Nejste přihlášen/a.
Kdy vysychá dřevo ( obecně se z čehokoliv vypařuje voda ) rychleji? Když je relativní vlhkost 60% a teplota 20°C
nebo 80% a 5°C
Na jaké veličině vlhkosti, či na jakém parametru záleží. Existují různé převodníky a já bych si rád občas porovnal , kdy mi bude cokoliv lépe vysychat, či případně kdy větrat, abych snížil vlhkost?
Díky za rady
Vědecky řečeno,nejvíce se voda odpařuje z jakéhokoliv materiálu,když je relativní vlhkost vzduchu 0.Relativní vlhkost není nikdy nulová,dá se říci,že čím vyšší je teplota vzduchu,klesá jeho relativní vlhkost.Pak si můžeme podmínky vyladit.Že se odpařování dá urychlit větráním?To ví každý.
JABRAKA
Je jasné, že při vyšší teplotě a nižší vhkosti je každé vypařování rychlejší a proto i dřevo bude vysychat rychleji.
Ale podle rubriky vidím, že vy asi potřebujete usušit dřevo na vytápění. Dřevo na vytápění musí vyschnout hlavně uvnitř a proto by mělo schnout nejméně rok, někdo říká i dva. Co jsem si všiml, už je skoro jedno, jestli jej máte uložené ve sklepě nebo venku v nějaké kůlně. Jsou i takové názory, že dobré dřevo musí být opršené a má schnout venku na dešti. Jeden by nevěřil, ale i tomto názoru asi něco pravdy je.
Radím : Sušte ho tam, kde máte místo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.