Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava vodovodní přípojky

Od: pavelv* odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

na vesnici máme vodovodní přípojku DN25 někdy z roku 1985. Před domem máme hlavní šoupě, ve sklepě poté ještě uzávěr a vodoměr. Problém je takový, že šoupě je velmi přiškrcené, a otáčením (100 otáček) nemá žádný vliv. Takže v podstatě ani nejsem schopný vodu zavřít. Jedná se o rodinný dům se 2 bytovými jednotkami. Za vodoměrem jsem naměřil průtok 6l/minutu, což je prakticky nepoužitelné pro jakékoliv moderní spotřebiče. Současně to řešíme i braním vody ze studně, která ale nemá odpovídající kvalitu.

Když jsem požádal obecní úřad o opravu, kterou bych si klidně i sám zajistil a opravil, tak jsem nedostal podporu. Prý mam zanesenou přívodní trubku(PVC) a jestli chci vodu zavřít na nějakou úpravu, klidně zavřou celou ulici. A že mám přece vlastní studnu, tak nepotřebuji jejich vodu. Mám vůbec právo zasahovat do šoupěte před barákem, abych jim mohl říct, že je rozbité? Kdo řeší dle zákona cenu za opravu? Je někde definovaný minimální průtok vody? Tlak máme 4bary.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
1. do šoupěte před domem nemáte právo zasahovat
2. pokud se Vám podařilo otočit 100x vřetenem šoupátka na jednu stranu, pak je zničené
3. výměna šoupátka je záležitostí majitele resp.provozovatele vodovodní sítě a jde o záležitost na 2h se vším všudy
4. vodovodní přípojku máte z PE a nikoliv z PVC
5. průtok vody je pro vodovodní přípojku dán výpočtovým průtokem vnitřního vodovodu, ten je pro běžný rodinný dům cca 0,7-0,8l/s
6. že by bylo potrubí vodovodní přípojky zaneseno nečistotami, to se opravdu nestává. Ukazivalo by to na katastrofálně zanedbanou údržbu ze strany majitele resp.provozovatele vodovodu (Vy to nemůžete ovlivnit)

krtek*
hodnocení

0x

nějak mi nesedí hlavní informace, že vesnice je napojena na DN25...nějak malá trubka ne?když rozvody po domech/bytech jsou z DN20 a přípojky do domů se dělají z DN32 ... to vám kape voda z kohoutku ne?

DN25 platí pro vodovodní přípojku, nikoliv pro hlavní trasu veřejného vodovodu. Tazatel to ale napsal dobře.
doplněno 24.11.16 08:04:

Vodovodní přípojka je technicky jasný pojem. Je to sice lehce kostrbatě napsané.., ale páteřní vodovod zpravidla nebývá dle ČSN menší než DN80, a za 26 let praxe v oboru jsem zažil jen opravdu velmi málo vyjímek, kde veřejná část vodovodu měla DN menší než DN80, ale nikdy menší než DN50.

krtek*

kdyby to tazatel napsal dobře, tak mě to nevede k tomu se takto ptát..."na vesnici máme vodovodní přípojku" ...navíc psal před domem...nikdo neví jestli přeed domem je to jeho pozemek nebo obce...nikdo neví jestli šoupě je jeho nebo ne..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vodovodní přípojka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]