Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení

Od: tylerhall* odpovědí: 10 změna:
Ahoj.Jak je to s příspěvkem na bydlení. Zatím sice bydlím u matky ale chcu jít pryč. Dejme tomu že v průměru mám čistou mzdu na účtu 15 500 a bydlení by mohlo stát měsíčně 8500 + energie. To by mě moc nezbylo.Nafta+ oblečení +opravy auta+ kvalitní jídlo + a nějak a cesta vlakem jen tak miluju vlaky.Díval jsem se na různé kalkulačky ale to nechápu. Dal by mi stát aspoň dvojku?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

klus
hodnocení

3x

Proč ti mám přispívat na tvé bydlení? Stát = my všichni. Chceš-li bydlet za 10tis/měsíčně, tak si najdi lépe placenou práci a nebo i druhou práci. Nechceš-li více pracovat, najdi si levnější ubytování, které zvládneš financovat ze svého.

ne nedal a proč by měl když bereš 15500 v čisté mzdě? nájem za osum a pul klacku není pro jednoho účelové bydlení a ještě se nestydíš do toho počítat opravu auta je vidět že jsi smysl této dávky potřebným opravdu nepochopil stát ti nebude dělat druhou matku která tě bude dotovat nejdřív musíš snížit svůj standart

hodnocení

1x
V tomto státě se nedivím sice již ničemu.
Ale stále doufám, že v tomto případě stát (a já...a další občané) nic nedá.
Kéž by tomu bylo i v dalších případech.

linda1999*
hodnocení

0x

Nárok na příspěvek určitě máte,ale jeho výše se také odvíjí od toho v jaké lokalitě bydlíte.V hlavním městě bude vyšší než na vesnici s malým počtem obyvatel.Příspěvek se vypočítává zpětně za 3 měsíce a musíte mít v místě kde budete bydlet trvalý pobyt a podepsanou nájemní smlouvu.

Příkladně pokud bydlíte v Praze,průměrná čistá mzda za 3 měsíce je 15500 Kč a inkaso řekněme 2000 Kč,tak by příspěvek od státu vycházel asi na 2200 Kč.

iz*
hodnocení

0x

Příspěvek na bydlení = rozdíl mezi 30 % (v Praze 35 %) příjmů žadatele a normativními náklady na bydlení odstupňovanými podle velkosti obce.

Normativvní náklady pro jednu osobu činí v Praze 7.720 Kč, v městě s více než 100.000 obyvateli 6.114 Kč měsíčně a dále se snižuje podle počtu obyvatel v obci.

30 % z 15.500 = 4.650 Kč; a 35 % Vašich příjmů činí 5.425 Kč. Příspěvek na bydlení by v obci s více než 100.000 obyvateli mohl činit 1.464 Kč měsíčně. V Praze by příspěvek mohl činit 2.295 Kč měsíčně. V menších obcích to bude zase jinak.

Chcete-li se osamostatnit, bylo by rozumnější si najít práci ohodnocenou tak, abyste od státu nic nepotřeboval, případně druhou práci nebo začít spolubydlením.

Připomínám i skutečnost, že majitelé nemají příliš v oblibě nájemníky pobírající příspěvek na bydlení (mají obavy, že nebudou včas řádně hradit nájemné).

Jistotu (kauci) ve výši dvoj- až šestinásobku nájemného máte?

doplněno 06.02.17 10:04:

Zapomněla jsem pár důležitých "drobností":

Nájemní smlouva by musela být uzavřena na Vaše jméno, musel byste v bytě být přihlášen k trvalému pobytu a pro přiznání příspěvku na bydlení je nutné doložit příjmy a uhrazení nákladů na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí.

alkon*

ivzez: A jak majitel zjistí, že nájemník pobírá příspěvek na bydlení? Předpokládám, že majitelům by nemělo být nic do toho jaké příspěvky pobírají jejích nájemníci nebo jaké mají příjmy a nájemníci jim to snad nejsou povinní sdělovat.

To odstupňování mákladů na bydlení podle počtu obyvatel v obci je pěkná kravina a nesmysl. Je to znevýhodňování lidí bydlících v obcích s méně obyvateli ve prospěch těch kteří bydlí tam kde je obyvatel více. To se předpokládá, že někdo bydlíci v obci s více obyvateli spotřebuje více elektřiny, plynu, vody než ten kdo bydlí ve srovnatelně přiblížně stejném bytě ale v obci s méně obyvateli? Klidně to může být v reálu i opačně. Navíc se to počítá pro nájemní byty, družstevní byty a byty vlastníků a vůbec se neberé v úvahů lidi bydlící ve vlastních domech kde ty máklady na bydlení mohou být i mnohem vyšší. Ono celý systém vypočítávání příspěvku na bydlení je do značné míry dělaný dost nevhodně. Ono by se to mělo počítat stejně pro všechny podle prokazatelných skutečných nákladů a příjmů a ne podle počtu obyvatel v obci.

hodnocení

0x

Napadlo vás, že byste se postaral sám o sebe? Takoví, kteří jen čekají, co jim kdo dá a co dostanou za nic, tak ti budou celoživotními chudáky. A tím, že společnost takové chování podporuje, jen přispívá ke své zkáze. Co budete dělat, až bude konec civilizace? Vše k tomu směřuje.

xy

Myslím, že v konci civilizace se tito vyčůránkové o sebe postarají líp, než ti , kteří platí náklady svého života sami...

lituju, že při svém srovnatelném platu jsem dosud žila "na svůj účet" . Asi je to věkem.

Brečím, že platím daně

111®
hodnocení

0x

takže po vás budou chtít: Občanku s trvalým bydlištěm

Nájemní smlouvu

úhrady spadající do nájemu-rozpis

Potvrzení o příjmu

doklad o zaplacení nájmu, slženku, nebo výpis z úštu

rozpis Sipo a doklad o jeho zaplacení

Na SIPO a výpisu z úštu pak souhlasnou adresu s bytem.

Pokud tam nebudete bydlet sám , doložení příjmů členů domácnosti , na něž rovněž uplatňujete nárok na příspěvek.

alkon*
hodnocení

0x

Klidně ať tazatel zkusí si podat žádost o příspěvek na bydlení a uvidí jestli mu ho přiznají nebo ne. Pří jeho příjmu bych ale čekal ten příspěvek spíše nějaký menší pokud vůbec mu nějaký přiznají. Každá koruna je ale dobrá a tak proč si o to nepožádat když to stát lidém nabízí. Jiná věc je jestli by tazatel si neměl najít jinou lépe placenou práci, levnější bydlení, uskromnit se atp..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]