Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlíme v RD a u domu máme vrt z kterého čerpáme vodu - samozřejmě klasicky čerpadlo a tlaková nádoba c vakem. Poslední dobou se mi zdálo, že čerpadlo spouští velmi často tak jsem klasicky vypustil vodu a pokusil jsem se pomocí hustilky dotlakovat aby nezapínalo tak často - bez tlaku spustilo 4 krát jen na napuštění wc splachovadla... a nyní spustí pouze jedenkrát ale rozhodně tam není 1,5 - 2 bary co by mělo být v nádobě... ale když zapnu zase vodárnu aby vodu dopustila tak má čerpadlo problém do totlakovat aby vyplo, nemuže to být tak nízkým tlakem že se to v tom vaku doslova rve? Tedy nehrozí poškození vaku či nějaké součísti u vodárny?
Na webu je krátké video jak se má natlakovat vzduch v tlakové nádobě (nechci ho sem dávat, zabírá to místo na ploše, ale snadno ho najdete), ale stačí hlavně vědět, že odhad tlaku není správný, musí se měřit. Stačí vám k tomu obyčejný tlakoměr na měření tlaku v pneumatikách do auta.
Pokud je to možné, je třeba nejdříve zavřít vodu do domu a někde dole u čerpadla vypustit vodu, tak, aby tlak klesl na nulu. Pokud nemáte někde dole vypouštěcí kohout, tak prostě vypustíte vodu z vodovodu až co to půjde, hlavně musí tlak klesnout na nulu. Pak na venitilek tlakové nádoby nasadíte pumpičku a pumpujete na tlak o trošku nižší než je zapínací tlak tlakovéh spínače. Takže jestliže se vám vodárna zapíná při 2 barech (tedy 2 atmosférách), tak natlakujete o 0,2 baru nižší, tedy na 1,8 baru.
Pumpičkou na kolo je to asi šestset štouchů, lepší je mít kompresor i s tlakoměrem a občas měřit tlak. Přitom musí být stále vypoštěcí kohout otevřený. Teprve kdbyby tlak nestoupal a nešlo to natlakovat, se dá usuzovat, že je prasklý vak uvnitř tlakové nádoby.
Dobrý den,toto jsem udělal, ale po natlakování čerpadlo nebylo schopno dotlakovat expanzní nádobu, myslím že v nádobě je problém nikoli v čerpadle to čerpá a spíná ok... ale je zvláštní že bez vzduchu má čerpadlo i tak problém dohnat správný tlak vody
při tom když se voda doplňuje do nádoby je cítit jak proudí ale před docílením na požadovaný tlak - vypnutím je cítit, že už průtok je mnohem menší, nejspíše je to správně, ale mám pocit že je něco v nepořídku...
Tlak má být cca 2 bary ale po natlakování si myslím, že by čerpadlo ani nebylo schopno to dotlakovat na požadovaný tlak.
Včera jsem pumpoval pumpičkou protože tlak byl na nule a nyní je téměř podle měřidla také na nule avšak na napuštění nádobky wc se sepne čerpadlo pouze jednou a předtím 4 krát... Tak opravdu nevím kde je chyba...
Jakoby nyní je to ok to spínání, ale nejde mi to do hlavy pokud jsem byl včera na nule a seplo 4 krát a nyní jsem také téměř na nule jak může sepnout pouze 1 krát?
Může být samozřejmě i závada na čerpadle, že není schopno dodat potřebný tlak. Nebo: pro ochranu čerpadla bývá obvykle ve studni přetlakový ventil - pokud se porouchá, může začít propouštět vodu. Nebo: setkal jsem se i s tím, že za tímto ventilem byl mosazný mezikus se zpětnou klapkou a tento díl byl téměř ucpán vodním kamenem. Takže když čerpadlo sepnulo, voda se zůženým průřezem skoro nedostala do domu, ale otevřela přetlakový ventil a stříkala ve studni.
Nemyslím že by byla závada ve studni, na 99% si myslím že to bude v expanzní nádobě, každopádně pokusím se instalatéry sehnat co nejdříve aby se zastavili a mrkli se kde je problém... každopádně je psáno že tlak se má kontrolovat 4 krát do roka ale nyní je to měsíc a kousek a v expanzce zmizel tlak který byl 2 bary každopádně to tedy vypadá že ztráta tam je a nejspíše i závada, ovšem pokud by byl prasklý vak unikala by voda ventilkem nebo při vypouštění vzduchu by tekla i voda ne?
Někdy je po natlakování tlakové nádoby a opětného uvedení vypuštěné vodárny do provozu v trubkách vzduch, nebo pokud utekla voda zpátky do studny netěsnícím sacím košem a při prvním spuštění čerpadla a nasávání vody nejdříve nasává vzduch. Jestliže jsou zavřené všechny vodovodní kohoutky a plný splachovač, takže se splachovačka nenapouští a vzduch nemůže nikudy ven, tak se čerpadlo snaží čerpat vodu ze studny při vytlačování vody do vodovodu v domě a stlačit i vzduch v trubkách. Přitom stačí při spuštění čerpadla otevřít nějaký kohoutek a pustit vodu.
Jestliže je v trubkách vzduch, tak nejdříve z kohoutku utíká vzduch, syčí, prská, po nasátí vody do vodárny voda smíchaná se vzduchem prská a pak teprve začne téci plným proudem bez vzduchu. Při dalším spuštění čerpadla už by měla voda téci plynule. Podle situace (velikosti tlakové nádoby, sacího potrubí, výšky hladiny vody ve studni, atd.) by k naplnění tlakové nádoby vodou mělo stačit asi tak deset sekund a méně.
Někdy se ve vodě objeví rezivý kal, špína uvolněná z čerpadla, stačí ji chvilku nechat odpustit. Ale kal se může usadit na mřížkách perlátorů na vodovodních baterií nebo sítkách na těsnění před baterií a proud vody je pak slabý. Stačí perlátor vyšroubovat, vypláchnout, očistit hrubším štětečkem (starým kartáčkem na zuby), znovu propláchnout a nasadit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.