Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit podlahu v stavební buňce (chata)

Od: ilja* odpovědí: 8 změna:

Prosím o radu jak opravit podlahu na chatě, která je postavená na kostrukci stavební buňky? Původní podlaha zde byla z 5,5 cm silných dutinkových dřevotřískových panelů. Ty vzhledem ke svému stáří a vlhkosti se na několika místech začaly propadat. Panely jsem odstranil. Přikládám foto. Je tam rám z železných profilů. Jednu třetinu podlahy jsem před 2 lety nahradil dřevotřískovýmy deskamy a ty po těch dvou letech shnily úplně. Chyba byla podle mne v tom, že ta buňka ( chata ) je po obvodu podezděná kamenem, tudíž je tam pod podlahou neustále vlhký prostor a ta vlhkost se dere ze spoda do podlahy. Do podezdívky jsem už udělal otvory na odvětrávání. Mám představu tam položit OSB desky. Bylo by dobré nejdříve na ten rám napnout nějakou fólii a pak na ní položit OSB desky?

Jak opravit podlahu v stavební buňce (chata)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To dodělané odvětrání dole je dobré. Můžete položit klidně i dřevěnou podlahu, ale ne přímo na kovovou konstrukci - právě na ní se tvoří voda (kondenzací) která pak způsobuje hnití postupně celé plochy.

ilja*
hodnocení

To jsem si též myslel, tak mám v plánu na ty železné profily nalepit zvrchu takovou tu pěnovou, lepící pásku co se používá při stavbě roštů na sádrokartony.

hodnocení

0x

Zkuste, prosím, nafotit detail uložení buňky na zem. Nelze tam vložit hydroizolace? Kolik korun máte na opravu?

ilja*
hodnocení

Buňka je uložená na 8 železných patkách, podložených kameny. Ta podezdívka nemá žádnou nosnou funkci. Jde spíš o okrasu a aby nebyly vidět ty železné traverzy. Buňka je uložená ve svahovitém terénu. Přední část ( dveře ) je cca 35 cm nad zemí a zadní část ( okno ) je téměř v rovině s terénem. A v této části se nejvíce projevilo působení vlhkosti. Takže si myslím, že by bylo dobré odkopat zem kolem buňky, dát tam nopovou folii, natáhnout husí krk a zasypat štěrkem.

Jak opravit podlahu v stavební buňce (chata) #2

Tak jak píše strejc, odvětrávání a zadělat mřížkou. Pak bych položil silně parotěsnou folii (třeba Hutafol AL 170) , desky přes sebe a křížem, nebo prkna a pak desky , koberec, stoleček, kávičku, přítelkyni...

ilja*
hodnocení

Ještě mám takové ujištění. Nebude mezi tou parotěsnou folií a deskou nebo prknem kondenzovat voda? Jestli to bude vše řádně uděláno, tak by nemělo, že? Mám prostě obavy, abych neudělal podlahu a za 2 roky ji opět nebombardoval ven *plac*.

Koberec, stoleček, kávička *smich* Jen přítelkyně nějak nejsou, už jsou rozebrané ;)

Použil bych Jutafol AL hliníkovou stranou nahoru, na to bych položil prkna, asi 40-50 cm od sebe, na to OSB. Předtím bych samozřejmě prkna ošetřil třeba gumosfaltem (z jedné strany a z hran.

jabraka*
hodnocení

0x

Dost mi to připomělo stavbu,kterou jsem před časem upravoval na prodejnu zeleniny.Takovou konstrukci ta buňka měla také.Pod konstrukci jsme nasypali štěrk,srovnali do roviny betonem.Po zatvrdnutí jsme na to položili IPU a tu podvlékli až pod prkna boudy.Zalili 5 cm betonu a na to nalepili dlažbu.Dodnes ta prodejna funguje a nic tam nevlhne.

Asi to dnes tak přesně nevyhoví,ale na tu IPU bych položil podlahu z Rigiduru.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]