Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze vytápět pouze elekrikou?

Od: joematrix odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, je pravda že dle z.406/2000Sb. nesmí být stavebně povolen RD, ve kterém je zdroj vytápění jen elektro.

Musí být další zdroj - např. krb na kusové dřevo nebo osazeno tepel. čerpadlo

Předem děkuji za odpověď. Joch

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

1x

Dobrý večer

Dnešní domky bývají většinou projektovány s nízkými tep. ztrátami, bude-li tomu vyhovovat elektrické vytápění, pak by postačil jen komín a kamna, obé nemusí být drahé (nemusíte kupovat kamna za dvacet tisíc, postačí třeba za pět +/-) a budete mít "zálohu" pro případ nenadálého výpadku proudu, "doplněk" pro atmosféru, či možnost efektivně využít odpadové dřevo, např. větve ze zahrádky, jinak je v podstatě využívat nemusíte nebudete-li chtít, pokud často rád a ve velkém vaříte pak by se mohl oplatit i sporák na TP, po dobu užívání TP budete moci výrazně snížit spotřebu el. (popotáhnete jen tam kde se teplo od kamen nedostane)

hodnocení

0x

Můžete upřesnit, v jakém paragrafu toho zákona to je uvedeno? Já tam nic takového nenašel.

albatros498022*
hodnocení

0x

Nic takového nikde není uvedeno.

mate59
hodnocení

0x

I když budete mít dvousazbový proud,vytápění elektřinou,např. přímotopy je snad nejdražší co je.Určitě k tomu alternativu,krb a pod.Na druhé straně je to pohodlné,bezudržbové a nemá se tam ani co pokazit.

Já bych koupil krb s výměníkem,k tomu radiátory a jako zálohu elektrokotel,na kterou Vám dají sazbu D45 tj.20 hod levného a 4 hod drahého proudu.

kusk
hodnocení

0x

Neznám paragraf, ale vím, že soused nedostal stavební povolení z tohoto důvodu. Musel nechat předělat projekt a doplnit komín na krbovky.

" Neznám paragraf, ale vím, že..."

Aha, takže agentůra "JPP"... (jedna paní povídala). Tady ten zákon máte. Zkuste to tam najít. Já to nenašel. takže buď stavbu sousedovi nedovolili z nějakého jiného důvodu, nebo je to v nějakém jiném zákoně. Ale je možné i to, že jsem nehledal dost důsledně. Dál ovšem hledat nehodlám.

hodnocení

0x

tomu nevěřím, prosím dodejte zdroj.

joematrix
hodnocení

Uvažoval jsem pouze s elektrickými rohožemi v podlaze. Inspiraci jsem bral zde:

ekobydleni.eu/...

Toto mi napsala paní která řeší PENB na uvedenou novostavbu:

jakákoliv novostavba nesmí mít jen zdroj elektro.

NPE vyjde v E, i když bude pasiv. Jde o to,že spotřeba se vynásobí faktorem - viz níže:

Takže i když je pasiv - dodaná energie v A. neobnovitelná primátní bude min. v D (E) ...

Lze vytápět pouze elekrikou?

A Vás tak moc zajímá PENB?

Tak se se zpreacovatelem domluvte, aby uvažoval jako primární zdroj krbová kamna (i když si je pak třeba vůbec nenainstalujete - papír snese vše) a pak si vesele topte elektřinou.

doplněno 11.11.16 11:04:

Tak ne bohužel, ale BOHUDÍK Vás PENB nezajímá...A to je pro Vás dobře.

topic

jj, primární zdroj krbovky. V každém případě el. topení když vypadne proud a nemáš záložní zdroj tak klepeš kosu (to platí i pro plyn. kotle a všechny systémy závislé na el.). S kamnama dojdeš pro pár klacků a máš teplo. Pokud máš na kamnech plotnu tak i uvaříš jídlo/ ohřeješ vodu na mytí. Nehledě na to že posezení u krbovek je příjemné. = Postavit barák bez komína považuju za velkou chybu. U krbovek mám jasno - kusové dřevo, bezroštové topeniště, plotna, možnost přikládat aspoň 40 cm polena, slušná účinnost (kvalitní spalování) a kvalita zpracování. Od věci není ani sporák - dop. obejít winterraumy na horských chatách v Alpách, tam jsou vidět vymakané kousky.

topic, zde nesdílí Váš názor na komín:

modrastrecha.sk/...

asd1

jj, to je vyjímka kde je komín opravdu zbytečný ;)

joematrix
hodnocení

Mě bohužel PENB nezajímá ani trochu. Ale potřebuji ho k žádosti o stavební povolení :) Zajímalo mě jen nestli je to pravda, jsem prostě zvědavý :D

topic

Možná kvůli tomu faktoru nevlezeš do energetické náročnosti... Vlk se musí nažrat ;)

frantisekpetru*

Dobrý den, papír sice snese vše, ale obával bych se problémů při kolaudaci.
Já, jelikož aktuálně taky stavím a chci (a budu) mít taky vše jen v elektrice, to řešil pomocí aktivní rekuperace (která stejně byla v plánu) a ohřevu TUV pomocí TČ.
Neobnovitelná primární energie v PENB vyšla a přitom v domě nebudu mít nic, co jsem tam mít nechtěl (komín, krbovky apod.).

paw*
Vas nazor na nepritomnost komina nesdilim, ale bydlet tam budete vy.
Pro tazatele. PENB musi vyjit a zalezi na kazdem jak. Bez krvovek, aspon papirove se neobejdete. Ze je ke kolaudaci nenainstalujete je jina vec. Nebo to resit rekuperaci a podobne, ale me se tyto reseni nelibi, neb porad zerou penize za provoz.
ih5to1ad

Měl jsem kotel, krbová kamna... Už nikdy více. Člověk je otrokem topení. Chápu ,že ve starém baráku je to nutné zlo, ale do nízkoenergetické novostavby zbytečnost.

Ročně protopím v baráku cca 6-8tis v plynu. O nic se nemusím starat. Přijedu domu, je teplo. Žádné revize kotle, čištění komínu, složení paliva, přikládání, úklid... Nic.

A další barák bude zase bez komínu.

paw*
Nerozporuju. Tajy nejsem zastance kotelny v obyvaku. Ale i u dnesniho vetsiho baraku neni komin k zahozeni. Kazdy je ale ovlivneny prodtredim, kde vyrostl. Ja budu mit na baraku pruduchy 4. Tuha, plyn a 2x lokalni kamna.
frantisekpetru*

Každý má na otopnou soustavu jiné požadavky, proti tomu nic nemám. Jen jsem chtěl ukázat, že lze splnit limity PENB i čistě v elektrice a komín + krbovky (nebo jiný podobný zdroj vytápění) nutně není potřeba.

hodnocení

0x

Topím elektrikou, plyn tady není a nikdo mi neřekl, že musím mít i jiný zdroj topení. Krbová kamna ani náhodou, kvůli práci kolem nich a způsobu topení. Stisknu knoflík a už se topí. A není pravda, že je elektrika zase až tak drahá. Mně letos vraceli 9 tisíc. Mám baráček sice malý, ale všechno na elektriku. Ale loni jsem zateplila střechu nad verandou a kuchyní a ono se to opravdu projevilo na spotřebě.

doplněno 28.11.16 18:59:

Aha, tak to jsem nevěděla a děkuji za informaci. Ale proč jste "růžový"? Kvůli tak normální odpověďi se přece nemusíte schovávat za žádný anonym.

elektrina

Tazatel se ptá na novostavbu. Na staré baráky se tohle nevztahuje. Pokud se dáte na stavění nového domu, budete na tohle upozorněna st. úřadem - nevydají st. povolení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]