Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
máme zavařovací hrnec (zánovní) a bohužel se nám při ho podařilo připálit. Nejedná se o nerez, ale o barvu, takže jak jsme ho drhli mírně se poškodila i barva a hrnec začne ihned rezivět, jelikož ho nepoužíváme na zavařování ale na svařování svařáku apod, potřebujeme, aby byl v TOP stavu.
Existuje nějaká barva, který by odolala teplotě varu a byla zároveň zdravotně nezávadná? Že bychom dno přetřeli a používali dál a případně opět přetřeli, když se připálí? Děkuji
1. Neznám hrnec, který by měl nátěr barvou. Buď nerez, pozink, smalt, elox...
2. Existují barvy pro potravinářské účely. Nevydrží dlouhodobě požadovanou teplotu
3. Existují barvy pro vysoké teploty, nejsou určeny pro přímý styk s potravinou
4. Pokud seženete nějakou spešl barvu, která splní obojí (já ji nenašel a pochybuji, že ji někdo dělá), bude drahá, řádově stovky Kč
5. Vždy to bude jen opravené, rez pod tím pojede dál, stejně se to sloupne. TOP stav nepřipadá v úvahu
Sečteno, podtrženo - kupte nový hrnec
Hrnce venitř natřené barvou neexistují. To co považuje za barvu je zřejmě smalt a ten jste odrhli. Mám také doma takový hrnec elektrický a bohužel musím říci, že dnešní "smalty" jsou velmi nekvalitní. Já jsem ten můj nikdy nepřipálila a přesto to začalo rezivět pod místy, kde je položena na dně ta mřížka, na kterou se staví sklenice. Ta mřížka je totiž natřena opravdu nějakou velmi nekvalitní barvou a ta jednoduše v horké vodě oprýskala na kov a teď se ten kov dotýká dna nádoby a tam to od toho reziví. A ten hrnec nebyl zrovna nejlevnější. Kdybych ho nekoupila přes internetový obchod, reklamovala bych ho. Já vím že bych mohla i tak, ale abych to někam posílala na své náklady a tahala se s tím na poštu a pak ještě poslouchala, že to je moje vina, tak do toho se mi teda nechtělo. Naštěstí já v tom opravdu pouze zavařuji, takže mi to nevadí, ale v návodu je psáno, že ho mohu používat i svařování vína, takže asi půjde o ten samý hrnec. Já mám značku "Clatronic" s nastavitelnou teplotou a takovým tím "zobáčkem" na vypouštění obsahu hrnce. Ničím to rozhodně nenatírejte, pokud v tom chcete vařit svařák.
Dobře, děkuji vám za odpovědi, byly dost jednoznačné.
Jen musím napsat něco k ceně barvě... Bylo mi jasné, že taková barva bude stát i 500Kč a dal bych to za to, protože hrnec je zánovní a byl by dál jako nový - nemluvě o tom, že kdyby se to opět stalo, zase bych to přetřel tou zakoupenou barvou už... Ale pokud žádná taková potravinářská neexistuje, nedá se nic dělat
Protože se jedná o hrnec zavařovací,vaří se v něm pouze voda,Původně bývá pozinkovaný.Aby nerezavěl,tak se dá ještě na sezonu zachránit kvalitním emailem.Použil bych email ve spreji,stříbrný,odolnost proti vysokým teplotám.Na výfuky automobilů,vypalovací.
JABRAKA
Taky si při označení zavařovací hrnec představím pozinkovanej kotel s komínkem teploměru. Význam slov se poněkud posunul .
No dneska už se dají koupit zavařovací hrnce elektrické, s možností nastavení teploty a i času.Považuji to za vymoženost, protože tyhle staré s tím komínkem znám velmi dobře, mám ho v garáži. Dříve se nic jiného koupit nedalo. Nápad určitě velmi dobrý, ale ta kvalita je holt přizpůsobená dnešní době. Prostě to není asi na dlouhé používání. Myslím tím na desítky let. Ten můj starý s tím komínkem už měla moje maminka a pak já a pořád je v pohodě. Ale já mám třeba indukci a tam nefunguje. A také to bylo dost protivné manipulování, je velký, teplota se musela hlídat. Tady si jednoduše nastavíte teplotu a čas a hrnec pracuje sám a bez hlídání si udržuje požadovanou teplotu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.