Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o Vaši radu ohledně vytápění domu. Bydlím na polosamotě v domě. Aktuálně řeším vytápění celého přízemí kamny Thorma Marburg a to hnědým uhlím, odhoříváním shora. Kamna "jedou" prakticky od rána až do noci a jsem spokojen. V prvním patře mám klasické nové Petry Kerpen, stejný systém spalování. Problém je, že první patro je členité a teplo se nedostane všude. I vzhledem k jakémusi komfortu chci klasická výměníková kamna a teplovodní rozvod do radiátorů. Otázka zní, zda existují kamna na uhlí vybavená výměníkem a hlavně, jaká je Vaše zkušenost. Snažím se vyvarovat dřevu, mám ho sice kolem dost a dost, ale pracnost s přípravou, neustálé přikládání a špinavý provoz mě odrazují. Díky moc!
Kamen s teplovodním výměníkem existuje spousta. Pozor na ochlazení spalin - dehtování + nízkoteplotní koroze výměníku. Je třeba předehřev zpátečky, ideálně na 65°C. Je několik řešení, od jednoduchého přisávání teplé vody přes bypass po kotlový a radiátorový okruh a aku nádrž. Nutná ochrana proti přetopení, ideálně dostatečně funkční samotíž (stojíjcí čerpadlo - minimální odpor má když je zapojené jako ejektor)
Další možnost je teplovzdušný rozvod, opět několik způsobů. Odpadnou radiátory a starosti s výměníkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.