Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
omlouvám se za neznalost problematiky, plánujeme přejít z topení plynem na tuhá paliva a vybíráme kotel. lze pořídit kotel na tuhá paliva-dřevo, uhlí - klasická konstrukce do 25tisíc a zamontovat tam nějaké zařízení, které by řídilo výkon kotle? momentálně máme u plynu pokojový termostat - lze toto mít i u kotle na tuhá paliva? našel jsem zmínku o regulátoru tahu na řetízku ale nerozumím jak to pracuje ( regulus.cz/...
regulátor komínvého tahu je potom něco jiného? ten se montuje, pokud má komín velký tah a já ho potřebuju snížit - tím se sníží spotřeba paliva?
díky
Tak regulátor tahu vám otvírá-zavírá přísun vzduchu do kotle tím udržuje teplotu vody jakou si natavíte-manuálně(foto).Pokojový termostat se dá také připojit ale to je na delší povídání.Kotel do 25tis.možná nějaký plechový třeba topeni-koupelny.cz/... hlavně s minimální emisní třídou 3 ony by se neměli u nás ani horší prodávat a navíc v nich má být zakázáno topit . Jo a ten regulátor komínového tahu snižuje tah komína třeba
tomkk:Nebude to s tím regulátorem spíš opačně? Já bez něj topil na starém kotli cca před 15 lety a právě jsem musel běhat do kotelny každou 1/2 hodinu otvírat zavírat dusivku aby kotel nevřel nebo se nedusil, teď to za mě dělá právě ten regulátor.Samozřejmě že chvíli trvá než se člověk naučí v kotli topit ale jde to,hlavně musí být suché palivo a správně dimenzovaný kotel.O té akumulační nádrži jsem také přemýšlel ale jelikož budu předělávat kotel na automat tak je to zbytečnost
Já bych pro pochopení tazateli dodal, že ten regulátor např. na spodním foto funguje tak, že termostat stabilizuje teplotu vody v kotli tak, že postupně otevírá vzduch a urychluje tak spalování. Takový provoz je výhodný, pokud máte např. akumulační nádobu. V jednoduché soustavě to ale má to nevýhodu, že jak dochází v kotli uhlí, tak tak se víc a víc otevírá vzduch, takže zbytek uhlí shoří velmi rychle a když přijdete ke kotli po pár hodinách, je studený a bez žhavého. Spousta lidí to má proto raději odpojeno, protože chtějí ke kotli chodit třeba jen 3..4x denně a jen přiložit, a ne znovu roztápět.
Teoreticky ano, reálně moc ne.
Netvrdím, že je to na škodu. Je to prostě vlastnost Každý je zvyklý topit nějakým způsobem, každý se se svým kotlem a celou soustavou nějkou dobu sžívá, až si najde jemu vyhovující metodu. A jsou také případy, kdy se to lidem dlouhodobě nedaří rozfungovat uspokojivě, kotel jim dehtuje, kouří, netopí.. Nekdy je chyba v lidech, jindy v soustavě, nebo palivu..
Takže pokud jste nikdy takto netopil, tak vás chci i tak trochu varovat před přílišným optimismem .
aha! děkuji tomkk,,,,to je pro mě nová informace, že se to používá k aku nádobám a v jednoduchých soustavách je to spíš na škodu
tzn. že při fázi pyžama - kdy tam nastavím nejnižší možnou teplotu a jdu spát - tak s řetízkem to vyhasne podstatně dříve, protože kotel udržuje teplotu stále? sice jen na nejnižší teplotě 65C ale udržuje - otevírá dvířka. kdežto bez řetízku je šance, že kotel bude mít na dně ještě něco žhavého i ráno?
aha, takže pokud je kotel v rozsahu výkonu např. 10-25kw řídí celý kotel regulátor tahu - který otevírá nebo uzavírá dvířka pro přisávání vzduchu? a to se ovládá knoflíkem na regulátoru tahu? dá se říct toto?:
-doma je zima. Zatopím. Na regulátoru tahu nyní pootočím knoflíkem na teplotu vody 90C - tedy jedu na plný výkon - 25kw
-po dvou hodinách topení na plný plyn svléknu svetr, dojdu ke kotli a na regulátoru tahu natastavím teplotu vody na 75C - jedu na výkon kotle cca 17kw
jdu spát, navléknu se do pyžama a protože jsem líný a nechci ráno znovu zatápět, nasypu plnou násypku uhlím, nastavím regulátor tahu na nejnižší hodnotu 65C (střílím, nerozumím) a tím dostanu kotel na nejnižší hranici výkonu - 10kw
a druhý regulátor - komínová klapka? o ní se nestarám, tam nastavím jednou provždy hodnotu v kilopascalech nebo v čem - hodnotu, jakou se dočtu v manuálu ke každému kotli jinou? výrobce doporučuje?
Regulace regulátorem tahu, Mertik, nic moc. Toto je kotel na ruční přikládání, vybavený počítačem a ventilátorem. Sleduje teplotu spalin do komína, ovládá čerpadlo, čerpadlo bojleru. Vyhodnotí dohořívání atd.
Pokud se koupí a ve vybraných Uhelných skladech se letos odebere 30 metráků a více hnědého uhlí, tak Uhelné doly vrátí 3000 Kč a příští rok taky. Platí to i na jiné kotle. Viz program Dotace na uhlí
Ono jde spíš o to naučit se topit a mít správně nastavený regulátor .Pokud přiložím a ručně nastavím vzduch teplota dost kolísá.Pokud přiložím a nastavím teplotu na regulátoru na 85°C ,udržuje teplotu i v závislosti na tom jak je venko zima a jak dlouho topím - po 2 hodinách topení když je prohřátý celý systém jde teplota mírně nahoru.Nemám akumulačku ale teplotu do topení reguluju 4cestným ventilem, a čerpadlo mám spínané termostatem podle teploty topné vody. REGULUS má v nabídce i regulátor tahu s možností napojení na prostorový termostat ,jenže to neřeší problém s přikládáním ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.