Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exploze žárovky při rozsvícení

Od: stemon odpovědí: 15 změna:

Právě jsem cvakli na vypínač, ozvala se strašná rána a bouchla žárovka, ale opravdu explodovala, sklo po celé místnosti. Stalo se to už někomu? Je to běžný jev nebo se máme nějak znepokojovat? Byla to klasická stará 60W žárovka. Díky.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

3x

Mám žárovku, kde je vice než třicet let. Jindy jsem koupil žárovku, která "bouchla" do týdne. Je to o kvalitě žárovky a není na tom nic neobvyklého.

doplněno 08.11.16 20:24:

Vlákno se může přepalit, přerušit bez efektu, ale taky se tam může dostat vzduch, ten se prudce ohřeje a baňku to roztrhne.

stemon
hodnocení

Zvláštní, já se s tím setkal poprvé. U rodičů praskne vlákno v žárovce každou chvíli, ale že by se rozletěla celá na kusy, to se za 40 let nestalo. A v novém bytě hned po týdnu. :)

asd1
hodnocení

1x

Stává se to. Nejde o explozi ale o implozi - při přepálení vlákna vznikne oblouk a když u toho baňka rupne tak vakuum udělá svoje, nejdřív se sklo vcucne dovnitř a pak se to rozletí. Stejně jako stará televize...

Při výměně žárovky se k tomu chovám jako by to bylo pod napětím i když je el. vypnutá. Pokud není sklo, tak objímku šroubuju kombinačkama s plastovou rukojetí. Dvoje kleště jdou líp, ale stačí i jedny a mít grif na točení (závit se nesmí příčit). Nebo vrazit klacek a točit klackem. Bramboru ne, ta je vodivá a pod proudem kope. Pokud je pod proudem, tak stačí mít gumový podrážky a nespojit v objímce prstem fázi s nulou. Pozor fáze může být i na objímce.

hodnocení

0x

Jo, to se stává. Mě již několikrát.

stemon
hodnocení

Hmmm... u LEDek se to ale doufám stát nemůže? :D

zarovka*

Tak to by jsi se divil. Bouchla LED žárovka a odnesla to i koule

72mona3*
hodnocení

0x

Stalo se mi to asi třikrát za život a pokaždé někde jinde. Máte mě vidět při výměně, když nevím, jestli náhodou nezůstalo rozsvíceno. Pyrotechnik v praxi *smich* M.

doplněno 09.11.16 09:43:

Děkuji za odborné rady, ale já samozřejmě vím, že když se budu vrtat v objímce, radši vypnu proud. Ale při každé výměně (nebouchlé) žárovky mi to přijde trochu přehnané...

doplněno 09.11.16 11:39:

@magdon - proto jsem se přirovnala k pyrotechnikovi a vlastně to praktikuji jako @hejkal , jen místo rukavice použiji třeba utěrku.

Není nic jednoduššího a bezpečnějšího, než vypnout hlavní jistič. Přestože jako elektrikář dělám lecjaké práce pod napětím, v tomhle případě si ho vypínám i já. Zvlášť v místech, kde o instalaci nic nevím a nemůžu se spolehnout na to, že je udělaná podle předpisů.

doplněno 09.11.16 10:46:

72mona3 - při běžné výměně žárovky je to opravdu přehnané, ale představte si, že nová žárovka nebude v pořádku a bouchne Vám v ruce... Není to pravděpodobné, ale vyloučit to nelze.

Doplním magdona, také jsem pár desítek spíše stovek žárovek namontoval, mnoho schválně pod napětím; pro jistotu rukou v rukavici, a pokud to bylo nad hlavou, tak bez čepice aspoň sklonit hlavu, nečumět na žárovku.
Pod napětím proto, že při větším množství žárovek (lustry, rampy a pod.) by bylo nerentabilní furt slézt ze žebříku a zapnout a když nesvítí, tak zase nahoru a dotáhnout žárovku třeba jen o kousíček.
Pár jich bouchlo i v ruce. Teda kolegovi. Proto jsem se poučil. Na chybě druhých.
ctenar*

Jestli máte světla na jednom jističovém okruhu, tak ho můžete shodit a bez starostí na žárovce pracovat. Svítit si při tom můžete baterkou nebo lampičkou zapojenou v zásuvce. ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Určitě se to stát může.Zbytek se vyšroubuje bezpečně tak,že se do vnitřku závitu narazí dřevěný hranolek,pomocí něj se patice vyšroubuje.

JB

ctenar*

Nebo se na to narazí syrová brambora a patice se vytočí.

hodnocení

0x
Běžné to není, ale sem-tam se to stane. Už toho zřejmě má žárovka až nad hlavu, tak taky vybuchne. Emoce?
.
U nás kdysi dávno někdo ukradl pěkných pár kusů žárovek výtahářům, co je měli odložené v kočárkárně při opravě výtahu. Zloděj se nenašel.
Za pár dní dělala jedna sousedka poplach po baráku, že má poruchu v bytové instalaci, že mění jednu žárovku za druhou a všechny bouchají... Vše se provalilo.
Ony žárovky na 24V určené do výtahu se s napětím 220V v bytech (tenkrát) nějak nesnášely. Ani dnes jim to nedělá dobře.
.
Kdysi se daly sehnat žárovky i na 240V. Ty polské na 220V dlouho nevydržely.
A v síti bylo napětí někde třeba jen okolo 180V, jinde zase o dost více než 220V.
Dnes ty žárovky lacině dovezené z rozvojových zemí taky dlouho nevydrží, třeba jen první zapnutí.

hodnocení

0x

Tohle s oblibou dělaly v 70 letech bulharské žárovky. Dneska je to spíš rarita, ale stává se to. Takhle bouchlá žárovka dokáže vyhodit i pojistky 32A až v HDS a není výjimka, že se při tom svaří kontakty vypínače.

Kdysi jsem rozsvítil kouli nad zrcadlem v koupelně. Následoval záblesk a rána. Baňka žárovky se oddělila od objímky, prolétla skleněnou koulí, ve které "vystřihla" krásně kulatou díru a rozcákla se o protější stěnu. Když si představím, že jsem v té chvíli mohl stát před zrcadlem... *ee*

doplněno 09.11.16 07:49:

Matka kdysi dělala účetní u lešenářů. Při likvidaci jakéhosi skladu jí lešenáři dali krabici žárovek (24 V), kterou vítězoslavně přinesla domů. Pak už se nestačila divit... *smich*

hodnocení

0x

také se mi to už stalo a je to jak píše "jofa". Není to běžné, protože není běžné aby se do uzavřené skleněné baňky dostal vzduch, ale je to normální reakce když se to stane. Zpravidla to vyhodí pojistky :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]