Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně lokálně topit?

Od: jedlicka* odpovědí: 4 změna:

K hoření potřebujete přísun kyslíku. No a když si, dejme tomu, dokonale utěsníte místnost kde topíte, asi je třeba ke kamnům dovést nějaký přísun kyslíku zvnějšku místnosti (dolů?) . Proti tomu stojí netěsná místnost (u stropu?), kam se vám dostává vzduch škvírami. Ale,,,,četl jsem článek, že netěsný vytápěný prostor tvoří "protitah" vůči komínu a nemusí to pak dobře hořet. Vyzná se někdo?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

3x

Dobrý den

Vzato "globálně" je lokální vytápění velmi obsáhlá otázka, volbou kamen (vhodného komína) a paliva počínaje jejich účelným umístěním strategií topení a přívodem vzduchu konče...

K otázce: Je-li prostor "enormně těsný" řeší se to přívodem externího vzduchu ke kamnům (kamna vhodná k napojení ex. vzduchu) případně někteří výrobci topidel na TP doporučují využít "mikroventilace" za pomoci odstranění části těsnění v horní části okna např. Thorma. (nebo mít jedno či více oken nastaveno na "mikroventilaci") Není-li prostor těsný a kamna dobře pracují (komín má dobrý tah) pak se vzduch ke kamnům přivádět nemusí, netěsný prostor nevytváří vůči tahu komínu "protitah" je tomu právě naopak budete mít právě dobrý tah. "Protitah" může vůči komínu vyvinout ventilace, digestoře či jakékoli jiné odsávání které vzduch z interiéru odsává více, než jsou schopny přirozené netěsnosti pokrýt. V případě že se využívá při provozu kamen "netěsností" bez ex. přívodu vzduchu tedy je to "po staru" pracují zároveň kamna jako "jednoduchá rekuperace" tzn. vzduch se pozvolně v místnosti obměňuje sám a není třeba nárazově větrat.

hubas*

Dovolím si navázat na téma "přísunu vzduchu".

Vysvětlí mi někdo, jak může fungovat přísun vzduchu ke spotřebiči (kotli) skrz šachtu v systémovém komínu, kde výrobce přímo uvádí, že je určena pro přísun vzduchu ke spotřebiči? Vše má fungovat v atmosferickém režimu. Podle mě je to blud.

janm*

hubas

Také jsem to viděl, podle mně, ta šachta by měla být "studená" a pokud je zaústěna do místnosti kde komín (teplý průduch) vytváří tah tak by to fungovat mělo, studený těžší vzduch šachtou klesá, teplý zase teplým průduchem stoupá, když to prodávají asi to mají odzkoušené...

paw*
Funguje to v pohde. Jak topi kotel, tak se vytvari prirozeny tah a ten si nasava onen vzduch.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]