Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správné připojení PB lahve

Od: festr® odpovědí: 10 změna:
Zdravím předělávám komplet kuchyň kde doposud byla PB lahev připojena ke sporáku hadicí cca. 5metru dlouhou a byla umístěna ve sklepě.
Po přečtení pár diskuzí se jivý že to bylo víc než špatně.
Po novu jsem ji chtěl stejnak dát ven ale myslel jsem že bych nátahl novou hadici skrz zeď venku a připojil jako teď tedy redukční ventil na PB lahvi od něj hadice k varné desce lze to tak nebo nikoli?
Moc díky za odpovědi

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

2x

Dobrý den

10Kg Pb bomba je povolena k užití i v domácnosti, pouze pružný přívod nemá být takto dlouhý. Mimo to je možné stále zakoupit i topidla na 10 kg bombu jež je nejen jejich součástí ale je přímo uvnitř topidla za topným panelem což na rozdíl od sporáku je daleko rizikovější nicméně legální řešení výrobců...

pohanka*
hodnocení

0x

Vím, že pro kutila není problém, ale plyn má natahovat, připojovat pouze odborník.

Plynová bomba zásadně ven, jak jste se již poučil. Venku gumová hadice, ve vnitřních prostorách pevná, kovová trubka /měď?/

V případě úniku plynu a výbuchu, nemusíte nic dostat od pojišťovny, následky na zdraví, či smrti raději nemluvě.

rv*
hodnocení

0x

Provrtal jsem zeď, na láhvi je redukčák, od něj pružná hadice (tuším, že může být max. 2m) a tu mám přivedenou přímo k varné desce (tady má být ještě uzavírací ventil, ten jsem nedal, lepší je oběhnout barák a vypnout ventil na láhvi). Od číňanů mám při podlaze detektor LPG se sirénou a jednou za čas mu dám čuchnout plynu, jestli funguje.

hodnocení

Díky za odpovědi nechám to asi na plynaři nevíte jak to udělat s lahví venku musí to být nějak obezděné zakryté abych si to připravil a pak si to nechal jen připojit díky
pohanka*

Pokud jsou velké mrazy, tak je vždycky lepší, když je lahev krytá. Ale též, aby na bombu v žárech nepražilo slunce - možnost výbuchu. My jsme měli takovou bednu, která se přišoupla ke zdi domu.

Nyní již jenom přes bombu přehodím starou deku a kobereček. Jeden čas se bomby kradly, tak zvažte i tuto možnost u Vás, nevíme, kde bydlíte.

janm*

Oni jsou vlastně dva druhy "směsí", zimní a letní, u zimní je pokud se nepletu větší obsah propanu než butanu, u letní je tomu naopak a to proto, že propan se snáze z láhve odpařuje při nižších teplotách, tudíž by to i venku mělo dobře fungovat, u letní směsi naopak při nízkých teplotách vlivem vyššího obsahu butanu se nejdříve odpaří propan a později při stoupající teplotě okolí se začně odpařovat více i butan což ale působí při spalování spíše negativně. Pokud jde o jednu 10 kg Pb bombu, lze ji mít zapojenou i doma prostřednictvím krátkého pružného přívodu hadicí, takto mi to instaloval i plynař, který mně zároveň poučil že riziko spočívá v tom, že obsah láhve se nekontrolovatelně (např. prasklá hadice apod.) vyprázdní do místnosti kde se vzduchem za jisté koncentrace vytvoří nebezpečnou výbušnou směs, samotná láhev ale riziko v podstatě nepředstavuje není-li extrémně zahřívaná, nebo poškozená /např. u ventilu což je při vyšším úniku i dost cítit, nebo vřeteno ventilu netěsní taktéž je cítit/ jeho doporučení znělo, vždy když dovaříš zastav bombu kohoutem tak je to nejbezpečnější. Riziko plynoucí z bomby umístěné přímo v interiéru není tedy větší než riziko spojené s běžným plynovým rozvodem, neboť i tam jsou podmínky výbuchu stejné tj. plyn nejdřív musí masivně unikat "z čeho" je při tom jedno, navíc u pevného rozvodu spíše než u bomby hrozí navíc riziko skrytých nekontrolovaných úniků např. do dutin v zemi apod. což bylo nejednou příčinou havárií. U Pb bomb jež výrobci umísťují přímo do topidla za topný panel je pak největším rizikem teplota a s ní související požár láhve, kdy došlo v praxi například k tomu že se teplem (nebo jiným vlivem) porušila přívodní hadice a plyn se vzňal přímo u láhve, tuším ale že přímý výbuch u těchto topidel zaznamenán nebyl a to proto, že plyn se z lahve uvolňuje pod jistým tlakem který umožňuje hoření jen jedním směrem "ven z lahve", nicméně v případě připojení např. sporáku na 10 kg bombu kdy je bomba od sporáku např. cca 0,5- 1 m je to nesrovnatelně bezpečnější...Pokud se bomba umístí za zeď ven, pak ochrana (budka apod.) není na škodu zejména kvůli vyšší teplotě která lépe napomáhá uvolňování směsi...

hodnocení

Díky za další odpovědi dovnitř tak metr od desky ji dát nemůžu není kam máme funglnovou novou linku na míru a není na to myšleno. Takže ji dám ven tak snad to bude v pohodě a postavím tomu nějaký budnik.

Jak jste psali že zimní a letní je to nějak poznat? Nebo to funguje jako u nafty například že prodejce je povinen od určitého data prodávat tzv.zimni naftu?

Moc diky

rv*

Obě směsi se prodávají souběžně na těch samých místech, propanová je mírně dražší a při výměně si musíte vy vybrat, kterou chcete.

janm*

U nás v dědině jak se blíží zima tak většinou převažují "zimní směsi" ačkoli určitě je dobré se na to zeptat, já to neřešil a vzal jsem si domů tu "zimní směs" plyn se mi uvolňoval při pokojové teplotě (mám doma navíc tepleji) velmi intenzivně, fungovalo to ale nebylo to "dobré, optimální", dovnitř se mi osvědčila ta letní po celý rok což je jasné, ven-nízké teploty to je něco jiného tam by to pak naopak nechtělo z té láhve "lézt" :-D

nikdo*
hodnocení

0x

K těm směsím. Mě pumpař říkal, že pokud jim dovezou naplněné PB bomby, tak je to vždy čistý propan. Když jsem kontroval proč se jim říká propanbutanové, tak prý to bylo dřív. Dnes se směs prodává jen jako LPG, ale do bomb prý je to opravdu čistý propan.

Jak jsem koupil, tak prodávám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]