Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna starého vypínače (na povrchu zdi)

Od: asde odpovědí: 11 změna:

Ahoj, potřebuju vyměnit ve sklepě starý vypínač, ke kterému vedou kabely po povrchu zdi. Prodávají se ještě podobné vypínače? Našel jsem tyto, ale jsou spíše venkovní s krytím IP44. Mohu je použít nebo jsou i nějaké vnitřní?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

6x

1/Ty staré černé bakelitové vypínače se už dávno nedělají.

2/Venkovní vypínače můžete použít i uvnitř. Vnitřní venku ne.

Odtud moje rada : Klidně kupte ty vnější, které jste objevil. Ve sklepě nemusí být zrovna suché klima a normální pokojový vypinač by vám fungoval sotva pár let.

jabraka*
hodnocení

2x

Vypinač lze nahradit normálním vypinačem,který se namontuje do krabičky pro lištové instalace. osvetleniaz.cz/...

JB

hodnocení

0x
Není co dodat, @figurek popsal vše co bylo potřeba. Řiďte se jeho radou ;)

Přesně jak napsal figurek - použijte klidně ty vypínače s IP44, které jste si ostatně sám nalinkoval. Jabrakovu radu bych do sklepa a jakožto náhradu Vašeho vypínače označil za vyloženě špatnou.

asde
hodnocení

Můžu se zeptat proč? Osobně v tom velký problém nevidím...

Tak hlavně kvůli vihkosti a navíc je to jednodušší a vyjde to i levněji.

asde
05.12.16 11:36
hodnocení

Díky

asde
hodnocení

Ahoj, koupil jsem nový vypínač a je tam ten nacvakávací systém. Je toto správné zapojení? Dole i nahoře je 6 zdířek a zdá se mi, že nějaký plíšek je u dolních zdířek pouze na dvou vpravo a v horní části u hned čtyřech. Snad je to viditelné z obrázků.

A na vypínači je obrázek vodiče a nápis 12 mm. Máme staré hliníkové rozvody, nebude s tím problém?

Výměna starého vypínače (na povrchu zdi)
Výměna starého vypínače (na povrchu zdi) #2
Výměna starého vypínače (na povrchu zdi) #3
12mm je délka odizolovaneho vodiče který se zastrčí dovnitř. A ano kontakty jsou jen u 4 děr. Dvě nahoře a dvě dole. Obrázek máte správně.
doplněno 06.12.16 12:13: S tím, že vypínač se montuje nápisem "TOP" nahoru.
mild

POZOR: Na obrázku není umístění horního hnědého vodiče nakresleno správně!

Nahoře jsou jen 2 otvory a dole také jenom 2 otvory. Hnědý vodič (fáze) se rozřízne a připojí se jedním koncem do jednoho ze 2 otvorů nahoře (označeno "L"), a druhým koncem dole (označeno šipkou, resp. číslem "1"). Nulový vodič (modrý) se nerozřezává a nikam nepřipojuje! Umístí se na dno vypínače volně. Nikam se nazacvakává!

hodnocení

0x
Tazatel píše o výměně vypínače.
Je předpoklad, že po odpojení starého vypínače tam budou jen dva dráty, přívod fáze a odchod fáze ke světlu. Podle stáří a vypínače se dá předpokládat, že dráty budou hliníkové, jejich izolace barvy neurčité, tmavé... Stačí jen ty oholené konce zastrčit, jeden do přívodu, druhý do odvodu.
Bylo by vhodné zasunout přívod do svorky na spodku vypínače, podle nákresu je to ve vypínači menší živá část.
Pokud ale nemá tazatel jak zjistit, který vodič je přívod, funkčně je jedno, který vodič kam připojí.
V jeho případě není třeba "hnědý" rozříznout, a modrý tam zřejmě ani není.
Dotaz je starý, tazatel zřejmě při výměně uspěl. Další dotaz neměl.
Moje doplnění snad pomůže či vysvětlí zapojení jinému v nouzi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]