Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tento měsíc mi mají vybourat stará kastlíková okna a dát nová plastová. Mám dům 110 let starý, cihlový se sílou zdi 60 cm. Zapravit okna si chci sám. Prosím o postup jak nejlépe zapravit okna, abych se vyhnul následným možným problémům? Do vánoc chci zevnitž a z jara i z venku.
Děkuji
Zapravení není žádná velká věda:
Montáž však zcela jistě nechejte na dodavateli - při případné a vcelku pravděpodobné rerklamaci netěsnosti plastových oken by dodavatel reklamaci shodil ze stolu tím, že jsou okna neodborně namontována.
Určitě je dobrá na převzetí díla mít delší vodováhu. Pokud bude mrznout zkuste okno otevřít a přiložit tuto vodováhu k svislému vlysu křídla. Možná se podivíte
Umím si toho udělat hodně. Tohle jsem ale nechal na firmě a nezaváhal jsem. Ve dvou lidech - 13 oken a jedny vstupní dveře vybouráno, zasazeno, zazděno a zaštukováno za tři dny. Pracovníci si po sobě uklidili. Když jsem viděl co ta práce obnáší, vůbec jsem nelitoval
Ta odpověď měla být pro "losnu".
Je mě jasný, že o peníze jde až v první řadě. Tudíž, nechat si udělat nový špaleťáky je fakt dost drahý, ale sebelepší plasťáky nesahají běžným špaleťákům ani po kotníky.
V každým případě nech montáž oken na firmě. Uvidíš po vybourání starých oken, jak velká díra tam bude a jestli se ti vůbec bude chtít to zapravit. Ne, že by to nešlo, udělat si to sám, ale pokud jsi to nikdy nedělal, ba ani nikdy neviděl, může se ti stát, že na vánoce ještě okna nebudeš mít zapravená.
Děkuji všem, spíš by mě zajímalo zda mám použít na pěnu kterou zaizolují okna pásku porti navlhnutí pěny, která bude potom pod omítkou? A také jestli použít apu lištu?
Děkuji
Pásku na pěnu nikoliv ,apulajznu lze použít i na vnitřní části i když většinou se dává jen při zateplení a to zvenčí,vevnitř se dává výjímečně!
asi myslíte parotěsnou pásku zevnitř a parotěsnou pásku zvenku. Ano, ČSN nařizuje montáž těchto pásek, ale co máte udělat Vy, to je jen na Vás.
Podle druhu ostění po vybourání, se často dává polystyren jak zvenku, tak zevnitř.
musím omluvit za překlep, opravdu venku musí být paropropustná. Díky za upozornění.
Pokud si zapravíte okna sám, uděláte to správně, nemůže se dodavatel oken vymlouvat v záruce na nějakou vadu při zazdění.
Jak to udělat je mnoho možností, od výtečné až po mizernou práci. Snad Vám pomůřou tyto odkazy a věřte, že nádeník od oknařů to nemusí umět lépe, jak Vy.
Přeji zdar práci.
Já jsem pro zabalení rámu do polyše z obou stran. Tím že přidám polyš nemůžu zvýšit prostup hluku.
Děkuji moc Milane, odkaz mi hodne pomohl! Já jsem ten z těch co si věci dělá rád sám, jelikož mě to baví, a jak vidím ty řemeslníky.
Ještě mám dozat, okna už mám zaměřeny, myslíte že nebude problém když polystirenem nezateplím celé ostění, ale pouze jen přikryju 2cm polystyrenem kolem rámu oken zevnitř a pak nato natáhnu petlinku nebo dám omítku? Pod parapet zvnitř také polystyren?
A z venku na jaře nevadí, když mám cihlový barák 110let podsklepený. Fasádu nevím co s ní budu dělat jestli zateplit nebo nezateplit? Tak bych chtěl aspon ostění z venku dát polystyren který by překrýval 2 cm rám oken a přesto natáhnout petlinku. Nebude to problém s tepelným mostem? + pod parapet dát polystiren
Děkuji!
já osobně jsem přesvěsčen, že montáž polystyrenu na celé ostění je hloupost. polystyren je sice dobrý tepelný izolant, ale špatný zvukový izolant. tzn., že v připojovací spáře vám EPS vytvoří celkem solidní akustický most. překrytí rámu 2cm EPS je v exteriéru je dobře. a existují názory, že ostění v interiéru nemá být izolované... tam nevím...
dobrý den,..
mám vyzkoušeny polyš, sádrokarton... a klasicky ohodit..
polyš --- hlouposteskutečná hlučnost když po něm přejedete rukou..
sádroš - tam bych řešil zelený...
...pokud budete dávat tyto dva matroše...stejně potřebujete mít rovinku...a tu musíte udělat ohazováním...a nemyslete si... že to máte hotový cap cap...
na polyš musíte použít flexi lepidlo či jiný speciál...a za 1 den vám to pořádně nezatvrdne...a pak štuk...
na sároš finální sádrovou stěrku...nejhorší to je ukotvit...
...pokud zvolíte ohazování maltou...uděláte si z rovných prken šalunk..a ohodíte... a pak štuk...
..pokud si koupíte maltu v pytlích ve stavebninách...přidejte si tam ještě vyhašený vápno...bude vám to líp držet...hlavně vršek...někdy je lepší ohazovat na dvakrát...až zatvrdne první vrstva..pak druhou...
...nejlepší štuk je pro mě Hasit 160...dobře se roztahuje...
...beru to podle sebe...vybourával jsem špaletové okna, keré byli cca 30 cm široké...vnitřek byl po obvodu větší než vnějšei..takže jsem měl velké ohazování...
vlastně to ještě teď dělám..a výsledek? super...ale ten čas...
11 oken dělám cca 20 dní...
...co sem slyšel...tak zapravování oken bych si nedovolil svěřit firmě...ale montáž si sám nedělejte!
ať se daří.
dive, respektuji Váš názor, ale dovolím si polemizovat.
polyš --- hloupost eskutečná hlučnost když po něm přejedete rukou..**********přeci nechodíte hladit stěny, proč taky, takže hlučnost je nesmysl
sádroš - tam bych řešil zelený...*******zbytečně drahé, není důvod dávat speciální proti vlhku.
stejně potřebujete mít rovinku...a tu musíte udělat ohazováním*****opět špatně, vždyť není třeba rovina, ta se udělá polyšem či sádrošem.
na polyš musíte použít flexi lepidlo či jiný speciál*****ani flexi, ani speciál, ale polyš k tomu určený, klidně obyčejný, třeba z 301 standard.
Proč si nemá zapravit okna sám?
Když u Vašeho špaletového okna na vyrovnání použijete polyš, místa nahazování maltoz, určitě stihnete okna dříve jak půl okna za den.
Je jen na Vás, jak si to uděláte, ale jdete na to složitě, proto to tak dlouho trvá.
Přeji bezporuchová okna, jaká máte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.