Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení podkroví chaty

Od: dreamer1966* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,rád bych se zeptal,jak a čím nejlépe zateplit podkroví zděné zahradní chaty.Krokve jsou z hranolů 12x12 cm.Příčně pobité prkny tl.25mm.

Na prknech je : Hydroizolační pás z oxidovaného asfaltu s vložkou z pevného polyesterového rouna s oboustrannou povrchovou úpravou z netkané textilie PP střiže. Používá se jako podklad pod asfaltové šindele a krytina je asfaltový šindel "bobrovka".

Rád bych zvolil kamennou vlnu mezi krovy a záklop palubkami napříč krovy. Pod palubky by měla přijít asi nějaká fólie? Nebude v izolaci vznikat vlhkost,která se dostane do krovů a znehodnotí je? Dostane se případně tato vlhkost přes krytinu ven? Děkuji za odpověď

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Tepelnou izolaci používáme tehdy,pokud chceme ušetřit za topení.Tedy má zabránit úniku tepla-.Ovšem především je nutné,aby bylo teplo akumulováno do zdiva a odtud má venkovní izolace zabránit vyzařování ven.ale pokud na týden vyřadíme topení,stejně dům vychladne a musí se zdivo vyhřívat od nuly a v neděli se odjíždí ,takže znovu celý dům vychladne.asi je iluzorní nějaká úspora.Spotřeba tepla bude stejná,jako u nezatepleného objektu.Pak tedy výdaj za tepelnou izolaci se ekonomicky nerentuje.

JABRAKA

hubas*

Ovšem zateplení podkroví je velkým přínosem i pro nárazové vytápění vychladlého zděného nezatepleného objektu. Předpokládám, že podkroví chatky je obývané. Obývat podkroví, kde bariéru mezi vnitřním a venkovním prostředím tvoří prkno s lepenkou je extrém. Správně byste měl vytvořit odvětrávanou dutinu mezi izolantem (resp.paropropustnou folií) a záklopem (přes hřeben střechy).

dreamer1966*
hodnocení

Hubas děkuji za odpověď k věci. Musím si zjistit,jak to nejlépe vyřešit. dreamer 1966

dreamer1966*
hodnocení

JABRAKA Děkuji za odpověď,která mi není moc platná.To je mi také známo...Nejde mi o žádnou úsporu,ale jak pochopil odpovídající níže o to,aby se dalo podkroví obývat,(tzn.přespávat) i v chladnějších dnech a naopak ve vedrech se snížila teplota pod střechou. Také se tím zpomalí ochlazování v samotné chatě - v místnosti pod podkrovím. dreamer1966

vanad1*

Akumulace energie do stěn bude dříve nebo později důsledně potlačována. Tudy cesta ekonomického vytápění vůbec nevede. Veknovní izolace má podle vás bránit vyzařování energie ven, což zároveň způsobuje akumulaci vzdušné vlhkosti v místnostech také směrem ven, tedy do stěn. To je problém plísní v některých zateplených domech, na což firmy provádějící zateplování nesmyslně silným deskami polystyrenu reagují požadavkem zvýšeného větrání. A to na rozdíl od vás nepíšu teorie nýbrž popisuji reklamaci zateplení fasády na činžáku. V sousedním si zateplení řešili někteří svépomocí zevnitř a ti mají doma teplo a při minimálním otevření radiátorů. Což přineslo skutečnou úsporu nákladů za vytápění. Energie pohlcená ve stěnách není zadarmo a vyžaduje soustavné topení, aby stěny nebyly chladné. Zateplení zevnitř nepropouští vlhkost do stěn. Kdo tvrdí že ano, lže. Ve Francii, to tak dělají, v Německu také a nikdo by si tam nedal na barák desítky centimetrů polystyrenu, prošpikovaními šrouby, které jsou generátory tepelných mostů. Právě na nich se vyskytuje nejvíce zkondenzované vzdušné vlhkosti prostupem tepla přes zeď.

tak mne napadá tolika věcí, že by to byla debata na dlouhé hodiny.

Veknovní izolace má podle vás bránit vyzařování energie ven...venkovní izolace zabrání prochladnutí stěn zvýší se povrchová teplota stěny v místnosti.

problém plísní v některých zateplených domech, správně píšete v některých domech, většinou špatně provedenou prací.

svépomocí zevnitř a ti mají doma teplo a při minimálním otevření radiátorů...to tak určitě není, nemáte to čím doložit, mimo pocitu.

Energie pohlcená ve stěnách není zadarmo a vyžaduje soustavné topení, aby stěny nebyly chladné...s tím s Vámi souhlasím, a aby stěny nebyly chladné, proto se zateplí na studené straně.

Zateplení zevnitř nepropouští vlhkost do stěn...jak je to dokázáno, vždyť polyš je těžko difuzně prostupný, ale je.

Víte, že české firmy zateplují i v Německu?

že talířovky jsou tepelný miost, proto se na přízemnívh domech nepoužívá kotvení, ale jen lepení?

že i taliřovky jsou zakryty izolantem ať z polyše bílého čo černého, nebo z čedičové vaty?

Přeji klidnou debatu.

S akumukací to není tak jednoznačné zatím se to moc neřeší ale kde je v létě lepší mikroklima - ve staré zděné chalupě nebo v hypermoderní nízkoenergetické stavbě...

to je dotaz?

pokud ano, tak v nízkoenergetické stavbě

jabraka*
hodnocení

0x

chybí zásadní informace.Bude chata využívána celoročně?Bude využívána pouze několik víkendů v měsíci? a podobně.Na tom záleží způsob zateplení.

JABRAKA

dreamer1966*
hodnocení

Dobrý den,bude využívána i v zimě o víkendech a případně i v týdnu,protože je cca 2km od bydliště.

hodnocení

0x

Dreamer, Váš nápad se zateplením není dořešen správně. Izolace mezi hranolky 12 cm je nedostačující, i když lepší jak nic. vy ale uzavřete tepelnou izolaci, mezi (od spodu): palubky, parotěs, izolace a trámky, nepropustná lepenka, šindel. Vůbec nemáte odvětrávaní kondenzace z tepelné izolace, která se tam vytvoří.

Obáváte se vlhkosti v izolaci správně.

dreamer1966*
hodnocení

No to,že by tam mělo být odvětrání je mi jasné,proto jsem se ptal a jediný kdo mi odpověděl k věci byl hubas (asi 4 článek shora). To mi stačí, děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]