Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malování bytu

Od: alunka® odpovědí: 23 změna:

Jedná se mi o malování za pevně instalovanými předměty v bytě. Odmontováváte každý rok při malování např. kompletní kuchyňskou linku jak v horní tak ve spodní části a tím pádem odpojujete všechny vestavěné spotřebiče co jsou v lince nebo ne? S vestavěným napevno přijeným plynovým spotřebičem ale i elektrickými spotřebiči jako je napevno připojený sporák s el.troubou je trochu problém, nejde to dělat svépomocí, ale odbornou firmou. Nebo v jakém časovém odstupu by se mělo tohle kompletní odmontovávání kvůli vymalování provádět? Nebo jak to děláte vy? Prosím poraďte.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak za prvé doma nemaluju každý rok, naposledy jsem maloval před víc než 10 roky (jo, už by to neškodilo, ale nutné to ještě není *frajer* - nekouřím, nevařím). Pokud maluju někde jinde, rozhodně nerozebírám kuchyňské linky, ani skříňové stěny, to je dost nesmyslné a zbytečné počínání. Volně stojící a visící předměty někam odnesu, větší kusy jen odsunu od zdi a zakryju plachtou. Na rozdíl od Vilika ale sundavám kryty zásuvek a vypínačů a lustry. Je to jednoduší, než je oblepovat páskou, nebo je po vymalování pracně mýt (ovšem jsem elektrikář a tak vím, co si můžu dovolit).

"Generální" malování s kompletním vyklizením bytu považuju za dobré udělat, když se stěhuju.

doplněno 14.11.16 12:04:

alunko, sundání krytů zásuvek je jen maličkost, kterou si usnadňuju práci. To určitě potřeba není a na výsledek práce to podstatný vliv nemá. Nevymalovaný čtvereček pod zásuvkou nikomu vadit nebude, stejně jako nevymalovaný čtverec za kuchyňskou linkou *smich*.

doplněno 14.11.16 13:42:

Tím jsem myslel, když se nově stěhuju do bytu, ne z něj :-D.

Ale představte si, že jsou majitelé (pronajímatelé) bytů, kteří trvají na tom, aby byl byt po odstěhování nájemce ve stejném stavu, jako když se nájemce nastěhoval. To znamená i vymalovaný. A dokonce na to mají ze zákona právo.

hodnocení

No přesně pane Magdone, jste elektrikář. Neumím si představit malování s trčícími dráty od zásuvek, nebo svítidel a jiných spotřebičů bez přítomnosti, nebo předchozího zásahu elektrikáře. Ne každý kutil je s elektrikou kamarád. Za to, že jste mi napsal, vám moc děkuji.

sebod*

alunko. Proč se chceš řídit tím, co dělají ostatní. Někdo má zdi čisté i za deset let, jiný je má zamatlaný za měsíc ;). Někomu nevadí, že je sem tam flíček, jiný je z toho hysterický.

My malujeme jednou za cca 2-3 roky (stále jsou kolem mě malé děti, takže zdi jsou od nich umatlané :-D). Než bych odmontovávala nábytek, tak si radši zajdu zasportovat s dětmi ven :).

hodnocení

Děkuji paní Sebod za to, že jste mi napsala. Nechci se řídit do puntíku tím, co dělají ostatní, to ne, to ani nejde. Vím také, že neexistuje žádná státní :) nebo jiná norma. A pravdu máte, že se něco může umazat i za měsíc. Dříve mě ani nenapdlo tuto problematiku zkoumat. A najednou to přišlo a je pro mě moc zajímavé, jak to dělají jiní. Třeba to někdy bude zajímat i jiné lidi, kteří tady u zdejších rádců hledají pomoc nebo podporu.

hodnocení

To byste si toho "generálního" vymalování moc neužil, pane Magdone, když byste vymaloval až při vyklizení bytu :). Ale pronajímatele byste určitě velmi potěšil a ušetřil mu náklady na vymalování pro dalšího nájemce. To se musí, nebo máte tak dobré srdíčko?

pohanka*
hodnocení

1x

Malování jednou za 6-8-10 let, anebo podle potřeby.

Volně stojící nábytek se dá doprostřed a překryje. Zásuvky a vypínače neodděláváme, ale když je potřeba, je okolo umatláno, tak se sundají.

Kuchyňská linka je v rohu, který je okachlíkovaný, horní skříňky nesundavám, i když přiznávám, že by to byl dobrý nápad. Celkově bych potřebovala novou, pěknou, moderní kuchyň. Ale asi se mnou dožije.

Není mužskej. Velmi si výmalbu šetřím, nekouřím, na vypínače sahám nejdříve očima! Nikdy nešátrám. Komáry, kterých je minimálně, protože mám sítě, zásadně vyluxuji, tedy žádné zabíjení plácačkou. A ani ji nemám. Pavoučky chytám do sklenice a dávám ven, do garáže, nebo sklepa.

Až Vám bude přes 60, tak Vás přejde /manžela dcery/ každoroční malování, i když přiznávám, že to je nejlepší uklizeno.

Nechala bych to na mladých, ať si svoje místnosti stěhují a malují, uklízí sami každý rok, když to tak chce mladej mít.

hodnocení

Děkuji paní Pohanko, ten závěr vašeho sdělení je velmi pravdivý a toho až mu bude přes těch šedesát se asi také nedožiju. Jen mi to přišlo zajímavé vědět, jestli je to takhle běžné, nebo ne.

vilik*
hodnocení

0x
Nejsem šílenec.
Co nejde sundat, nesundávám. A nemaluju každý rok.
hodnocení

A co skříňky na zdech, také ne? Já bych to pojala jako vy, ale sundat a oddělat i když obtížně prý jde všechno. Kéž by mi sem napsalo více lidí, že to není až zas tak moc nutné.

vilik*
Sundat, i když obtížně, jde všechno, ale musí to mít smysl. To už můžu odmontovat zásuvky a vypínače, abych to omázl barvou i pod nimi. Stejně tak nebudu rozebírat vestavěné skříně a odmontovávat bodová svítidla ze stropů.
Vše ulehčí kámoška zakrývací folie a krycí páska. Věřte mi. Ušetříte práci a peníze hlavně sobě.

fiser22*
hodnocení

0x

kuchyňskou linku, vyložené velké spotřebiče, apod. rozhodně neodmontovávám, všeho s mírou... a malování každý rok? to určitě ne. jednou za ty tři roky bohatě stačí (jsme ale nekuřáci...)

hodnocení

Pane Fiser22 vaše odpověď se mi líbí. Doufám že nebute výjimečný a snad mi napíše více lidí, jak že to u nich doma dělají. Moc bych si přála vědět zda je to tak normální.

Malovani za 3 - 5 let podle potreby (nekuraci a uz nemame v kuchyni plyn), kuchynskou linku rozhodne neodelavame, hne se jen s nabytkem s kterym to normalne jde

hodnocení

Děkuji paní Helenko. My máme plynové topení ve všech třech pokojích i v kuchyni a navíc je tu ten kombinovaný sprák nahoře s plynem a dole s elektrikou. Podle vaší zkušenosti by tříletá doba mohla stačit? Jestli mi odpovíte, budu ráda. Budu ráda za každý názor.

3 roky staci, kdo vas tak prohani s malovanim?

hodnocení

Povím vám to, manžel mé dcery, co se k nám přistěhoval. U nás se maluje každý rok, ale to odmontovávání neděláme. On sám toho sice moc neumí, rozhodně ne elektriku a plyn, ale myslí si, že by se všechno mělo odmontovávat vždycky. Proto mě tak moc zajímá, jak se to dělá u jiných lidí.

A jen malujete nebo i skrabete stare natery?

U nas se sice maluje po par letech, ale vzdy se skrabou stare natery. Ovsem kuchyn ani obyvakova stena se nedemontuji, jen soupnutelne skrinky ci skrine.

Drzim vam palce at zvitezi selsky rozum a pokud je do toho zetak tak hrrr, tak at si to demontuje hezky sam a pak plati pripadne opravare co budou napravovat skody :D

hodnocení

0x

Rozhodně nemalujeme každý rok, ale když už se do toho dáme, všechny stěny obnažíme. Jsem ten magor, co demontuje i zásuvky a vypínače, sundáme i lustry a stropní i nástěnné lampy. Malujeme vždy jen jedno patro. Ani tak není problém s kuchyní, spíš je nutné demontovat čtyřmetrovou stěnu v jednom z pokojů a další stěnu v ložnici. Při letošním malování jsme tak mohli bez problému vyměnit i podlahu ve zmíněném pokoji. Nejhorší je začít - pak už to jde skoro samo. ;)

doplněno 14.11.16 11:56:

Dům jest velký a tak se malování v jednotlivých částech opakuje zhruba v osmiletém cyklu. Nekouříme, topíme ÚT, v kuchyních jsou odsavače...

doplněno 14.11.16 12:03:

Při demontování krytů zásuvek a vypínačů přece žádné dráty netrčí? Pod lustry a vůbec světly je čokoláda *smich*

hodnocení

Tak to zrovna není voda na můj mlýn, ale moc děkuji za vaši reakci. Můžete mi napsat jak cca často tuto anabázi provádíte? Prosím, moc mi na tom záleží.

hodnocení

0x

Také nic neodmontováváme; barák zevnitř líčíme tak jednou za 2-4 roky (kuchyň zhruba po dvou letech, pokoje po 3-4 letech).

fex
hodnocení

0x

První věc, kterou bych Vám doporučil je začít používat svůj rozum a řidít se hlavně selským rozumem. Pokud to uděláte, odpovíte si na dotaz sama. Abych ale tady jen nekafral, přidám i mou zkušenost.

Malujeme tak nějak co tři roky, ted jsme malovali celý byt asi předloni, jenomže jsme ho celý rekonstruovali, takže to bylo jiné. Opravdu neznám nikoho, kdo by demontoval kuchyňskou linku lvůli malování. Mám linku 3x5 m tvaru do L a můžu s jistotou řict, že spodní část by nešla demontovat bez toho, aniž by se něco rozbilo. Takže proč bych to dělal? Za horní části mám vysekané části omítky, protože byla křivá zeď. Nikdo to nikdy neuvídí, tak proč za tím malovat?

Na druhou stranu když jdu malovat, zabalím si lustr a kdyty žárovek a vypínačů sundám, je to rychlehší a čistší práce než je omalovávat a potom to všechno čistit.

hodnocení

Díky za napsání vaší zkušenosti, pane Fexi, váš názor mi konvenuje.

krtek*
hodnocení

0x

co se týče malování kolem vypínačů a zásuvek..zas to není takovej problém demontovat a zpátky nasadit (stačí jen rámeček a vypnout pojistky, že)...a kdo je líný nebo se mu z nějakého důvodu nechce...tak existují malířské maskovací pásky..ale znám i takové pacienty co si vymalují byt třeba na "bordel" červenou nebo mají jiné cirkusové barvy (zelená, fialová, žlutá..atd) a ještě si je pořídí nesmyvatelné takže všechny zásuvky a vypínače jsou zašpiněné od barvy, která nejde umýt...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]