Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka - rezervační poplatek

Od: kosar® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně rezervačního poplatku při sjednání hypotéky - pokud je hypotéka vč. poplatku realitní kenceláři financovaná z úvěrů ( spoluúčast ze stavebního spoření + bankovní hypotéka), vrací realitka rezervační poplatek, nebo ho nějak automaticky započítá do hypotéky?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rezervační poplatek je určité procento z ceny bytu, realitka se tak jistí a započítává se do ceny bytu.

Pokud se chystáte kupovat, koukněte do odkazu home-institute.cz/...

doplněno 02.12.16 17:56:

Takže doplňuji, musela jsem počkat na syna, právě má návrh na katastru, takže píši, jak to probíhá u něj..

Ten rezervační poplatek je první část kupní ceny, nevrací se kupujícímu, alespoň u téhle realitky je to takhle.

Syn kupuje byt od majitele, který má na byt ještě nesplacenou hypotéku. S podáním návrhu na vklad do katastru synova banka uvolnila bance majitele celou částku nesplacené hypotéky. Zbylou část peněz pro majitele a refundaci za rezervační zálohu banka uvolní po zápisu do katastru nemovitostí.

Syn to má trochu komplikované, od 27.10 je podaný návrh na vklad a stále není zapsaný. Majitel bytu nedoložil něco ohledně zástavy ze své banky *zed* takže byl vyzván katastrem k doplnění, je fakt na ránu.

hodnocení

Díky za odpověď, ale nejsem si jistý, jestli si rozumíme. Funkce rezervačního poplatku je mi jasná až do doby, kdy je vyřízená hypotéka. Ale je to značná částka v hotovosti, která pak chybí nebo se musí vracet třetí osobě. Pak vznikají tři splátky - hypoteční úvěr, úvěr ze stavebního spoření a rezervační poplatek. Příklad - barák vyjde včetně poplatku realitce na 3 000 000,- Kč. Rezervační poplatek je 100 000,- Kč. Hypotéka bude sjednaná na celé 3 000 000,- Kč a pokud začne běžet, měl by se rezervační poplatek vrátit. V případě že ty peníze kupující nepotřebuje, sjednala by se hypotéka jen na 2 900 000,- Kč. To zase neodpovídá ceně pro prodejce. Jde mi o to, jaká je v tomto běžná praxe, jestli to zde někdo zažil.

rora*

Tak to tahle napíšu rovnou takhle :). Buď si dohodnete s realitkou, že vám peníze vrátí ona, nebo vám je pak vyplatí banka jako proinvestovanou část - tak jsme to měli my.

hodnocení

Díky, jsem rád za osobní zkušenost. Jen prosím jestli můžete upřesnit tu vaší zkušenost - banka to vyplatí kdy a na nějakou žádost? Hypotéka bude tedy na celou částku včetně provize?

hodnocení

Tak to vypadá, že u každého prodeje a každé realitky je to jinak :(

Syn kupuje přes Sreality.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]