Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přesvědčit sousedy pro SVJ

Od: panzerdragon* odpovědí: 19 změna:

na schuzi druzstva to zas neproslo :(

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

U našeho družstva se už také blíží termín, kdy budou moci členové požádat o převod do vlastnictví. Dělal jsem si průzkum, polovina členů by chtěla zůstat v družstvu, polovina chce založit SVJ. Je jasné, že lepší by bylo, aby do OV byly převedeny buď všechny byty nebo žádný. Správa majetku ve dvou formách vlastnictví je o něco dražší, ale když polovina členů nebude chtít převést byty do OV, nic s tím nenaděláme. Každá z obou forem vlastnictví má své výhody i nevýhody. Je dobré také si uvědomit, že pokud bude existovat současně družstvo i SVJ, pak družstvo jako jeden z členů SVJ bude mít při hlasování na shromáždění velkou váhu, neboť každý z členů má počet hlasů odpovídající velikosti jeho podílu na společných částech.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já jsem se stal členem SVJ automaticky ze zákona, tak žádná demokracie a rozhodování ani nebylo možné. Kolik je v domě bytů (jednotek), že nemusíte mít SVJ ze zákona? O jakou šlo schůzku, když ne SVJ? Co si od SVJ slibujete? Budete schopni sestavit předsednictvo SVJ a dům spravovat? Zdravím!

doplněno 24.11.16 23:18:

panzerdragon - zřejmě jste ještě nebyl na nějaké schůzi SVJ. Nedělejte si iluze o krásném dýchánku - je to občas docela boj a výměna názorů nehezká. Takže, SVJ nemusí být výhra (pokud nemáte jediný cíl - stát se majitelem bytu a ten následně prodat). Myslím, že o ten prodej bytu Vám jde.

panzerdragon*
hodnocení

nyni sme druzstvo, rad bych aby druzstvo uvolnilo prevody bytu do osobniho vlastnictvi a tim doslo k vytvoreni svj

panzerdragon*

mám zájem na tom abych mohl zapsat dva vlastníky bytu co nejsou manželé, v družstvu je možné zapsat dva vlastníky jen jako manžele + mě obtěžuje že mi můžou z družtsva lézt do bytu když se domnívají že pro to mají důvod

iz*

V družstvu není možné zapsat žádného vlastníka. V případě družstevního bytu jste vlastníkem pouze družstevního podílu, byt dále patří bytovému družstvu (Vy jste nájemník).

Doporučuji se seznámit se stanovami družstva, obejít další členy družstva a společně postupovat podle stanov.

Tenhle Váš vysvětlující příspěvek jsem včera přehlédl. Formulujete to špatně (správný výraz je společné členství). Jinak máte pravdu, většinou je povoleno pouze společné členství manželů, to je dáno zákonem a nelze jej zakázat stanovami. Společné členství dalších osob lze naopak stanovami zakázat, ale musí to zam být výslovně uvedeno. Je? V tomto bodě je stanovy možno kdykoliv upravit a považuji za reálnější přesvědčit členskou základnu k tomuto ústupku, než k převodům bytů do vlastnictví.

Druhý bod: No a jsme u toho. Do bytu Vám lézt mohou. Po předchozím oznámení a uvedení důvodu. Rozhodně ne stylem: Jsme tu, pusťte nás dovnitř. Nemyslím si ale, že by někdo chodil očumovat do bytů jen ze zvědavosti. Pokud ano, braňte se.

hodnocení

0x

Družstvo nepřesvědčíte. Jediná cesta je přesvědčit lidi, dostat bod o převodu na program členské schůze a schválit jej. Pravděpodobně bude nutno změnit stanovy, zpracovat prohlášení vlastníka a spoustu dalších věcí, na které jsem určitě zapomněl. Někdo je bude muset udělat. Hlásíte se? ;)

doplněno 24.11.16 22:17:

Není jasné, jak velké družstvo jste, tj. kolik lidí je třeba dostat na svou stranu. A taky není jasné, proč by pro řadového družstevníka (bydlícího) mělo být SVJ výhodnější, než družstvo. Zkrátka chcete univerzální radu, ale ta neexistuje. Je potřeba argumentovat podle konkrétních podmínek.

hodnocení

0x

A kolik dělá anuita? Tady bude asi zakopaný pes? Lidi většinou anuitu splatit jednorázově nechtějí? Byla nás necelá stovka vlastníků a čekali jsme na SVJ cca 18 let, než to ostatní doplatili v měsíčních splátkách *zed*

doplněno 25.11.16 07:11:

Já to nějak nepobírám, proč lidé nechtějí SVJ, když je anuita splacená? Zkuste ještě kouknout sem, portalobydleni.cz/... jestli byste tam nenašel nějaký pádný argument k přesvědčení družtevníku?

To, co píše amper není tak daleko od věci... jeden z našich bývalých předsedů nám vytuneloval FO-14 milionů nám chybělo.

Každopádně bych se na Vašem místě nechala zvolit do představenstva, nebo alespoň do kontrolní komise.

doplněno 25.11.16 08:08:

A ty 3 byty, které družstvo pronajímá za tržní nájemné.. nejsou v nich třeba nějaké "spřízněné duše"představenstva? Ten zisk z pronájmu těch 3 bytů, by se dělil mezi vlastníky- v případě SVJ.

Nebo by se byty daly prodat a za ně by se dům mohl zrekonstruovat.

Každopádně já bych se vůbec neohlížela na ostatní a zažádala o převod bytu do vlastnictví, na ten máte právo.

Pokud byste si převedl byt do OV, je nutné, abyste zůstal zároveň i členem družstva, abyste měl šanci hlasovat na schůzích a spolurozhodovat o hospodaření družstva.

panzerdragon*
hodnocení

Anuita je splacena na vsech bytech, bytu je asi 90 ale jsou tam tri byty ktere druzstvo pronajima, tak je otazka co s nimi? Pomer je asi 60 procent chce druzstvo, 40 procent osobni vlastnictvi

Ty tři byty nejsou problém. Každý člen družstva má v nájmu byt - po prohlášení vlastníka bytovou jednotku. Ta mu může být převedena do vlastnictví. A dále má podíl na oněch třech bytech, které mají v pronájmu nečlenové. Převedením bytu do vlastnictví členství (automaticky a obecně) nekončí. Zmenší se jen družstevní podíl. Družstvo musí stejně existovat až do převodu všech bytů do vlastnictví (nebo do jejich odprodeje).

Otázkou je, jak přesvědčit oněch cca 10 scházejících duší. Krom strašení možností vytunelování družstva a snazším prodejem bytu ve vlastnictví oproti prodeji družstevního podílu nemám argument. Napadá mne jediné, lepší možnost ovlivnit dění v družstvu je z pozice člena představenstva, než z pozice řadového člena...

panzerdragon*

říkaj, že bude složitý pak administrovat zároveň družstvo a svj, že se nedohodnou na ničem, že teď družstvo funguje dobře a v baráku je klid, že jak to budou byty v osobním vlastnictví tak začne bejt v baráku bordel a nebude žádná páka na ty lidi z osobního vlastnictví, prostě parta starejch páprdů co nechce nic měnit :(

Tahle argumentace je fakt "úsměvná" *ee* Každé větší družstvo v okolí Vám rádo převezme správu za nějakých cca 150 Kč měs./byt. Naproti přes ulici máme malé SVJ-42 bytů, také mají správcovskou firmu- velké družstvo. Léta jsme byly družstvo s pětinou vlastníků, nikdy žádná "páka" nebyla potřeba.

doplněno 25.11.16 09:28:

amper, Vy na to koukáte z pozice představenstva a já zas z druhé strany? ;) Bez té správy se stejně málokteré malé SVJ obejde, velká družstva mají právníky a techniky a bez těch se stejně žádné SVJ občas neobejde a vědí co a jak. Přijde mi, že zaplatit za správu správcovské firmě je to nejrozumnější.

No, upřímně. Jim práce přibyde a ne že ne. Je třeba kočírovat 2 orgány, nikoliv jeden. A jim - členům představenstva družstva, kteří bydlí a nehodlají prodávat, nepřinese SVJ vůbec žádnou výhodu. Proto ta moje provokace s tím, jestli se hlásíte jako osoba, která by přiložila ruku k dílu při možné transformaci družstva na družstvo + soukromí vlastníci = SVJ. Ano, dívám se na to z druhé strany. Vím, kolik práce bylo "jen" připravit podklady pro prohlášení vlastníka, "jen" změnit stanovy a to ještě netuším, kolik práce bude se vznikem SVJ a onou koordinací obou právnických osob, tam jsme ještě nedošli.

A ano, jistě najdete v okolí nějaké větší bytové družstvo, které rádo za 150 Kč/byt/měsíc převezme správu SVJ, ale to je v tomto případě rada mimo mísu (@andy123). Budete mít místo dvou kohoutů na jednom smetišti tři. O tom, že ukočírovat vzpurného člena družstva je menší problém, než vzpurného majitele bytové jednotky, myslím, netřeba mluvit.

@andy123: Každopádně já bych se vůbec neohlížela na ostatní a zažádala o převod bytu do vlastnictví, na ten máte právo.

Jste si jistá? Tahle věta platila kdysi, pro stará BD z dob krále klacka. Pro nová BD, vzniklá převodem majetku z obcí, státu, podniků na nově vzniklé BD v žádném případě neplatí.

doplněno 25.11.16 09:31:

S tím rozdělením zisku z pronájmu "společných bytů" máte pravdu. Pro řadového vlastníka to ale přináší komplikaci. Příjem z pronájmu je nutno zdanit, což s sebou nese nutnost podat daňové přiznání. Mně je to jedno, stejně ho podávám každý rok, ale chudáci ti, kdo normálně nemusí...

doplněno 25.11.16 09:42:

JJ, rozdílný úhel pohledů. Mám zprávy ze tří BD (40-75 bytů) a jednoho SVJ. Ani u jednoho se nepodařilo plně přehodit správcovství na nějakou organizaci. Průser na průser, zodpovědnost samozřejmě padá na členy představenstva, škodu mohou vymáhat, což je v tomto státě "lahůdka". Samozřejmě, pokud se to povede, proč ne...

Aha, to mi nedocvaklo. V okolí u nás jsou SVJ z majetku obce, ale ti lidé to museli odkoupit, Tak to by měl tázající asi doplnit, o jaké družstvo se vůbec jedná?

Ještě jednou, to že lidé majetek odkoupili (vlastně ne, vložili prostředky do družstva a to majetek odkoupilo), automaticky neznamená povinnost družstva převádět majetek do vlastnictví členů. Tato věc musí být výslovně uvedena ve stanovách. Je to možné, ale není to standardní, ve většině případů je třeba stanovy upravit. A to je právě důvod, proč panzerdragonovo družstvo pořádá schůze, na kterých se zhádají do krve. Jinak by to řešil papír formátu A4 předaný proti podpisu a žádné dotazy by se nekonaly.

panzerdragon*

je to tak, u nás není možnost si převést byt do osobního vlastnictví. Nemáme to ve stanovách, máme tam dokonce uvedeno, že musí být minimálně nadpoloviční většina všech členů družstva PRO aby se převody umožnily. Na schůzi družstva se sešlo asi 60 procent z celkového počtu členů družstva, z těchto 60 procent byla jen polovina pro umožnění převodu, prostě blbý :(

jak už jsem uvedl, obávám se, že krom strašení vytunelováním nemáte příliš argumentů, jak přesvědčit lidi pro změnu. Neznám Vaše pohnutky, proč usilujte o převod bytu. Pokud je tím důvodem prodej, asi nezbyde než prodat podíl. Byť je mnohem hůře prodejný (z důvodu nemožnosti ručit za úvěr podílem v družstvu.

Pokud je oním důvodem snaha lépe ochránit svůj majetek nebo své zájmy (třeba nesouhlas s vyššími investicemi), potom je zde možnost kandidovat do orgánů družstva (když ne představenstvo, proč ne kontrolní komise?) nebo alespoň lépe využívat práv řadového člena - účast na schůzích představenstva, dotazy, připomínky, návrhy (nedejbože stížnosti). Nejde-li se skálou pohnout, lze ji aspoň obrousit...

jj, tady je každá rada drahá.. my jsme měli tu výhodu, že jsme byli vždy družstevníci a jen se kdysi trhli od molochu, několikatisícového družsta a osamostatnili.Podmínku převodu do OV jsme měli vždy ve stanovách.

Jinak tu změnu stanov jsme taky dělali už nejméně dvakrát, je to problém, vypracoval to právník, na schůzi musí být notář a účast družstevníků, to asi u Vás nepřichází do úvahy?

Jediný fakt argument, jak přesvědčit družstevníky, je prodej bytu, jak píše i amper, na Vaše byty nedostanou zájemci hypotéku, protože tu podmínku předhypotéky a převodu do OV do určitého počtu měsíců není u Vás možné splnit. Takže Vaše byty jsou v nevýhodě.

doplněno 25.11.16 15:03:

Stále mi to neleze do hlavy, jak je možné bránit družstevníkovi v převodu? Bohužel je to vážně tak... *zed*

penize.cz/...

ale v tomhle odkazu jsou docela dobré argumenty-o bankrotu, vyloučení z družstva, jak lidi zkusit přesvědčit?

bytovyzakon.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]