Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
začínám řešit venkovní parapety a narazil jsem na detail, který bych rád vyřešil.
Běžně se rám okna z větší části přetáhne zateplením, ale u podkladového profilu toto nelze (nešel by osadit parapet).
Takže podkladový profil stále zůstává nejslabším místem okna.
Mezi profilem a hranou okna je cca 17mm mezera, tak mě napadlo nalepit na podkladový profil cca 1cm silný XPS a alespoň nepatrně tak zvednout jehou tepelné parametry.
Nebo jak toto vyřešit lépe?
Z Vašeho popisu tuším že chcete zateplit rám a ne ten "plasový hranolek pod rámem!Běžně se dává okno na hranol plastu pak to vypadá jak jsem upravil Váš obrázek-červeně onen plastová hranolek amodře parapetní zateplení,toto když nejde jinak tak se "betonuje"tzv zateplenou maltou (s obsahem perlitu)
Tak ještě jednou parapetní plech či kdoví co se dává jak jsem namaloval červeně jinak se to nedělá tak nevím co vymýšlíte! Za těch pár let co dělám ve stvebnictví jsem to jinak ,než jsem doplnil Vaši malůvku neviděl dělat ani jsem to jinak nedělal.Těch 1,8-2cm pod rám je pro standart!
nějak po ránu asi nechápu kam tím míříte nebo čeho chcete dosáhnout..ale tam kde máte tu kótu 38 tak to je minimální prostor pod křídlem a horní hranou parapetu, abyste ho mohl otevřít...a ten zbytek (od kóty 38 dolů) je ten podkladový profil (většinou 30mm)...a kolem něj se to zapravuje (beton, xps..) ana to pak se jen osadí parapet..já osobně mám v bytě vnitřní parapety lepené a položené na XPS..chtěl jsem to záměrně...parapet je teplejší a nejde od něj takovej chlad..v kuchyni budu mít místo parapetu kuchyňskou desku..
Tento detail je opravdu problém, jen se zeptám nemáte, páč jsem asi nepochopil obrázek
šířka rámu je 82,5mm, a pod ním je teprve ten podkaldový profi, rozměru 30x30mm? Na Vašem obrázku není podkladová profil namalovám?
Páč já vidím jen rám a křídlo.
(Diesle, ale okno se otvírá doprava, tam nemůže přijít parapet..)
Ano, po doplnění je to jané, že na prvním obrázlu chybí ten hranolek dole. Je to opravdu nejbolesnější místo na okně. Když přijdete za prodejcem, nebo na předváděcí výstavu, aby Vám sdělil, jak to udělat, nepochodíte.
Já osobně doporučuji:
Venkovní parapetr co přijde zasunout zespodu do drážky rámu, co nejvíce zkrátit, třeba jen na 6mm. Takže se parapet dotkne až spodního rámu. Na druhém obrákz je v druhé drážce, dejte ho do první drážky. Pak tam zbyde více místa pro lepší izolaci třeba kooltherm, nebo černou mechovou izolaci. Pod plechový parapet dáte co nejvíce izolace, na sucho několikrát vyzkoušíte namontovat izolaci i s parapetem. Pak nadzvednete izolaci a i s parapetem a prostor pod tím vypěníte, parapet připevníte pěnou.
Snad jsem to popsal srozumitelně.
Profil má rozměr 35x45mm. Takže aby tam šel nasadit parapet, tak ji můžu překrýt cca 1cm nad montážní pěnu a to nic neřeší.
Dovnitř lišty už nic nenacpu a nevěřím že by to nějak zvedlo její tepelnou izolaci.
Takže prostě zkusím na ten profil nalepit co nejsilnější pruh z xps, tak aby stále zůstala volná drážka pro parapet a uvidím co to udělá s teplotou.
Nyní je teplota o 2° nižší než teplota na boku okna.
aha...no tak řešení je lehké..řešit to jako detail u pasivního domu...místo toho plastového podkladního profilu dáte tu "speciální"polystyrenovou podložku...teď nevím jaký je přesný technický nebo obchodní název..tvar a funkci to má stejnou jako ten podkladní profil...ale není to PVC nýbrž polystyren..
např..
já bych teda používal normálně podlahovej nebo extrudovanej polystyren, aby se to nepromáčklo..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.