Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde povolit šroub od přívodu vody

Od: fitko* odpovědí: 24 změna:

Prosím o radu, renovovali jsme koupelnu a firma,která nám to prováděla zřejmě nějak nešikovně utáhla přívod vody k vanové baterii. Chtěli jsme namontovat novou baterii, ale bohužel jeden šroub co je ve zdi nejde vůbec povolit.Zkoušeli jsme různé klíče, ale bohužel nelze s nim pohnout..nemáte prosím někdo s tímto zkušenosti, jak uvolnit šroub bez odstranění obkladačky...děkuji.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jaký šroub ve zdi? klasická vanová baterie má 2 převlečky na 30 klíč kterýma je chycená přímo k přívodu vody

fotka by řekla víc ale tipuju spíš na pozink zátku pod obkladem...v tom případě lehce vysekat celou zátku

fitko*
hodnocení

původní baterie byla před obkládáním koupelny demontována a vývod vody co je k ni ve zdi uzavřen šrouby pracovníkem firmy. Ted nám chtěl instalatér namontovat baterii a bohužel ten šroub co uzavřel vodu k vaně, nejde uvolnit..takže nelze namontovat baterii , protože přívod vody k ni je tím šroubem uzavřen.Jsem laik, tak se omlouvám za neodborný popis.

doplněno 22.11.16 08:34:

dal tam topenářskou záslepku kovovou...

doplněno 22.11.16 08:41:

rozvody vody jsou v plastu, tak nevím ,zda teplem by se to nepoškodilo..

jedná se o koupenu v panelovém bytě, koupelna je udělaná z ytongu..

foto ´jsem si zatím nezhotovil ,ale dnes odpoledne tam půjdu,tak to nafotím.

ovczaak*
hodnocení

0x

jestli jste odšroubovali jednu tu převlečnou matku,tak se baterie napružila a s druhou nehnete. tu první dejte zpátky a zkuste povolovat střídavě jednu matku o půl otáčky,potom druhou...

doplněno 22.11.16 08:12:

aha,no nazdar. tam se dávají plastové ucpávky...jestli máte na místě instalatéra a ten si s tím neví rady,tak bych chtěl vidět,co tam naprasili. foto?

doplněno 22.11.16 08:23:

nunici,taky si myslím,ale to by měl instalatér zvládnout...jestli to je ta zátka pod obkladem,tak šroubovák,paličku a očistěte to od lepidla. jestli to zatěsnili konopím,zkuste to opatrně nahřát horkovzduškou...hodně štěstí...

fitko*
hodnocení

právě on tam nedal plastovou zátku, ale nějakou kovovou, navíc je to dost zapuštěný pod obkladem,špatně se tam k tomu uchycení dostává...právě instalatér, když to viděl, tak říkal, že tam mě dát jenom tu plastovou zátku..ta by se po obložení sundala lehce a mohla by se namontovat baterie...

ten zedník navrhuje, odsekat obklad.. byla dost drahá a tak mám i obavy , aby se to ještě víc neponičilo..

stačí ostrým sekáčem opatrně obsekat zátku

hodnocení

0x

ano, chtělo by to foto o co přesně jde.

doplněno 22.11.16 08:26:

"šroub" ve zdi žádný není, to je velmi laicky řečeno a nelze proto vydedukovat o co jde.

doplněno 22.11.16 08:37:

aha, asi jde o ocelovou záslepku obvykle se čtyřhranem na povolení, přes kterou vám obkladač nalepil obklad (jak to tak vypadá). Nejde vám to povolit z důvodu přílišného utažení, nebo protože obklad (zřejmě nový) brání vyšroubování? Je třeba dodat přesné info, nestojíme v koupelně u Vás doma! :).

panzerdragon*
hodnocení

0x

dejte foto ať víme co dovedou zlatý český ručičky vytvořit

fitko*
hodnocení

ano, dal tam topenářské záslepky jak na studenou tak i na teplou vodu, a jak obkládal, tak vyštípal jenom v obkladu díry k těmto záslepkám...a obklad nalepil..jenže, tím obkladem se ty záslepky hodně zapustily dovnitř a otvory kolem nich jsou menší.. jednu záslepku se nám podařilo povolit , ale ta druhá drží..

hodnocení

0x

tak teď je to už jasné (info 8:28). Pozor na nemehla co znají jen velké kladivo pokud nechcete měnit obkladačku za novou! Jak do toho začne někdo bezhlavě mlátit obkladačka praskne a můžete měnit. Tam kde ji chcete odstranit (chcete aby praskla-uštípla se) je třeba narušit povrch (glazuru) a opatrně uštípnout popř. jemně odsekat. Nevím jaké nářadí pro to máte k dispozici, ale ideální by to byla modelářská bruska např. Dremel, kde je ve výbavě miniaturní kotouček jako do flexy (rozbrušovačky), nebo HM (tvrdokov) frézičky popř. klasické brusné např. kuželové kotoučky. Tuto výbavu ale nemá každý. Pokud si ji nelze ani půjčit, použil bych nějakou šablonu třeba velkou (kruhovou) podložku a nějakým tvrdým hrotem bych ji btáhl, protože předpokládám, že potřebujete vykrojit v obkladu větší kruhový odvor. Pak přebytečný materiál dlaždice odseknout, odštípat apod...

doplněno 22.11.16 09:03:

pokud to nemůžete povolit z důvodu přílišného utažení popř. znečištění staveb. lepidlem a jde o onu záslepku s 4-hranem doporučuji sehnat origo klíč se 4-hrannou dírou, nesnažte se, pokud možno, povolovat nějakými alternativními nástroji (sykovky, běžný otevřený klíč apod.) hrozí "ožvýkání" 4-hranu a tím si dost zkomplikujete další práci.

fitko*
hodnocení

jo, to je dobrý náipad,syn je modelář ,tak malou brusku má .. ještě mě napadlo, že bych mohl zkusit tou bruskou udělat menší čtyřhran té topenářské zátky .. pokud to tím půjde a tím bych pak mohl použít i menší klíč k jejímu uvolnění.. abych nemusel šahat prozatím na obklad..

doplněno 22.11.16 09:17:

ještě doplňuji, že on ten čtyřhran už není čtyhranem:) , jak zkoušeli ty klíče, tak ho prostě zrušili...proto mě napadlo, ho znovu tou bruskou pokusit se pomalu vytvrovat a pak zkusit na to ten klíč.

Pokud budeš brousit zpátky ten tvar čtyřhranu, tak si vem třeba ořech z goly a zkošej nasadit tu čtyřhranou díru na čtyřhran zátky.

Pokud tam tu golu dokážeš nasadit, tak bude fungovat jako prodloužení. Pak stačí nějaký kus šestihranu nebo delší spojovací matice a příslušný klíč (nejlépe očko).

Takto by mělo jít zabrat a zátku uvolnit.

Mírně nahřát kovovou zátku horkovzdušnou pistolí snad taky pomůže.

Klepat do zátky rozhodně ne.

Nevím jestli má cenu tam do závitu stříknout WD-čko. Přes konopí se asi nedostane, ale uškodit by to nemělo.

WD v tomhle případě moc nepomůže, jestli tam bylo konopí nasucho jen lehce nabobtná a pújde to ještě hůř

jo, tak jste mě už (s tím čtyřhranem) předešli *smich*. Jedna možnost ještě je: pokud se lze takto k zátce dostat bylo by možno ji povolit kladívkem a malým majzlíkem či ostrým šroubovákem "sekáním" do obvodu zátky v příslušném (povolovacím) směru. Často to zafunguje. Udělat ostřím zásek aby nástroj neklouzal a pokusit se. Rázy (údery) jsou účinější než plynulá síla. Také jsem něco podobného povoloval (když selhalo už vše) tak, že jsem na šroub navařil kus plocháče jako páku a povolil to. To je jistota, pokud to jde takto udělat.

doplněno 22.11.16 09:49:

co píše colombo s golou je také dobré a mohlo by vést k cíli...

doplněno 22.11.16 10:04:

OK, budu rád když dáte vědět jestli se to povedlo a co zabralo :).

krtek*

Teď jsem to s tím navařením chtěl napsat... jste rychlejší :))

*smich*;)

doplněno 22.11.16 13:38:

vytahovák nedoporučuju, má malý průměr a nevyvodí se přes něj potřebný kroutící moment k povolení a ulomíte ho tam...

fitko*
hodnocení

odpoledne to půjdu zkusit, určitě vám všem dám vědět jak jsem dopadl a co zabralo.

Zatím Vám všem moc a moc děkuji za cenné rady:)

asd1

Předchozí rady jsem moc nečetl... Pokud to je pozink zátka se čtyřhranem, tak ta se nejlíp povoluje hasákem za vnější průměr. Pokud je schovaná pod obkladem tak zbývá čtyřhran - upravit a narazit na něj protikus, nebo navařit matku (vařit uprostřed matky) a povolit za matku. Ten 4 hran z goly by mohl pasovat jako klíč, pokud bude volný tak se dá vyvložkovat plechem aby seděl přesně bez vůle (jak je vůle tak se to protočí)

Ohřát nepomůže - zátka se roztáhne. Leda rozžhavit a vypálit koudel (pokud tam je). Ovšem hrozí poškození okolí, hlavně plastových trubek... Nemlátit, je by něco ruplo..

V nejhorším sundat obklad - pokud máte náhradní dlaždice. Flexou proříznout spáry, obklad odloupnout - někdy jde sundat bez rozbití, většinou ale rupne. Pak se dostanete hasákem a půjde snadno...

Nebo zavotlat toho pitomce ať si to přijede povolit...

fitko*
hodnocení

děkuji i Vám za radu..:)

toho umělce jsem už volal, ale nehl s tím.. a to měl originál čtyřhran.chtěl by odstranit tu kachličku.. ,ale to mám obavy,aby nepoškodil i další kalchličky...

nečekal jsem , že by se mohlo něco takového vyskytnout.. koupelna nová, drahé obklady, draze zaplacené..a teď to rozbíjet.

musím se odpoledne snažit sám, zkusím vytvořit čtyhřan a použiju golu klíč , tak mi držte pěsti, budu to potřebovat:(

stir*
Sežeň vytahovak, vyvrtej díru a mělo by to jít.

fitko*
hodnocení

taky jsem o tom přemýšlel, ale je tam riziko že by se utrhla ta čepička a závit by zůstal v trubce.. a to by byl ještě větší problém..

stir*

tak to odvrtej cele

Rožhavit zátku našroubovanou v PPR zástřiku teda není vůbec dobrej nápad - to to pak vytáhne i s tím zastříknutým závitem a bude vykydáno.

fitko*
hodnocení

takže se zadařilo*smich* obrousil jsem ho modelářskou bruskou na čtyřhran a gola klíčem jsem ho pak povolil.

Chci Vám všem ještě jednou moc a moc poděkovat, především colombo a Vy jste mě navedli na nejlepší způsob:)

Hezký večer!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]