Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce jádra v paneláku

Od: marekb odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

koupil jsem byt, který má ještě původní umakarkové jádro. Chci proto udělat rekonstrukci a jádro vyzdít. Chtěl jsem se zeptat, čím by bylo nejlepší jádro vyzdít (materiál)? Dále by mě zajímalo, zda prostor okolo stupaček mohu změnšit? Jde mi o to, že pokud jádro vyzdím tak stěny budou silnější a vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu malou koupelnu (podle mě asi nejmenší, kterou můžete v paneláku), tak musím počítat s každým centimentrem.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

0x

Ideální by byl podle mě tenčí Ytong, prostor samozřejmě zmenšit můžeš, ale mysli na to, že každá stupačka bude jednou potřeba vyměnit a bylo by pak škoda bourat tu novou koupelnu jen kvůli tomu, že tam menším prostorem nepůjde nacpat nová dlouhá trubka...

krtek*
hodnocení

0x

Porobetonová tvárnice (ytong, porfix...) tloušťka stěn 10cm...nebo SDK příčka 10cm...ve vyjímečných případech lze použít tl. tvárnice 7,5cm...a NE nemůžete pokud se jedná o společnou šachtu.zmenšovat si můžete pouze to co je vaše čili směrem od toho deklu co to chrání do bytu

jezevec*

Tak jsem to samozřejmě myslel, s tím zmenšením... jasně že jen u sebe!

hodnocení

0x

Momentálně nejvíc v kursu je ytong, prostor kolem spoupaček zmenšit lze. Jak už nastínil Jezevec, největší problém je s přístupem do šachty, nejen kvůli výměně stoupaček, ale třeba i "hloupému" vodoměru. U nás je předepsán minimální revizní otvor 600x600, to na výměnu vodoměru v pohodě stačí, ale vyměnit tím stoupačku je téměř nemožné. O výměně odpadního potrubí nemluvě. Doporučoval bych informovat se u vedení SVJ/družstva, jaké jsou místní zvyklosti, nejen kvůli reviznímu otvoru (někde je třeba vyžadován posudek statika) a potom vzít rozum do hrsti a vymyslet nějaký estetický způsob, jak vyřešit vstup do šachty s co největším rozměrem. U nás se teď rozjíždějí odnímatelné panely z lamina, koncipované z části jako skříňka. Jakmile budou fotky, můžu sem dát, ale to bude tak po Vánocích.

krtek*

já bych to asi řešil tak, že bych se zeptal kdy jsou plánované vyměny stupaček a podle toho se zařidil...WC udělal z SDK s tím, že bych jej udělal na hrubo, aby se dalo případně demontovat a provést jejich výměna a poté bych teprv WC zaobkládal...nevím však jakou máte dispozici...takže jsou to zatím jen výkřiky do tmy

třeba já měl výhodu v tom, že jsem koupil byt pod střechou a i když pominu, že u nás byly stupačky vyměněny dříve...tak jsem měl tuhle strategickou výhodu nebýt závislý na ostatních s vodou, odpady ani topením :)

Není nutno nic.Při přestavbě jádra z materiálu Ytong se nemusí nic nikam hlásit je to hromadně schválená přestavba panelákových jader.maximálně ve vchodu na nástěnku upozornění o probíhající rekonstrukci jadra a s tím -zvýšený pohyb cizích osob,zvýšená hlučnost popř,prašnost!

Ideálně je tuto část obezdít jen ze tří stran a stranu od WC z SDK vrch a spodek a uprostřed revizní otvor (na hlavní uzávěry -plynu TUV a SV+ počítadla).Ono rozbití sdk pro případ celých stuopaček je jednodušší a levnější než při vyzdění!

Jinak tkto nějak jsem to dělal ("předprojekt,trochu od ruky s dodatečným doplněním)

Rekonstrukce jádra v paneláku

ovczaak*
hodnocení

0x

kolem stoupaček bude taková klec z jeklů,k ní jsou ukotveny odpady,trubky... na tu klec nesahejte,vše kolem může jít pryč.

marekb
hodnocení

Ok, díky za info :) Budu s tím počítat. Dále by mě zajímalo, zda máte někdo zkušenosti s výměnou elektroinstalace? V bytě máme vše v hlíníku, což není ok. Chtěl bych nechat udělat nové rozvody, na koho se mám obrátit a kolik mám cca. počítat že to vyjde?

krtek*

málo informací na odpověď...nikdo neví počet světel, počet ukruhů, počet zásuvek..kvalitu koncových prvků čí kolik místností a jak velkých budete opravovat...

a jak tu říkají kolegové...věšteckou kouli tu nemáme :)

marekb
hodnocení

No šlo mi jen o orientační cenu pro byt 3+1 72m2. Zajímalo by mě, zda se nová elektroinstalace frézuje do panelu, nebo zda se to tahá v lištách?

panzerdragon*

kombinace lišt, frézování do panelu (vypínače ke světlům), eventuelně frézování do podlahy (vrchní betonovej potěr), tahání v podhledech a frézování do ytongu

krtek*

VELMI HRUBĚ počítejte:

160,- ks komplet krabička + vypínač / zásuvka např.ABB Tango

15,- až 20,- mb kabel světlo / zásuvka

750,- rozvodnice

150,- pojistka

4500,- revizní zpráva

8500,- práce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]