Nejste přihlášen/a.
Klasický problém, který postihne skoro všechny zásuvkové rozvody hliníkovými vodiči zalitými v paneláku do podlahy. Ale ne jen v paneláku. Mezi málo dotaženými šroubky a vodiči je přechodový odpor, který způsobí zahřátí vodiče, jeho roztažení a deformaci. Po vychladnutí se vodič vrátí do normálního stavu, ale už se zvětšeným přechodovým odporem. Tak se to opakuje, vodiče a šroubky se hřejí, bakelit smrdí, izolace měkne, topí se, někdy dojde dokonce ke zkratu, někdy se vodič jen odpálí...
Jak z toho: škoda, že jsi nevyfotil krabičku i odmontovaným spodním víčkem. Jsem si téměř 100 % jistý, že pod víčkem je prázdno, není pod ním svorkovnice, protože přívod a odchod do zásuvky je dvojitý.
V elektru koupíš jednu svorkovnici, prodavač ji bude znát i pod názvem věneček, je to čtvercový rámeček se 4 svorkami po 3 šroubky. koupíš i vodič měděný průřez 2,5 mm2 - 1 metr černý, 1 metr žlutozelený( kratší ti asi neprodají) a jednu zásuvku, ale takovou, která nevyčnívá moc do krabičky, protože podle obrázku je tvoje krabice málo hluboká. dirky na upevnění pasujou i nové na staré krabičky.
Do spodní části krabičky vložíš ten věneček - svorkovnici. Je tam i jedna dirka, do které se dá přišroubovat. Opálené dráty pokud možno moc nezkracuj, raději navleč izolační trubičky, a zapojíš na jedné svorce oba černé dráty, každý pod jeden šroubek, na druhé svorce oba žlutozelené také každý pod jeden šroubek. tím máš zajištěno propojení přívodu s odchodem na další zásuvku někde jinde. S dráty pohybuj co nejopatrněji a co nejmíň, aby jsi náhodou ten hliník neulomil u podlahy, nebo bude třeba sekat! Po upevnění zásuvky na krabičku jedním černým vodičem propojíš svorku levé dutinky, teda fázi, se svorkou na věnečku, kde máš černé dráty. potom propojíš svorku dutinky nuláku se svorkou ochranného kolíku a pokračuješ na věneček na svorku se dvěma žlutozelenými. přívod nuláku musí napřed na svorku ochranného kolíku a až potom na svorku! Nulák se upálí stále u šroubku, protože i přes nulák teče proud. U ochranného kolíku se neupálí, protože normálně tam žádný proud neteče. Tím je zajištěna ochrana.
Toto vše je aplikováno na poměry paneláku a způsoby montáže kdysi. Dnes je rozvod, který vyžaduje tři vodiče.
Popsaný postup je jednoduchý pro elektrikáře, který ví, že první co udělá, je vypnutí si aspoň jističe zásuvek, když ne hlavního vypinače. Po druhé zabezpečí, aby mu někdo náhodou jistič nebo vypinač nezapnul.
Já osobně bych raději navrhoval opravu cestou odborně způsobilé osoby. Elektrika je potvora.
A nechal bych zkontrolovat všechny zásuvky a všechny krabičky a podotahovat.
Děkuji za radu
Nějak si s tim "pohraju", koupil jsem dvě nové zasuvky a zkusim to tam ještě nějak dostat bez nastavovani těch drátů.
Někdy se to naučit musim
je tu ještě jedna možnost, tu zásuvku namontovat do té spodní části panelové krabice, tam ty staré dráty dosáhnou bez problémů. To víčko potom namontovat nahoru. Opětovně varuji, elektrika je potvora, zasahovat do elektrické instalace smí jenom osoby s elektrotechnickým vzděláním!
Ano nejlepší je odborník.Pak je tu ještě pokročilejší způsob nadstavení vodičů .Nadstavení vodičů pomocí bezšroubových Wago svorek.U spojování AYKY vodičů je potřeba navíc požít Kontaktní pastu Alu-Plus WAGO.
na zásuvky stačí použít cu drát 1,5mm2 normy v dnešní době to povolují male pozor špatně zapojená zásuvka = problém když nic horšího tak člověk dostane pořádnou ránu ,poptejte se sousedů a nějakého elektrikáře určitě seženete ,pokud budete měnit zásuvky tak některé jsou bezšroubové a vetšina nejde do paneláků použít ,ptejte se po zásuvkáh do lištového rozvodu ,pokud budete chtít dát jiné tak existuje rámeček na zvýšení krabiček ,
Tak jsem zasuvky vymenil sam. Nakonec ty draty tak tak vyšly. Myslim že jsme to udělal dobře, protože elektrika už neblbne a i na pohled to vypada lepe(stabilněji udělane)
Vypadá to dobře, jsi šikovný. Ani hloupý nejsi, když jsi to vše tak dobře analyzoval, myslím ty el. rozvody, typy zásuvek a tvoje možnosti.
Jsem rád, že poradna pomohla. Můžeš jí dělat dobré jméno a zapojit se se svými vědomostmi a zkušenostmi, jen se zaregistrovat... Hodně úspěchů...
doplněno 10.09.09 13:18:omlouvám se, nevím jak jsem koukal, ty jsi tu 3 x déle jak já... nějak jsem tu registraci neviděl,
nemohl jsem ji vidět, až teď jsem si všiml, že když odpovídám, u autora není vyznačena registrace...
ani u mne, když teď doplňuji odpověď...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.