Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměníková kamna

Od: aha123 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, prosím o Vaši radu ohledně vytápění domu. Bydlím na polosamotě v domě. Aktuálně řeším vytápění celého přízemí kamny Thorma Marburg a to hnědým uhlím, odhoříváním shora. Kamna "jedou" prakticky od rána až do noci a jsem spokojen. V prvním patře mám klasické nové Petry Kerpen, stejný systém spalování. Problém je, že první patro je členité a teplo se nedostane všude. I vzhledem k jakémusi komfortu chci klasická výměníková kamna a teplovodní rozvod do radiátorů. Otázka zní, zda existují kamna na uhlí vybavená výměníkem a hlavně, jaká je Vaše zkušenost. Snažím se vyvarovat dřevu, mám ho sice kolem dost a dost, ale pracnost s přípravou, neustálé přikládání a špinavý provoz mě odrazují. Díky moc!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

topic
hodnocení

1x

Kamen s teplovodním výměníkem existuje spousta. Pozor na ochlazení spalin - dehtování + nízkoteplotní koroze výměníku. Je třeba předehřev zpátečky, ideálně na 65°C. Je několik řešení, od jednoduchého přisávání teplé vody přes bypass po kotlový a radiátorový okruh a aku nádrž. Nutná ochrana proti přetopení, ideálně dostatečně funkční samotíž (stojíjcí čerpadlo - minimální odpor má když je zapojené jako ejektor)

Další možnost je teplovzdušný rozvod, opět několik způsobů. Odpadnou radiátory a starosti s výměníkem.

jendad
hodnocení

0x
Pokud jste spokojen s kamny, zkusil bych namotat par smyček měděneho potrubí na kouřovod (cca 2až 3 metry). To bude vyměnik a uvidíte zda to bude stačit.
hubas*

Ujišťuju Vás, že to stačit nebude.

U uhelných paliv je velkou výhodou stáložárná fáze, kdy kamny po dlouhou dobu hřejí-žhnou, ale kouřovod je pouze teplý. Mám toto dlouhodobě odzkoušeno na výměníku "gájo" ve vedlejší místnosti. Chce to vymyslet něco jiného...

hodnocení

0x

Kamna s teplovodním výměníkem existují a říká se jim "teplovodní kotel".*ua*

doplněno 15.11.16 17:30:

Provozováním "kamen s výměníkem" byste elegantně obešel právě přijatý zákon o ochraně ovzduší, který nařizuje pravidelné ( 1 x za 2 roky) revize teplovodních kotlů s výkonem 10 - 300 kW.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]