Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
je nějakým zákonem či předpisem stanovená minimální teplota např. v panelákovém bytě, dejme tomu při venkovní teplotě 0°C?
Děkuji
Jde pravděpodobně o neobydlený byt v paneláku, kde si asi sousedi stěžují, že jim tento prázdný byt nevytápí jejich stěny. Podobný dotaz už tady někde byl.
Zdravím,
poděkování za odpověď to nonek a albatros. A jinak pokud to někteří chcete vědět, nač to potřebuji znát - chci v bytovém
domě pronajmout byt (zdrojem tepla pro celý dům je plynový kotel ve sklepě) ,tak jsem chtěl znát minimální teplotu,
abych případně nebyl "napaden" nájemníkem, že mu tam netopím.
No, jestli nájemníkovi hodláte topit jen na zákonné minimum, tak by bylo slušné ho na to předem upozornit, protože spoustě lidí 20° jako teplota nestačí. A upřímně - já moc netopím, ale tohle by mi vadilo taky. Kdybych si nemohla pořádně přitopit, když jsem nemocná, nebo když přijdu v zimě z venku zmrzlá na kost.
Ovšem, těch 20°C je:
a) vyšší o 1 °C v místnosti s jednou venkovní stěnou, nebo
b) vyšší o 1,5 °C v místnosti s dvěma venkovními stěnami, nebo
c) vyšší o 2 °C v místnosti s třemi nebo více venkovními stěnami, nebo
d) navíc vyšší o 1 °C v místnosti v případech, kdy plocha průsvitné výplně vnějších otvorů přesahuje polovinu celkové plochy vnějších stěn a střechy (stropu), je-li v ní otvor.
Ale tomu já přeci rozumím, mně jde jen o to, aby na mně někdo nenastoupil s tím, že by chtěl teplotu třeba 28°C...
To nemyslíte vážně... Je problém dát při uzavření náj. smouvy vyšší zálohy? Kdyby mě jako nájemníka někdo takhle omezoval, končím s ním a jdu jinde. Dále - s nájemníkem si snad můžete domluvit výši záloh.
Aha...Takže když nájemník bude požadovat třeba 35°C, tak mu to musím zajistit, ačkoliv je to technicky nemožné?
Mícháte jablka s hruškami. Nájemníka nemůžete v tomto omezovat, může si to vytopit třeba na 40. Pochopitelně, pokud bude nedoplatek, tak Vám to musí uhradit. Zcela jistě to budete mít podložené v nájemní smlouvě, včetně doby, do kdy je nutné nedoplatek uhradit. A pokud by s nedoplatkem nájemník nesouhlasil, můžete to dát k soudu. Nebo si myslíte, že nájemníkovi určíte, do jaké teploty smí byt vytápět? Podle jaké vyhlášky? Takhle se to opravdu byt nepronajímá. Jsem také majitelem pronajatého bytu, ale tohle bych si k nájemníkovi nikdy nedovolil.
Doplňuji: chtěl bych vidět nájemníka, který bude požadovat 35 stupňů.Na druhou stranu ale předpokládám, že pokud je byt obyvatelný, tak tam nemáte 16 stupňů, to by Vám každý nájemník hodně rychle utekl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.