Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se mi přechod na dvoutarif?

Od: sejny* odpovědí: 17 změna:

Vyplatí se mi přejít na dvoutarifní sazbu elektřiny, pokud mám topení plynem (podlahovka) a ohřev vody kombinovaným bojlerem? Vaření bude indukcí jinak bude v domě myčka, pračka, sušička a další běžné spotřebiče. Ohřev vody bude v naprosté většině případů probíhat pomocí plynového kondenzačního kotle, ale je možné jej přepnout i na elektřinu. Tudíž bych měl mít nárok na nižší sazbu. Mám již hotovou i revizní zprávu na přípojku. Podle revizáka se mi ale dvoutarif nevyplatí díky poplatkům za dvoutarifní hodiny a ohřevu vody převážně plynem.

Protože jsme ještě žádali o navýšení příkonu (z 1x25A na 3x25A), dal jsem na něj a žádal o jednotarif D02d. Už mi přišla i smlouva. Je možné ještě smlouvu změnit a žádat dvoutarif D025d? Vyplatí se mi to vůbec? Podle mého okolí jsem udělal blbost. Moc díky za rady, už z toho zmagořím.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ir5hus
hodnocení

0x

Předpokládám, že jde o byt. (dle předchozího jističe).

Pokud se nebude skutečně využívat nízký tarif u D25 na ohřev vody, tak je to nesmysl. Je totiž většinou v době, kdy ho nevyužiješ na nic jiného. Díky vyšším poplatům skutečně zaplatíš více.

Lepší je tarif D45. Ale zde je potřeba o něco vyšší spotřeba, aby se tento tarif vyplatil. Já jsem to počítal před cca rokem a vyšlo mi, že při měsíční platbě 600Kč bych neušetřil nic, naopak bych musel investovat.

sejny*
hodnocení

Jedná se o barák - dřív sloužil jenom jako chalupa a jištění měl pouze pojistkama - jistič tam vůbec nebyl.

111®
hodnocení

0x

no dvoutarif vám sepne napájení pro bojler a přepne číselník na elměru na nízký tarif. Pak vám jede na tento tarif celý byt nebo dům a je jen na vás co v této době udete provozovat, jestli zrovna vařit nebi si pohlídáte praní v NT atd. N druhou stranu je pravda, že třeba indukce nebo sklokeramiky se většinou připojují na 2 fáze. nebo i na 3. myslím velké 4 plotny .

Takže je to takové babo raď, ale když už jste dal 25x300=7500,- za přechod z 1x25 na 3x25A tak bych ohřev vody dal na elektriku a na rok to zkusil. Chce to ale důsledně sledovat náklady, aby se to pak dalo vyhodnotit...nakonec to můžete zase vrátit..

ir5hus

Proč ohřívat vodu elektřinou, když je cca 2x dražší než plyn, kterým topí?

rv*
hodnocení

0x

Na kalkulator.eru.cz/... si můžete orientačně spočítat, kolik která varianta stojí. D025d mívá nejlevnější cenu v nízkém tarifu. Do těchto 8 hodin denně můžete nacpat některé spotřebiče - myčka, pračka, sušička, třeba i klimatizaci a čerpadlo bazénu. Ale obvykle ušetříte pár korun za cenu určitého nepohodlí.

sejny*
hodnocení

Podle revizáka mi 8hodinová nízká sazba stejně příliš nepomůže, protože prý: "Ženská stejně bude prát a mýt nádobí, kdy chce, bez ohledu na nízkou či vysokou sazbu." :)

ir5hus

Přesně tak. Nízký tarif D25 je v čase, kdy lidé elektřinu využívají málo. Ten kdo bude čekat s praním, mytím... na noc, aby "ušetřil" pár korun, je otrok.

Nedávno jedna kamarádka chvátala domu, protože za hodinu jí začíná nízký tarif a ona musí stihnout vyžehlit. *smich*

doplněno 11.11.16 08:59:

Já měl v předchozím baráku také D25.(nebyl plyn) Nízký tarif byl (je jasné, že dle povelu HDO je to různé)

02:00 - 06:00
18:00 - 20:00
23:00 - 01:00

Takže pouze 2h jsem měl v normální době. Nechci prát, mýt nádobí v noci. Při sazbě D25 a nepoužívání elektřiny pro ohřev TUV, se musí člověk už snažit pouze na to, aby neplatil více peněz než kdyby měl D02.

A o to jde. Stává se otrokem šetření, které vlastně není šetřením.

Nízký tarif jde i odpoledne. Jelikož NT máme, vím jak je jednoduché naplnit myčku i pračku na noc, popřípadě na odpoledne, sama se spustí. Ten kdo se stane otrokem hlídání NT je otrokem špatného plánování, nebo se to o něm říkají ti, co nevědí jak na to. Manželka není otrokem, ale dobře plánuje. Když potřebuje umýt nádobí hned, není problém.

ir5hus

Holá čísla. Vezmu standartní tarif EON.

Roční spotřeba 1500kwh při D02 8324Kč.

Pokud si zavedu D25 a nebudu plánovat, tak mě čeká pouze zdražení. 6h v noci využije prakticky jen lednička. Jinak spím, jako většina obyvatel. (proto je také nízký tarif). Takže roční spotřeba VT1350, NT 150 dělá celkových 8885Kč. Právě jsem prodělal 561Kč, než kdybych měl D02. Budu se tedy snažit "plánovat" a přesunu myčku a pračku do noci. Vařit, dívat na tv, na pc, vysávat atd... budu stále ve dne ve vysokém tarifu.

Pračku a myčku mám napojenou na teplou vodu, kterou ohřívám plynem.(tazatel má také plyn) Pračka mi bere cca 200wh na standartní program a myčka cca 500wh. Peru a myju nádobí cca obden. Takže začnu "plánovat" a budu prát a mýt pouze při nočním proudě. :) Hurá už jsem prodělal pouze 234Kč. *smich*

Ale já přece jen ušetřím. *bum* Začnu vařit v noci. A televizi přes den také nezapnu a budu sledovat reprízy v noci. Internet funguje v noci stejně dobře jako přes den. Tam je také možnost úspory.

doplněno 13.11.16 18:20:

Označit něco za dementní příspěvek je jednoduché. Ale bez jediného argumentu není tvůj příspěvek o nic lepší. *smich*

doplněno 13.11.16 18:26:

Co je to NT vím zcela přesně. A kdy se přes den vyskytuje. To zcela záleží na distributorovi. To já neovlivním.

Nebo co to je dle tebe?

novisls

Takhle extrémně dementní příspěvek jsem dlouho nečetl. Dá se souhlasit snad jen s 2. řádkem.

Zbytek jsou úplné nesmysly jak si obhájit, že D25d prostě nechcete. Nemluvě o tom, že nemáte vůbec představu, co znamená ta mahická zkratka "NT" a kdy se to během dne vyskytuje...

novisls

...obzvlášť, když většina těchto spotřebičů umožňuje odložený start.

S D25d a ohřevem vody elektřinou/kotlem v topné sezóně se dá při velké snaze dosáhnout toho, že polovina roční spotřeby je v NT. Ročně to sice něco uspoří, ale vyžaduje to investici na změnu sazby, která se bude dlouho vracet.

kakamila
hodnocení

0x
Nevím, co řešíte...
U nás ve všední dny je nízký tarif i odpoledne 15-17:45,o weekendu ráno do 8h...to většinou stihnu zapnout i pračku.Odpoledne 13-16h...V bojleru to máte úplně fuk,kdy se to hřeje...
Jinak roční spotřeba 900kWh v nízkém a 900 kWh ve vysokém tarifu.
ir5hus

Co řešíme.

Jestli když se nebude používat elektřina k ohřevu TUV, jestli se vyplatí D25. Je jasné, že pokud ano, tak vyplatí. Ale otázka zněla jinak.

doplněno 13.11.16 13:30:

Cena plynu je dlouhodobě na 1/2 ceny elektřiny. Plynový kotel má už na topení, nekupuje ho pouze na ohřev vody.

kakamila
Ohřev vody je nejlevnější elektřinou.Tedy když srovnám cenu bojleru a plynového kotle...a cenu plynu ani nepočítám...

možná tepelným čerpadlem ale tam to navyšuje pořizovací cena když vycházím z počátečního stavu 0 při započítání reálné životnosti spotřebičů to tak jednoznačné není

nikdo*
hodnocení

0x

Podle mně se D25d nevyplatí. Dúvod je ten že elektřina v nízkém tarifu není až tak výhodná, jak by člověk chtěl. Co se vyplatí, je D26d. ALE musíte mít víc než 50% odpojovaného příkonu. U D26d je už znát úspor za odběr. Kdo nevěří, ať se podívá na rozdíly v ceně v NT. Ve vysokém žádné nejsou.

Prostě to chce vzít do ruky kalkulačku, papír, vyúčtování za loňský a letošní rok, a nasimulovat si platby v obou dvou tarifech na skutečných odběrech. Všechno ostatní jsou jen dohady. Jen vy si to múžete spočítat podle skutečnosti.

doplněno 14.11.16 23:53:

1kWh tepla, vyrobená z plynu, stojí 1,10. Bez započítání účinnosti. Takže to ve skutečnosti bude asi tak 1,40kč.

hodnocení

0x

Pokud se nejedná o 20 ti hodinový levný tarif denně, tak to nemá smysl. Já mám NT na dvacet hodin denně, vypíná se tedy pouze 4 x za den na jednu hodinu, kdy je proud drahý. Je pravda, že se vypne na tu hodinu vždy v době kdy normální rodina vaří snídani, oběd, večeři. Dokonce to mají posunuté i ve svátky, nebo o víkendech, neboť předpokládají, že si lidé přispí a začnou se vším později. ;) Mně to teda vůbec nevadí, protože já už nepracuji a jsem pořád doma, takže já si počkám, nebo si uvařím předtím. Takže mně se tento tarif rozhodně vyplatí. A já topím elektrikou a mohu tady prohlásit, že to není o nic dražší než plyn, mám totiž srovnání se svou kamarádkou. Je spousta spotřebičů, které nejsou poháněny plynem. Pračka, sušička, televize, světla, vysavač, a různé jiné drobné domácí spotřebiče, které na plyn nenapojíte a přesto je neustále používáte. Takže já jsem s NT velmi spokojena, i když platím vyšší sazbu za jistič, pořád se mi to vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]