Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel na TP - regulátor tahu?

Od: honza88 odpovědí: 6 změna:

dobrý den,

omlouvám se za neznalost problematiky, plánujeme přejít z topení plynem na tuhá paliva a vybíráme kotel. lze pořídit kotel na tuhá paliva-dřevo, uhlí - klasická konstrukce do 25tisíc a zamontovat tam nějaké zařízení, které by řídilo výkon kotle? momentálně máme u plynu pokojový termostat - lze toto mít i u kotle na tuhá paliva? našel jsem zmínku o regulátoru tahu na řetízku ale nerozumím jak to pracuje ( regulus.cz/...

regulátor komínvého tahu je potom něco jiného? ten se montuje, pokud má komín velký tah a já ho potřebuju snížit - tím se sníží spotřeba paliva?

díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak regulátor tahu vám otvírá-zavírá přísun vzduchu do kotle tím udržuje teplotu vody jakou si natavíte-manuálně(foto).Pokojový termostat se dá také připojit ale to je na delší povídání.Kotel do 25tis.možná nějaký plechový třeba topeni-koupelny.cz/... hlavně s minimální emisní třídou 3 ony by se neměli u nás ani horší prodávat a navíc v nich má být zakázáno topit *nevi* . Jo a ten regulátor komínového tahu snižuje tah komína třeba

doplněno 19.11.16 12:40:

tomkk:Nebude to s tím regulátorem spíš opačně? Já bez něj topil na starém kotli cca před 15 lety a právě jsem musel běhat do kotelny každou 1/2 hodinu otvírat zavírat dusivku aby kotel nevřel nebo se nedusil, teď to za mě dělá právě ten regulátor.Samozřejmě že chvíli trvá než se člověk naučí v kotli topit ale jde to,hlavně musí být suché palivo a správně dimenzovaný kotel.O té akumulační nádrži jsem také přemýšlel ale jelikož budu předělávat kotel na automat tak je to zbytečnost

Kotel na TP - regulátor tahu?

Já bych pro pochopení tazateli dodal, že ten regulátor např. na spodním foto funguje tak, že termostat stabilizuje teplotu vody v kotli tak, že postupně otevírá vzduch a urychluje tak spalování. Takový provoz je výhodný, pokud máte např. akumulační nádobu. V jednoduché soustavě to ale má to nevýhodu, že jak dochází v kotli uhlí, tak tak se víc a víc otevírá vzduch, takže zbytek uhlí shoří velmi rychle a když přijdete ke kotli po pár hodinách, je studený a bez žhavého. Spousta lidí to má proto raději odpojeno, protože chtějí ke kotli chodit třeba jen 3..4x denně a jen přiložit, a ne znovu roztápět.

doplněno 19.11.16 12:06:

Teoreticky ano, reálně moc ne.

doplněno 19.11.16 12:17:

Netvrdím, že je to na škodu. Je to prostě vlastnost Každý je zvyklý topit nějakým způsobem, každý se se svým kotlem a celou soustavou nějkou dobu sžívá, až si najde jemu vyhovující metodu. A jsou také případy, kdy se to lidem dlouhodobě nedaří rozfungovat uspokojivě, kotel jim dehtuje, kouří, netopí.. Nekdy je chyba v lidech, jindy v soustavě, nebo palivu..

Takže pokud jste nikdy takto netopil, tak vás chci i tak trochu varovat před přílišným optimismem .*smich*

honza88
hodnocení

aha! děkuji tomkk,,,,to je pro mě nová informace, že se to používá k aku nádobám a v jednoduchých soustavách je to spíš na škodu

tzn. že při fázi pyžama - kdy tam nastavím nejnižší možnou teplotu a jdu spát - tak s řetízkem to vyhasne podstatně dříve, protože kotel udržuje teplotu stále? sice jen na nejnižší teplotě 65C ale udržuje - otevírá dvířka. kdežto bez řetízku je šance, že kotel bude mít na dně ještě něco žhavého i ráno?

honza88
hodnocení

aha, takže pokud je kotel v rozsahu výkonu např. 10-25kw řídí celý kotel regulátor tahu - který otevírá nebo uzavírá dvířka pro přisávání vzduchu? a to se ovládá knoflíkem na regulátoru tahu? dá se říct toto?:

-doma je zima. Zatopím. Na regulátoru tahu nyní pootočím knoflíkem na teplotu vody 90C - tedy jedu na plný výkon - 25kw

-po dvou hodinách topení na plný plyn svléknu svetr, dojdu ke kotli a na regulátoru tahu natastavím teplotu vody na 75C - jedu na výkon kotle cca 17kw

jdu spát, navléknu se do pyžama :) a protože jsem líný a nechci ráno znovu zatápět, nasypu plnou násypku uhlím, nastavím regulátor tahu na nejnižší hodnotu 65C (střílím, nerozumím) a tím dostanu kotel na nejnižší hranici výkonu - 10kw

a druhý regulátor - komínová klapka? o ní se nestarám, tam nastavím jednou provždy hodnotu v kilopascalech nebo v čem - hodnotu, jakou se dočtu v manuálu ke každému kotli jinou? výrobce doporučuje?

kotel

Regulace regulátorem tahu, Mertik, nic moc. Toto je kotel na ruční přikládání, vybavený počítačem a ventilátorem. Sleduje teplotu spalin do komína, ovládá čerpadlo, čerpadlo bojleru. Vyhodnotí dohořívání atd.

ekologicke-kotle.cz/...

doplněno 19.11.16 12:10:

Pokud se koupí a ve vybraných Uhelných skladech se letos odebere 30 metráků a více hnědého uhlí, tak Uhelné doly vrátí 3000 Kč a příští rok taky. Platí to i na jiné kotle. Viz program Dotace na uhlí

hodnocení

0x

Ono jde spíš o to naučit se topit a mít správně nastavený regulátor .Pokud přiložím a ručně nastavím vzduch teplota dost kolísá.Pokud přiložím a nastavím teplotu na regulátoru na 85°C ,udržuje teplotu i v závislosti na tom jak je venko zima a jak dlouho topím - po 2 hodinách topení když je prohřátý celý systém jde teplota mírně nahoru.Nemám akumulačku ale teplotu do topení reguluju 4cestným ventilem, a čerpadlo mám spínané termostatem podle teploty topné vody. REGULUS má v nabídce i regulátor tahu s možností napojení na prostorový termostat ,jenže to neřeší problém s přikládáním ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]