhazovat regulace otáček motoru. Osobně bych raději přišetřil těch pár tisícovek a koupil něco s garantovanými parametry. Vlastním diesel, už 10 let a ještě minimálně 30 si bude klapkat tu svou písničku. Celou dobu totiž bez sebemenších problémů, průměrně za 1,5l / hod.
Já to spíš myslel tak, že ušetřené peníze dáte za koupi nového invertoru (opravu) nebo převynutí motoru drtiče Ale to je teorie, spíš se s tím budete trápit, než sčítat nějaké škody. Každopádně je 2,5kW málo, pokud nejde o chatu s TV a nějakým tím světlem. Domácí vodárna, svářečka, míchačka atd. potřebují opravdu rezervu, jinak budou potíže.
motor samozřejmě "převinutý", sorry
Ale jo, já vám rozumím s koupí třeba značkové a výkonnější centrály. Jen je otázka toho využití. Pokud využijete centrálu třeba aspoň 8hod/týden, pak rozumím koupi centrály za 20.000,-Kč + a neuvažoval bych jinak. Ale protože je předpokládané (zatím) využití na cca 2 - 4 hod./rok (což je cca odhad, pro své (osobní) potřeby ji nepotřebuji vůbec), tak prostě hledám řešení za cenu kompromisu. Kdybych měl možnost v případě potřeby výkonnou centrálu vypůjčit, tak koupi neřeším vůbec tak, jako u jiného, vyjímečně a sporadicky potřebného, vybavení, které vypůjčit lze.
sice 4 roky staré téma,ale pro mne aktualni.po přečtení názoru výše jsem tomu nedával velkou šanci.no ale kdo se bojí nesmí do lesa.tak tedy :vlastním invertorovou svářečku Gama 130.výrobce omicron - kuhtreiber.max .svařovací proud je 130A.jak ale svařovat tam kde není el.energie ze sítě.jedině elektrocentrála.zakoupil jsem tedy scheppach sg 3100.pruběžně dává 2,5kw max 2,7.nastartoval,trošku zahřál,připojil svářečku, nastavil svařovací proud na elektrodu prúměr 2mm a se strachem zkusil svařovat.po zapálení oblouku centrála trochu zakoktala ale oblouk nezhasl,vzapětí se zvuk centrály stabilizoval a také svařování mělo hladký prúběh.toto jsem opakoval několikrát.vždy se stejným výsledkem.pak jsem to zkusil s elektrodou prúměr 2,5 mm.to ale byla jiná.oblouk také naskočil ,ale po krátké chvíli asi 2-4 sec.na centrále vyskočil jistič.takže tudy ne.na svaření garážových vrat a podobné kutilství mi elektroda pruměr 2mm stačí,a zcela jistě nebudu investovat do výkonnější el.centrály.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.