Nejste přihlášen/a.
Když jsem - teď už bývalého manžela - poznala, neměl kde bydlet.Tak jsem mu poskytla bydlení v mém RD. Brzy po nastěhování mne požádal o ruku, ale to jsem odmítla, že se pořádně neznáme a vdávat se nebudu. Pořád říkal, že nemá žádnou jistotu, že ho nevyhodím. A já se nechala ukecat "aspoň" na věcné břemeno užívání mého RD - bezúplatně. Po pár letech jsme se nakonec vzali. On si pořídil během doby svůj RD, kam jezdil a já se dověděla, že si tam vodí jiné ženy. Nechtěl tento způsob života změnit a tak jsem požádala o rozvod. Ještě předtím se odstěhoval do svého. Po rozvodu si přehlásil trv. bydliště do svého RD. Ale věc. břemeno nechce zrušit - prý si ke mně bude jezdit, kdy bude chtít. Přitom má svůj RD lépe vybavený, než mám já. Může mně někdo poradit, jestli je šance toto břemeno zrušit a jak? Je to jen naschvál z jeho strany. Kdybych můj RD prodala, co se stane? Moc děkuji za jakoukoliv odpověď. L.
Bohužel, jak to popisujete, nezbývá než soud. Změna poměrů, konfliktní vztahy - rozhoduje soud o úplném, nebo částečném zrušení VB. Bohužel pro Vás, jsou to nervy s takovým vyčůránkem. Myslím, ale pokud má kde bydlet, tak by neměl být velký problém. Možná, že Vás podcení a bude si myslet, že k soudu nepůjdete.
Za života mohou věcné břemeno zrušit na katastrálním úřadu pouze oni dva dotyční, jichž se to týká, pokud se tak v klidu dohodli. /Majitel či majitelé domu/. Teprve po smrti může majitel-é nemovitosti s úmrtním listem udělat pořádek. Úmrtím břemeno zaniká a nedědí se.
Pán ví co chce - mít Vás na háku, proto druhou variantu, a to, že někomu dá plnou /generální/ moc k zastupování, nemá cenu řešit.
Prodáváte s věcným břemenem. Ale cena jde dolů.
.
Dobrý večer, ano lze zrušit buď dohodou nebo na základě rozhodnutí soudu, který může věcné břemeno užívání za úhradu zcela zrušit.
Nebylo pro něho věcné břemeno pojistkou třeba na jeho vynaložené investice do vašeho domku, když nebyl spolumajitelem? Nebo nic neinvestoval?
Věcné břemeno služebnosti užívání trvá i po změně vlastníka. Asi bude obtížné najít kupce na takovou nemovitost.
Do mého RD nebylo nutné investovat. Zřídila jsem mu VB bez úplaty a teď bych ho ještě měla ještě vyplácet?
Vy píšete, že neměl kde bydlet.. že jste se vzali... že si pořídil svůj vlastní dům. A ten dům si pořídil v době manželství? Tam nemáte na nic nárok?
Podívejte, tohle byste měla projednat s právníkem, určitě by Vám poradil, co by se s tím vším dalo udělat? Vždyť při případném prodeji domu s věcným břemene byste se připravila o hodně peněz? A ex Vám bude dělat takovéhle naschvály? jj, každé dobro musí být po zásluze potrestáno.
Lidko, určitě běžte k právníkovi a ať Vám to dobře dopadne
Pro andy123:
Jeho dům si pořídil za peníze z dědictví, takže je jen jeho a ještě mu velká suma zbyla. A´t si ty majetky užije, ale mně ať dá pokoj! Přemýšlím o advokátovi, asi to jinak nepůjde. Já vím - za dobrotu na žebrotu. Měla jsem mít tehdy rozum - ale bylo mi ho líto - a teď teprve vím, jak jsem byla hloupá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.