Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neznámá věc- nevím co to je

Od: aja1946® odpovědí: 11 změna:
11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Expozimetr.

hodnocení

Děkuji a má to nějakou cenu?

Cenu to nemá (možná pro sběratele). V roce cca 1970 to stálo 150,- Kčs, dnes sotva cena použitého plastu. Jako světlocitlivé čidlo služí selenový článek, který stárne a pokud to po tolika letech vůbec funguje, bude to dávat nesmyslné hodnoty.

doplněno 04.12.16 19:57:

Ještě dodám, že tenhle expozimetr byl značně nepřesný už jako nový. Kdysi jsem ho měl a aby měřil správně, musel jsem ho "zkalibrovat" podle profesionálního expozimetru tím, že jsem na jeho okénko nalepil kus izolačky (cca 1/3 plochy).

host*

věc má takovou cenu, za jakou se dá prodat. Ale proč to prodávat? Funguje a bude fungovat třeba i za sto let, stejně jako mechanický budík nebo hodinky, nepotřebuje žádné baterie. Uvnitř je jen světlocitlivé čidlo, měřidlo, které měří napětí z čidla podle intenzity světla a pro někoho možná trochu komplikovaná, ale v podstatě velmi jednoduchá stupnice, která se používala při fotografování na film. Dnešní automaty nastavují expozici automaticky, ale přístroj je zajímavý.

doplněno 04.12.16 19:07:

Jak je vidět, funguje. Uprostřed vlevo je v černém okénku vidět kousek bílé ručičky, které ukazuje do políčka s číslem 30. To znamená, že pro momentální nastavení expozice 1/60 sekundy "na plnou díru", tedy s úplně otevřenou clonou 2,8 by musel být použitý film s citlivostí 30 DIN. Kdybyste pootočil kroužkem tak, aby na políčko, kam ukazuje ručička bylo nastavené číslo pro 21 DIN film (běžná citlivost), tak by vám expozimetr ukázal jakou kombinaci času a clony by bylo třeba nastavit. I na plnou clonu by to musel být hodně dlouhý čas, ale to je vedlejší. Hlavně, že je vidět, že funguje. Zkuste s expozimetrem mířit na různě osvětlená místa. Čím světlejší místo, tím víc vpravo se ručka vychýlí. Při jasném dni venku v létě by pro film s citlivostí 21 DIN mohla při času 1/100 sec vyjít clona asi tak 11 a tím by se dala laicky ověřit funkčnost expozimetru. Nebo ještě lépe porovnat s nějakým ověřeným dobrým expozimetrem.

ladinpraha*

Bylo jich hrozně moc, snad v každé druhé domácnosti. Ať už český nebo ruský. Dneska už je nikdo nechce.

hodnocení

2x

Jak už psali kolegové - jedná se o expozimetr, konkrétně výrobek Metra Blansko, značka Exposimet. První otázka je, jestli je přístroj vůbec funkční - selenový článek měl omezenou životnost, mnohé už nefungují, nebo fungují špatně - dochází k přeexpozici.

Ovšem sem tam se nějaký objeví na bazaru za +- stovku. Je to spíše jen retro rekvizitka, dnes už na film fotí málokdo, navíc mnohé foťáky měřily expozici svým čidlem, nepotřebovaly expozimetr.

spechato.cz/...

hodnocení

1x

Pokud se mu hýbe ručička, může posloužit k orientačnímu porovnání osvětlení v domácnosti. Třeba pro srovnání žárovek s náhražkami.

xy
hodnocení

0x

Mám doma stejnej :) z doby kdy jsem v dětství fotila tátovou zrcadlovkou

ovczaak*
hodnocení

0x

stejný visí na aukru,za stovku,zatím nikdo nepřihodil...

hodnocení

0x

Někde má otec doma 2. Jeden svůj a druhej po dědovi. Chtěl mi je vnutit i s foťákem, ale co dneska se zrcadlovkou na svitkovej film. Váží to snad 3 kila.(ten foťák).

jabraka*
hodnocení

0x

Používal jsem ho,když jsem fotil s Exaktou.Dnešní fotoaparáty už mají zabudovanou automatiku nastavení vhodných parametrů zaostření i osvitu,takže není důvod měřit.Někdy ale lituji,že nemohu jednoduše a rychle parametry snímku nastavit ručně.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]