Nejste přihlášen/a.
omlouvám se, mohli byste mi prosím vysvětlit princip tvarovek iglu a solido při hydroizolaci? chápu, že se to používá, aby se odváděla vlhkost pod podlahou. ale kdy se to používá? a to u toho nemusím podřezávat zdi? dutina z tvarovek pod podlahou mi způsobí, že mi nepůjde vlhkost do obvodových zdí?
a druhý dotaz, pokud odkryju sto let starou podlahu a zjistím, že trámky na kterých jsou uložená prkna jsou OK, hlína po celé ploše pod podlahou je suchá, musím dělat vanu? nestačilo by podříznout jen zdi? (nová podlaha klasická skladba 5cm beton, 20cm polystyren a osb nebo prkna)
add otázka dvě - momentální stav 80letého domku je s vlhkostí takto - vlhkost v místnostech vzlíná do výšky 30cm ve dvou rozích - rohy obvodové zdi
Funkční vodorovná hydroizolace bez kompromisu je souvislá vrstva, kdy se spojí izolace stěn s izolací podlahy v jeden neprodyšný celek. Pokud toto nelze provést, je zde alternativní řešení v podobě tvarovek, kdy se zamezí tomu, aby vlhkost z podlahy, která se uzavře neprodyšnou vrstvou, prostoupila do stěn, které nejsou izolované. Tvarovkami se vytvoří odvětrávaná dutina-vlhký vzduch se odvětrá mimo dům. Pokud stěny nelze podřezat a vložit izolaci, existuje ještě možnost injektáže. Účinnost injektáže je různá, ale nikdy nenahradí klasiku v podobě vloženého izolantu.
Ještě pro doplnění: tvarovky se umísťují na zhutněný podklad-zalíjí se vrstvou betonu-vloží se vrstva hydroizolaca-vloží se vrstva tepelné izolace-vytvoří se pochozí vrstva (armovaný beton/2x OSB sendvič). Čili je na to potřeba na výšku dostatek místa a není to vůbec levné!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.