Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nalít chemikálii do topení?

Od: kiju odpovědí: 10 změna:

Rád bych si provedl v topném systému (rozvody v mědi + plynový kotel + radiátory + podlahovky + bojler ohřívaný kotlem) chemické ošetření vody proti korozi a vodnímu kameni. Jakým způsobem se ta chemikálie dostane do natlakovaného systému? Musím vodu upusit a nalít v horním bodě topné soustavy nebo mi ještě napadlo nalít do hadice a připnout ji na napouštěcí ventily (co když se mi pak ale chemikále dostane do rozvodu užitkové vody, nebo se to dělá ještě nějak lépe chytřeji?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Přes kohout na doplňování otopné soustavy.

hodnocení

0x

Vypustit část vody podle množství doplňované kapaliny nebo o trochu víc. Pokud je možnost zajistit tlakové doplňovací čerpadlo pak použít toto,pokud ne nalít přes nejvyšší bod systému, pak dotlakovat systém

hodnocení

0x

Podle systému a umístění Vašeho topení.

Buď prostým nalitím trychtýřem, nebo přes tlakovou nádobu.

vanad1*

Tlaková nádoba je zbytečně komplikované řešení. Stačí použít obyčejnou zahradní hadici a patřičnými koncovkami pro připojení dopouštěcí vody, jeden konec přišroubovat ke kohoutku ve zdi, do druhého konce s použitím zmíněného trychtýře nalít správný objem chemikálie, přišroubovat ke kotli a otevřením obou kohoutů napustit. Samozřejmě že se musí nejdříve původní objem o předpokládané množství nové náplně snížit.

Pro tyto účely jsem předřadil před kotel filtr na vodu se dvěma kohouty a používám jej k odstranění vápenných usazenin v okruhu bojleru použitím kyseliny citronové.

vodnifiltrycz.cz/...

můžete mi vysvětlit jak chcete hadicí u kotle doplňovat systém např. v patrovém domku?

Vanad, rozumím Vám dobře, že nejdříve hadici naplníte onou chemikálií, tu pak tlakem vody dotlačíte do systému?

vanad1*

Ano, to je nejjednodušší řešení. Do dlouhé hadice lze nalít dost chemikálie a ta se skvěle promíchá s vodou.

Pokud do systému chci dostat např. 10 l fridexu myslím že to není zrovna nejrychlejší řešení

kiju

a co když se mi kus toho vrátí nazpátek do užitkové vody?

hadicí je to jen na malý obsah tekutiny, vždyť se tam skoro nic nevejde. Průměř je 1,3mm kolik litrů se vejde do metru hadice?

kiju, tlak v domovním řádu je vyšší, nežli v topení, proto se to nedostane do vodovodu. nejdříve se natlakuje hadice, pak se pustí voda do topení, zavře se hadice, pak zavře topení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]