Nejste přihlášen/a.
No můžeš se řídit obecnýma radama, že mezi 1,5-1,7 V nabitá, mezi 1,3-1,5 V vybitá, ale každá baterka to má trošku jinak, jestli nemáš možnost přímo přístroje se zátežovím testem, tak zkus na baterii zapojit nějakou improvizovanou zátěž (stětlo, rádio, etc... ideálně co je na 1,5 V) a při tom jí změř jak moc hluboko klesne v porovnání s klidovým stavem. pokud to je o více jak 10-15% a případně klesá tak je značně vybitá.
Máme dva kluky a co chvíli se někde povalují baterie v neznámém stavu. Ten tester mám taky, ale osobně mi nevyhovuje, protože měří jen napětí naprázdno, takže ukazuje jako plnou i už napůl vybitou baterii. (Chystám se ho doplnit o zatěžovací odpor, pak to bude asi použitelnější)
Osvědčila se mi spíše metoda měření zkratového proudu. Přepnu multimetr do polohy 20A DC a krátce, cca sekundu měřím zkratový proud baterie. Hodnota bude záležet na použitých měřících kabelech, zde jsou paradoxně lepší tenké, méně kvalitní, protože proud díky úbytkům nepřekročí 20A.
Takže cca jednou za tři měsíce sednu ke stolu, před sebou krabici s cca 100 a více bateriemi a třídím je do čtyřech sáčků: AA nové, AA horší, AAA, nové, AAA horší. Kupujeme pouze alkalické, takže v mém případě AAA s proudem 4..8 A dávám do "horší" a nad 8 A do "nové". U baterií AA od 5..12A = horší a 12 a více = "nové".
Do spotřebičů s velkým odběrem, jako jsou foťáky, auta na vysílačky atd dávám ty "nové", do méně výkonných led svítilen a pod dávám ty horší.
Už mě štvalo, že stále kupujeme nové a tak jsem vypozoroval, jak to funguje. Kluci, nebo manželka, běžně otevřeli krabičku s 10 ikea bateriemi, vzali si čtyři, ty vybité dali do krabičky, kam se ale vysypalo i tech 6 nových z otevřené krabičky. Při další návštěvě krabičky vzali čtyři baterie z krabičky, jenže mezi nimi už byla zamíchaná i ta špatná, takže hračka nefungovala a oni znechuceně všechny čtyři baterie vyhodili do koše a v obchodě pak svorně tvrdili, že už nemáme žádné baterie.
Takže od té doby, co to dělám, dost ušetříme.
Ano. S mými kabely je nečastější zkratový proud AAA z ikea a lídlu kolem 8..10 A, některé dají 12A. AA články dávají kolem 16..18 A. Multimetr mám ověřený z práce. Takový proud dá baterie jen pár sekund a velmi rychle klesá. Po 30 s klesne cca na polovinu (hodnotu cca 4..5 A, která bývá jako zkratový proud AAA uváděna) po krátkém "odpočinutí" ale opět dá vysoký proud.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.