Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor Termík

Od: rebela® odpovědí: 4 změna:

Dobbrý den.

Mám dotaz, zda má někdo zkušenosti s vantilátorem Termík. Montuje se to pod radiátor a má to ušetřit až 65% energie.Není to podfuk? Myslím si, že kdyby to tak fungovalo, tak by to už měli všichni. Děkuji za případné odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Už se to někde řešilo a údajně je to na prd.Tím větrákem zároveň ochlazujete radiátor tím pádem musíte dodat víc tepelné energie

doplněno 16.11.16 11:31:

Už jsem to našel diskuse.elektrika.cz/...

"Tím větrákem zároveň ochlazujete radiátor..."

Jistě, jenže v tom to právě vězí, to je přece základní princip topení. Vzduch proudící kolem radiátoru z něj odebírá teplo a následně teplo přenáší do prostoru místnosti. Radiátor se tím přirozeně ochlazuje, vzduch proudící kolem radiátoru naopak ohřívá. A o to snad při topení jde, nebo ne? Čím rvíce vzduchu kolem radiátoru proudí, tím více tepla z něj přenese do prostoru. Takže ten ventilátorek samozřejmě energii neuspoří, ale zvýšit účinost předávání tepla z radiátoru do prostoru a zajistí rovnoměrnější rozložení teploty v místnosti.

Pokud bych z nějakých (mně nepochopitelných) důvodů chtěl zabránit ochlazování radiátoru, musel bych zabránit proudění vzduchu kolem něj, nějak ho ho odizolovat od okolí. Jenže takový radiátor by docela ztratil smysl. Zůstával by sice maximálně teplý, ale v místnosti by byla zima.

hodnocení

0x

Mám na radiátoru v garáži jiný ventilátor, s ovládáním prostorovým termostatem a druhým termostatem na tělese raiátoru.Jde o to že se prostor stejnoměrněji a rychleji vytopí ale na druhou stranu je radiátor více ochlazovan. Dostanete tak větší výkon ale ten se musí radiátoru dodat.

jedna firma zabývající se i prodejem těchto ventilátorů měla v letáčku 5 dalších "patentů" na úspory,aplikací všech se dalo dle nich ušetřit 85 - 115%

Jojo - těch 115% úspory je pro podobné vynálezy odpovídající - neboli kam se na nás hrabe perpetum mobile.

Ale k tomu větráčku pod radátor - to je skutečně jen švindl, úspory z něj vyplývající jsou naprosto nesmyslné. Ono taky není co šetřit - prostě radiátor předá teplo vzduchu v místnosti. Je sice možné, že intenzivnějším ofukem desek dojde k věšímu přenosu tepla, ale to nevznikne samo od sebe. Existují sice i topná tělesa s nuceným oběhem ventilátorem, ale ty jsou jinak konstruovaná (vzhledem spíše připomínají automobilový chladič) ale klasický radiátor funguje i bez ventilátoru dost dobře

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]