Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, mám prosbičku, koupili jsme byt ve kterém nebydlíme. Tak jednou do týdne přijedeme byt zkontrolovat, řádně platíme veškeré poplatky, včetně fondu oprav. Chtěli bychom se zeptat, jak je to s úklidem společných bytových prostor. Jsme i přesto když byt nevyužíváme, povinni úklid provádět? Za Vaše odpovědi předem děkuji
To jako každý uklízíte barák a máte nějaký kalendář služeb? To je jak někdy za bolševika, ale v dnešní době? To jsou u vás v domě takové držgrešle, že si nezaplatíte z fondu pár tisíc měsíčně za uklízečku, která by to tam třeba jednou týdně vytřela a umyla? Mám taky byt ve kterém nebydlím a představa, že bych tam měl jezdit dělat uklízečku, je doslova fantastická. Fakt se poptejte někde v okolí, většinou taková uklízečka má těch baráků víc a nestojí tolik. Myslím, že u nás to dělá asi za 4 tisíce měsíčně, tedy cca. 1000 Kč za jedno umytí/úklid celého baráku. Jestli jsou vaši sousedi z SVJ takoví kolenovrti a uklízejí to sami, tak pak jako vlastník musíte taky.
ty uklízečky se taky nepředřou...vidím to u nás...chodba sice mokrá, že to tam přejela...ale kvalita nic moc...joo, holt lidi jsou čím dál lenivější tak si to chtějí platit..ono umýt 1x za 14dní (nebo podle toho kolik vás je na patře) jedno patro je strašně časově a fyzicky náročné...a 1x za další cyklus sklep nebo před barakem taky..
"uklízečky se nepředřou" je klasická výmluva kolenovrtů, taky jsme jich tam pár takových měli, kteří toto tvrdili. Jenže na to je lehká pomoc, když uklízečka bude flákat práci, tak se na ní sejdou stížnosti a další týden už ani nemusí chodit, najme se jiná, která si bude práce více vážit. Mytí za 14 dní, patra, cykly se sklepy a před barákem atd, naštěstí netuším o čem píšete, toto nemusím řešit. Stejně jako dohadování se sousedy jestli opravdu vytřeli nebo nevytřeli. Stejnou logikou můžete říct, pokrývači se nepředřou, malíří taky ne, vylezeme s chlapa nahoru uděláme si střechu sami, vymalujeme atd. Jistě, můžete, do fondu si platíte svoje peníze a můžete si s nimi dělat co chcete. Např. nepoužívat na nic a starat se o barák svépomocí. Někoho čas je dražší někoho levnější. Někomu se pro pohodlí vyplatí zaplatit si uklízečku a mezitím si čas využít lépe, někdo si radši vezme hadr a jde šůrovat barák a zametat před barákem a ve sklepě. Je to čistě vaše volba.
Jsem ráda, že si uklízečku platíme. Uklízí dobře. Předtím soused přede mnou na to kašlal a neuklízel. Jen se podepisoval. I když se nastěhovala k němu nová přítelkyně, neuklízela. Proto je spravedlivý, že si musíme platit stovku měsíčně za uklízečku. Jinak líná nejsem, uklízení mě bavilo. Ale víc mi vadilo, že se soused leta jenom podepisuje, lže do očí, že uklízí. Pak to od něj okoukala sousedka před ním a taky se jen podepisovala. Tak jsem na patře uklízela skoro jen já sama. Sousedka po mě tomu taky moc nedala.
Úklidem se řiďte jak to máte ve stanovách domu. U nás i když lidé přes léto jsou na chalupě a vyjde na ně služba tak přijedou uklidit,nebo se s někým domluví aby za ně uklidil.Jednou máte byt,tak musíte uklízet i když tam nebydlíte.
U nás soused neuklízel několik let. Když jsem si stěžovala, trochu to pomohlo, ale jen na chvíli. Ale pak začal pouštět hudbu v noci nahlas. Naštěstí si už platíme uklízečku.
samozřejmě, že máte...viz. stanovy nebo domovní řád, který platí pro všechny Majitele nebo nájemce bez rozdílu toho jestli v bytě jsou nebo ne
Stanovy SVJ (domovní) řád není pro nájemnce právně závazný. Vůbec se jím nemusí řídit.
Možná jsem to trochu blbě oddělil. Tak znova.
Stanovy SVJ( součástí těchto stanov může být domovní řád) není pro nájemce právně závazný.
O členech SVJ jsem nic nepsal.
Neznám váš domovní řád, kde by to mohlo být stanoveno, ale mám za to, že úklid společných prostor obvykle provádějí majitelé bytů v čemž se střídají. Jestli tam někdo bydlí nebo ne je jeho osobní věc. Je to stejné jako že povinnost platit povinné ručení za auto má jeho majitel bez ohledu na to jestli s ním jezdí nebo ne. S tím, že to je jinak jsem se setkal v případě, že se nájemníci dohodli, že si budou platit externí úklid, nebo pokud byt pronajímají obvykle nájemník vykonává i tyto povinnosti ...
Neznáme vaše stanovy SVJ, ale nejpravděpodobnější je, že musíte. Pokud byste měli uklízečku, tak platíte poplatek tak nebo tak.
S tím autem a povinným ručením to zas tak dobrý příklad není! Pokud s autem nejezdím- neprovozuji ho, nemusí mít povinné ručení!
: když už, tak dočasně vyřadit z evidence vozidel.
Tak u toho auta ,pokud nezaplatím povinné ručení, tak ho musím vyřadit z provozu v registru vozidel, jinak hrozí pokuta 50tis kč. Neplatí, že mohu mít registrované vozidlo bez pojištění.
Když už...
Od 1.1.2015 již zákon "dočasné vyřazení" vozidla nezná. Správný termín je ten co jsem napsal tj. " vyřazení z provozu "
jen pro osvětu, co se starám o "své" nemovitosti.
První dům, 5 bytů, střídají se nájemníci po měsíci na úklid.
Druhý dům, 4 patra, 10 bytu, chodí tam týdně uklizečka, měsíčně dostane 1200Kč
Třetí dům, 4 nájemníci, někteří si chtějí uklízet sami, jiní chtějí službu, uklizečka nemá přístup k teplé a studené vodě, nemá kde mít nářadí. Ulízejí si nájemníci sami a hadají se.
Čtvrtý dům, 5 nájemníků, uklizečka nemá přístup k teplé a studené vodě, nemá kde mít nářadí, uklízí ten komu se chce. je to o dohodě lidí.
Pátý objekt, kanceláře, uklizečka uklidí WC 2x, chodbu 1,5x30metr, každý týden uklidí, dostane 600Kč měsíčně.
Jak se dělá úklid jinde, kde nemají vodu pro úklid?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.