Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatické větrací mřížky do oken

Od: adetouk® odpovědí: 18 změna:

Dobrý večer, narazil jsem na internetu na toto ideal-okno.cz/... a chtěl bych se zeptat,jestli s těmito větracími mřížkami má někdo osobní zkušenost.Zajímá mě hlavně,jestli je větrání pomocí těchto mřížek výhodnější z hlediska úspory tepla,než klasické větrání otevřením okna. Jestli těmito mřížkami netáhne chladný vzduch a jestli dokáží udržet normální vlhkost v domě.Děkuji za odpovědi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Co k tomu napsat... Je to stejná, nebo dokonce ještě větší kravina než mikroventilace...
Průběžné větrání je dobre možná v létě, ale zime nesmysl.
hodnocení

Ty s tím máš osobní zkušenost?Podle toho ,co píšou u tohoto způsobu větrání,je rozdíl mezi mikroventilací,která větrá permanentně a větracími mřížkami,které se při dosažení optimální vlhkosti vzduchu uzavřou.Tak proto se ptám na osobní zkušenosti.V létě nepotřebuji mikroventilaci,otevřu si ventilačku.

Musím souhlasit s předchozím rádcem - je to pozoruhodný konstrukční počin a zajímavá úvaha. Napřed vyrobím okno, aby co nejlépe izolovalo, opatřím ho x-komorami, x-těsněními ... a pak to nechám mezi těmi těsněními profukovat a ještě to budu vydávat za bůhvíjak progresivní technickou fičuru *smich**smich* Ovšem jednu výhodu to pro výrobce plastových oken má - když se v mrazu okenní křídla ohnou (a to se ohnou) tak se případné profukování bude vydávat za perfektní fungování oné ,,vychytávky´´.

Prostě to chce normálně krátce a intenzivně vyluftovat otevřením okna. To je celý problém.

krtek*

ano...ušetřil jste mi spoustu psaní...mám uplně stejný názor...navíc jsem tuhle situaci řešil u nás na baráku..nejdřív náš pan předseda SVJ dělá chytrýho a honí si triko jak důkladně vybírá okna a jak tam nechal dát parotěsnící pásky (na 60.let starej barák z plných palených cihel) a nenechá si ode mě poradit a pak se zjistí, že barák je tak utěsněnej, že plynař nedá revizi na karmy, protože nemají dostatečný přísun vzduchu..tak ho nenapadne nic lepšího než tohle řešení, které pak prezentuje na schůzi SVJ a všichni mu jak nemocní oslové kývají hlavou, že to bude určitě nelepší řešení než vrtat díry do fasády..a když mu na to reaguji jak kolega výš...tak se cítí dotčenej, že jsem si já, takovej mladej cucák, dovolil mu oponovat*smich*

hubas*

Je to jednuduché. Efektivní "zimní" větrání přes okno je takové, při kterém se během co nejkratší doby vymění vzduch v místnosti. V co nejkratší době proto, aby se stěny a předměty v místnosti neochladily, to není žádoucí. Nic lepšího než zprudka otevřené okno na několik málo minut se ještě nevymyslelo.

Nesmysl šířený pouze v Česku. Žádná moderní budova takhle nevětrá.

je řeč o větrání okny ne o řízené výměně vzduchu

hubas*

Tak argumentujte, rád se dozvím, jak funguje fyzika v ostatních zemích! Pokud jste četl příspěvek výše, bylo zde jasně uvedeno "větrání přes okno". O větrání moderních budov zde nepadlo jediné slovo.

Jinde se větrá například uváděným větracím profilem okna. Něco takového nabízejí všechny slušnější firmy. Ve skutečnosti to bez pořádného odsávání nestačí normě, ale je to mnohem lepší, než "mikroventilace", kdy je okno odemčené.

hodnocení

Takže se nenašel zatím nikdo,kdo má s tímto způsobem větrání OSOBNÍ zkušenosti,zato se zde vyrojili rádci,kteří kritizují něco,s čím se v životě nesetkali.Takové rady si můžete strčit ...nebo třeba za klobouk.Je mi jasné,že větrání otevřením oken dokořán je nejrychlejší,chtěl jsem jen znát zkušenosti někoho,kdo větrací mřížky používá,jestli to funguje tak,že tyto jsou schopny udržovat vzdušnou vlhkost na nějaké přijatelné hodnotě ,t.zn.,že sledoval hodnoty na vlhkoměru a porovnával třeba množství spotřebovaného tepla,atd.Mám takový dojem,že na zdejší poradně se vyskytuje dost "rádců",kteří ví o problematice kulové ale musí reagovat jenom proto,aby si ostatní mysleli,jak jsou chytří.Nebo si neumí pořádně přečíst otázku. Anebo je za tím něco jiného,kdoví...

Myslete si co chcete, ale tohle prostě nemůže fungovat. (nebo tedy může, ale bude to pouštět ven spoustu tepla)

Jediné co tato mřížka řeší, je vznik průvanu.

krtek*

Když vám tu x lidí napíše, že to nemají a sepíšou vám tu dalších Y důvodů (i z hlediska fyziky) proč to nemají tak je logické, že to asi není taková výhra jak si představujete...a pochybuji, že ten kdo si to teda jakože obstaral se bude zabývat takovým detailním měřením jaké jse tu požadoval...

hodnocení

Vždyť je to tak prosté! Abych udržel vzdušnou vlhkost na přijatelných hodnotách,aby mi nekondenzovala na chladných místech v domě (ostění oken,okenní skla,studené zdi např.za nábytkem a pod.),potřebuji vyměnit určité množství vlhkého vzduchu a nahradit jej "čerstvým"vzduchem,např. z venku.To lze provést několika způsoby.Například tím,že otevřu okna a vyvětrám.Tady hrozí nebezpečí,že větrání přeženu a zbytečně vypustím teplý vzduch, anebo,což je pravděpodobnější,větrám nedostatečně a hrozí problém s velkou vlhkostí.Kdežto u větracích mřížek by to mělo fungovat tak,že při dosažení přijatelné vlhkosti se automaticky mřížka zavře a zastaví přívod studeného vzduchu.A otevře se zas,až vlhkost vystoupí nad normální hodnotu.Záměrně píšu"mělo fungovat",protože nevím,jestli to doopravdy funguje,a proto se tady na poradně ptám,jestli to má někdo namontované a jak mu to funguje.To je podstata mého dotazu a nepotřebuji číst rádoby chytré názory někoho,kdo si jen něco myslí,ale ví úplné h...

doplněno 14.11.16 16:33:

re-1.cz/...

doplněno 14.11.16 16:35:

re-1.cz/...

Něco takového doma máme už deset let. Je to lepší, než drátem do voka, jak se říká. Je to lepší, než mikroventilace, ale pokud nemáte centrální odsávání s pořádným podtlakem (200 Pa), normě stejně nevyhovíte. Ale podle normy nevětrá nikdo. Nebo znáte čtyřčlennou rodinu, kde při večerním sledování televize každou půlhodinu otevřou v obýváku okna dokořán a vymění všechen vzduch?

hodnocení

0x

stavba.tzb-info.cz/...

Jinými slovy ano nemám s GECO kalpkou zkušenosi protože pro větrání je nedostatečná a např přívod vzduchu pro sporák už mi nezajistí vůbec .Takže podstatně levnější a technicky shodné řešené je zrušit v určitých místech těsnění

tiffany*

Nunici, jako technický "netalent" si dovolím prostý dotaz, dalo by se tedy říci, že odstranění těsnění vlastně umožní tak trochu mikroventilaci? Děkuji za zamyšlení i odpověď :).

GECO systém neznám, ale většinou to bývá řešené tak, aby vzduch běžel rámem delší cestou a ohřál se tak, aby žádné místo (ani tam kde vyfukuje) příliš neochladil a nedocházelo ke kondenzaci. Zrušení těsnění to způsobit může. Ale je levnější.

doplněno 14.11.16 18:06:

Ono zrušení těsnění není úplný ekvivalent. Ty rámové systémy maji klapku, která se pokouší stabilizovat průtok.

Ano zrušení těsnění je levnější řešení při stejném efektu jde o to jak dlouhou část a v kterém úseku zrušit kvůli kondenzaci

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]