Nejste přihlášen/a.
Zavolat instalatéra.
Jestli jste si se vším takhle pěkně poradila, tak jste šikovná. Nezatvrdla jste krtka? To je zalití vařící vodou. Ono i s tím pérem se to musí umět, takže jestli jste točila na správnou stranu.
Umyvadlo pod dřez a zkusila jste rozebrat a vyčistit sifon? Nebo jak jste s pérem pracovala, odkud jste ho zaváděla?
Ještě tam může být malý spád, nebo prolomené trubky do vé.
Je to byt v paneláku, nebo malém domku? Máte možnost projít kanalizační trubky, jestli jsou viditelné. Někde musíte narazit na čistící dvířka. Ty se odmontují a jsou dvě možnosti 1/všechno odtéká pryč, jak má, nebo za 2/ všechno se vyvalí na Vás .
V paneláku doporučuj do těchto věcí nezasahovat, ale vše nahlásit. Ale až po kontrole u Vás v bytě odborníkem.
Nebojte se instalatéra, oni většinou kouknou, vyzpovídají Vás a vědí, oč se jedná. Mají grify a nejsou ani tak drazí. Kromě té kamery a tlakového čištění.
Venku na dvorku, nebo zahradě, většinou směrem k ulici, bývají velké šachty třeba ze studničních zkruží dříve, nyní se používá jiný materiál, kam se leze po žebříčku a tam je právě to potrubí s dvířkami ke kontrole.
Mám s tím zkušenosti. V létě mi firma musela měnit kanalizaci propadlou do véčka, byla špatně podložená. Strávila jsem v šachtě celý víkend byla ucpaná. Ale pomohla až druhá firma, záleží, jak jsou chlapci šikovní a chce se jim kopat.
A nyní mám mokrý sklep zase jinde, kde vede WC, jsou tam litinové trubky 60 let a prý se litina po takové době rozpadne. Takže bude se opět kopat a obkládat. No až na jaře.
Takže záleží, jak starý je domek a kdy se tam naposledy dělaly všechny rozvody.
Já se toho vždycky děsím, když chce někdo lézt do septiku.
Takže bývalý septik máte vyvežený, vyčištěný, a odvětrávaný?
Sama tam nikdy nelezte, vždy u toho musí být dva - tři, kteří toho dole jistí ze zhora.
Jeskyňář musí být zajištěn lanem, popruhem, aby se dal dobře vytáhnout při bezvědomí!
Ale jak to máte Vy u domu s tím septikem musíte vědět sama, v jaké stavu je. Já vždy navrhuji, aby byl člověk opatrný.
S dlouhým pérem pracují většinou dva pracovníci. Vemte na to nějakého souseda, chlapa, kdo tomu rozumí. Pujčené éro můžete í zničit. A je to náročné na sílu, kterou Vy mít nemusíte, zavolejte si pohotovost, na internetu je plno odkazů, kdy k Vám přijedou tentýž den, nebo do 24 hodin.
Stále si ale myslím, že nevíte nic, proč dřez neodtejká. Většinou to člověk pozná postupně, že se blíží problém, takhle zčista jasna nevím, nějaké tušení jste neměla?
Čistící otvor má být dobře přístupný, tedy na něj běžně narazíte, neměl by být schovaný.
Zdravím,
osobně bych po pokusech, co jste popsala a dělala, postupoval následovně
- pokud není vstup odpadu ze dřezu nejnižším vstupním bodem do kanalizačního rozvodu v domě, zkontroloval bych, jestli dobře odtékají nižší vstupy (většinou to je odpad WC a odpad sprchového koutu či vany)
- pokud ty odtékají bezproblémově, je problém mezi těmi vstupy a čistil bych od vstupu odpadu u dřezu
- pokud pořádně neodtéká nic, čistil bych tzv. proti vodě, tj. ze strany vstupu domovního kamalizačního potrubí do septiku, ale to už nepérem, ale tlakovou vodou (nacpal bych do potrubí ze strany septiku zahradní hadici - tu normální, ne tu levnou lámavou) co by to šlo, pak bych tu hadici v potrubí zatemoval starýma hadrama (aby mi nevypadla a zaroveň aby voda napuštěná do potrubí tou hadicí mohla vytvořit v potrubí tlak proti oběma zátkám (špíně a zatemovaným hadrům) a pustil do hadice tlakovou vodu z vodovodu (samozřejmě jen krátce - jinak byste při povolení nečistot měla v domě potopu). Pokud tohle nepomůže, je na řadě čištění tlakovou vodou (wapka s krtkem apod.), takže většinou už někdo, kdo tohle vybavení má - instalatéři a pod.
Osobně se otevírání čistího otvoru (viz rada výše) vyhýbám jak jen to jde a používám ho vlastně až jako poslední možnost, když už to nejde jinak (kromě výjimek, kdy je čistící otvor v podlaze), protože pokud bude v potrubí za víčkem neodteklá voda, máte ji po odšroubování víčka v domě a kdo to má pak uklízet...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.