Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podřezání domu, zateplení

Od: pepan321® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den všem rádcům,

před téměř 10 lety jsme koupili starší rodinný domek, jedna - delší - strana je společná se sousedem (dvojdomek). Ložnice má zeď společnou se sousedy, z jedné strany je vnější zeď (cca 5m), z druhé strany obývák a z poslední strany místnost s původní (dřevěnou) podlahou. U této místnosti plánuji časem nechat udělat novou podlahu včetně hydroizolace a zateplení. Dům je částečně zateplen - cca 10cm polystyren, není podřezán.

Řeším tři věci:

- lze dodatečně podříznout zateplenou zeď? Zeď je původně z obyčejných cihel se spárou.

- lze u jedné strany pokoje, kde je již podlaha (těch cca 5m) podříznout pod podlahou? Vím, že to není ideální, že by to chtělo napojit na hydroizolaci v podlaze, ale aspoň něco...

- pokud by se podřízlo, vyschne zeď časem, i když je z vnějšku zateplena?

P.S.: určitě se odborníkům ježí vlasy na hlavě, ale situace je taková, jaká je...spíše zjišťuji možnosti. Kdyby bylo potřeba, dodám foto pro lepší přehlednost.

P.P.S.: samozřejmě jsem "googloval", ale informací o tomto moc není a když jsou, tak si odporují...

díky všem rádcům!

Pepa

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1) ANO, lze to.

2) nepochopil jsem dotaz

2) ano, vyschne časem

PS, neježí se mi vlasy, nevím proč.

doplněno 09.11.16 16:55:

1) Ano

2) Ano

3) Ano

hodnocení

Dekuji za odpoved. Tim druhym dotazem jsem myslel, zda se da podriznout zed mistnosti, kde uz je hotova podlaha. Jako jestli se da riznout tesne nebo tesne pod podlahou...

Jen doplním samozřejmě správnou odpověď p.Milana.

Izolace se dělá pod úrovní podlahy.Dle skladby podlahy cca 10-15cm pod čistou.

doplněno 13.11.16 21:13:

Jenyku-samozřejmě že se pak musí sáhnout do podlahy,takto jak jsem psal se dělá u novostaveb,ale je to dobře udělat takto i při dodatečné hydroizolaci!

No, nějak si neumím představit, podříznout zeď pod úrovní podlahy a s podlahou nic nedělat. Stejně budeš muset kousek podlahy rozebrat, takže potom bych v každým případě spojil izolaci v podlaze s izolací ve zdi.

vanad1*
hodnocení

2x

Zeď zateplená z vnějšku časem asi vyschne, pouze vše jde dovnitř. Je vhodné nespoléhat na čas a elektrickým topidlem vysušit zeď.

Já jsem zateploval nejchladnější místnost 2cm polystyrenem před lety zevnitř a mám skvělou tepelnou pohodu. Někdo tvrdí opak ale tak už to bývá. I tloušťka vnějšího zateplení 10cm a více mi připadá jako naprosto účelové tvrzení lobby výrobců polystyrenu. Tepelná vodivost polystyrenu je 0,04 oproti cihle 0,6-1,2 cca.

Tepelná ztráta mi vychází nějakých 400 W. Ale to je hrubě orientační. V praxi to je momentálně takto: venkovní teplota je -2°C, teplota radiátoru 36°C, obytná plocha 50m2, teplota v místnosti je rovných 20°C. Chodba není vytápěná, teplo se šíří otevřenými dveřmi. Při výpočtu na portálnu TBZ-info je tepelný výkon radiátoru při teplotě 90/70/20°C 3150W, při teplotě 36/26/20°C už je tepelný výkon radiátoru 350 W. Tedy zateplení z vnitřní strany 2cm polystyrenem jediné ochlazované stěny délky 4,8m, výšky 2,5m. To je změřeno. Při pročítání všech dostupných portálů, nikde se nepíše jinak, než že "může" apod.

hodnocení

Díky moc všem za odpověď. Zateplit zevnitř bych se bál kvůli tepelným mostům a následné plísni. Ale neříkám, že to němůže fungovat, jen já osobně bych do toho nešel. Btw. dá se nějak jednoduše zjistit, jestli je zeď vlhká a je potřeba podřezávat? My máme zatím zvenku obkopanou stěnu, nopovku a kačírek a tak by mně zajímalo, zda to nestačí...

Od PC Vám nikdo neřekne zda-li je třeba podřezat či ne!Jinak u vnitřního zateplení nehorzí tepelné mosty ale je to svým způsobem nesmysl neboť stěna ztratí své tepelně akumulační schopnosti a při tl 2cm?To již ani nemá cenu snad vůbec dělat!

doplněno 13.11.16 21:12:

Jednoduché ,vy neizolujte zed´ od chladu ,ale jen pokoj,při správném zateplení je stěna izolována od chladu polyšem (zvenku) a zdivo do sebe dle materiálu více nebo méně akumuluje teplo. a pak když je třeba tak klidně 2 dny nemusíte topit a je v místnosti příjemně.Při vnitřním zateplení -není nic co by akumulovalo teplo za hodinu (dle topidel či zdroje tepla ) nebo později máte zimu a druhý den? ani nemluvě! Ale hlavně že Vám to funguje!

vanad1*

Nejsme na Sibiři a funguje mi to roky, proč by najednou mělo být něco jinak, než to ve skutečnosti je tedy netuším. Vy ano? Z jedné stěny, která je ochlazována? To tedy asi bude nějaká sranda.

vanad, přeji Vám Vaše přesvědčení, Vaši víru v tento systém, ale ono to tak opravdu není.

moravan*
hodnocení

1x

Chybou je, že polystyren je nalepen na zeď, o které nevíte jestli je vůbec suchá.První, co se řeší při zateplování polystyrenem je zajistit, aby se polystyren lepil na suchou zeď. Az se tohle vyřeší, může se dělat zateplení. Jinak, to že se zatepluje 10cm polys. a více , není výmysl firem vyrábějící polystyren, ale má to velice dobrý důvod. Teplý vzduch, který obsahuje vlhkost prostupuje zdí a z vnější strany působí chlad. V určitém místě vzniká rosný bod, tj vzdušná vlhkost se zde vysráží. Je to stejné, jako u studeného okna. Pokud je vrstva polystyrenu dostatečně silná, vzniká v rosný bod v polystyrenu a neškodí. Pokud je polystyren jen např 5cm, vzdušná vlhkost se vysráží ve zdivu. A to bývá často problém. Více např. zde: zatepleni-fasad.eu/...

jabraka*
hodnocení

0x

Moravan má trochu pravdu,ale trochu se také mýlí.Rosný bod nevzniká,je to prostě jen termín,je to teplota,při níž dosáhne vzduch 100% relativní vlhkosti.Při této teplotě voda kondenzuje.Vlhký vzduch prostupuje zdí,a postupně se ochlazuje,až relativní vlhkost dosáhne těch 100%.I to,že by vlhkost kondenzovala v izolaci,je špatně.Vlhká izolace ztrácí značně izolační schopnost.U polystyrenu to není až tak škodlivé,ale u minerální vaty vzduch proniká více.Proto je snaha použít proti vnikání vlhkého vzduchu parozábranu,

JABRAKA

Jardo, zdravím,

Rosný bod nevzniká,je to prostě jen termín,je to teplota,při níž dosáhne vzduch 100% relativní vlhkosti
bod nevzniká, ale dosáhne ho?

To jsem nepochopil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]